Lingeriemodellen niet welkom in de kerk, beetje preuts of regelrechte heiligschennis?
14 maart 2024 · 17:30| Leestijd: 4 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:51
In dit artikel aan het woord
"Heel veel kerkgangers hebben hier echt geen goed gevoel bij."
"We hebben er heel veel energie, tijd en kosten ingestopt. Hartstikke jammer."
"Mag een kerk nog een kerk zijn? Mogen plekken nog plekken van betekenis zijn?"
"Bij een kerk met een multifunctionele functie moet je nadenken bij alles wat je doet."
In het kort
Lingeriemodellen op een catwalk in de kerk: moet dat kunnen, of is dat echt niet oké? In de Sint-Janskerk in Gouda werd afgelopen maandag een modeshow gehouden, maar de lingerie van Maria Kolenbrander mocht op het laatste moment toch niet worden getoond op het podium. Terecht, of is dat veel te preuts?
Wat denk jij?
Een modeshow met lingeriemodellen in een kerk, wat vind je daarvan?
Aantal reacties: 0
Modeshow in Sint-Janskerk in Gouda belt één deelnemer af
Het lijkt zo'n mooi idee: een modeshow waarbij lokale ondernemers hun voorjaarscollectie kunnen tonen. En wat is dan een mooiere locatie om de catwalk neer te leggen dan de plaatselijke kerk? Iedereen blij, zou je zeggen. Totdat het bestuur van de kerk ontdekt dat er ook een ondernemer met een lingeriecollectie mee wil doen. Daar gaat dus een streep doorheen.
In Gouda was dit scenario afgelopen week werkelijkheid en natuurlijk onderwerp van gesprek. Ondernemer Maria Kolenbrander hoorde op het laatste moment dat haar modellen de kleding aan moesten houden: de lingeriecollectie mocht niet getoond worden tijdens de modeshow in de Goudse Sint-Janskerk. Dat past nou eenmaal niet in het huis van God, vindt het kerkbestuur.
Wat denk jij?
Quizvraag: In welke kerk vond eerder deze maand een technofeest plaats?
Aantal reacties: 0
Het antwoord vind je onderaan het artikel.
Dit is de discussieLingeriemodellen op de catwalk in de kerk, moet dat kunnen?
Heeft het kerkbestuur in Gouda een punt en horen lingeriemodellen niet thuis op een catwalk in de kerk? Of is het een overdreven en preutse reactie? Waar mag je een kerkgebouw tegenwoordig eigenlijk allemaal voor gebruiken?
Maria Kolenbrander is eigenaar La Deinte in Gouda, de lingeriewinkel waar het om gaat. Ze baalt als een stekker dat ze werd afgebeld en zegt in Dit is de Dag (EO) dat er niets aan de hand was geweest als haar modellen wel gewoon mee hadden gelopen in de kerk.
"Wij zijn een stijlvolle lingerie-speciaalzaak. Ik was natuurlijk niet van plan om modellen in een heel pikante lingerieset door de kerk te laten lopen. Dat zou ik zelf al niet passend vinden, dus het zou op een heel stijlvolle chique manier gebeuren. We hebben er heel veel energie, tijd en kosten ingestopt. Hartstikke jammer."
Jaap van Rijn is directeur van de Sint-Janskerk in Gouda, waar het modespektakel plaatsvond. Toen hij twee weken van te voren het draaiboek zag, was hij verrast dat daar een lingeriewinkel in stond. Hij greep meteen in en zette een streep door dat onderdeel van de show.
"Lingerie bij zo'n show kan gewoon niet. Heel veel kerkgangers hebben daar echt geen goed gevoel bij. Die voelen zich echt voor het hoofd gestoten als zoiets in hun kerk zou gebeuren. Dat is een kwestie van aanvoelen. En ik merk uit de reacties dat we dat goed hebben aangevoeld. Het is altijd een afweging en het is altijd maatwerk. Een modeshow vinden we wel een heel passend evenement, zeker omdat het voor het goede doel is. Een kerk is een gebouw met extra betekenis en tegelijkertijd is het ook een gebouw dat er altijd voor de gemeenschap is geweest."
Nyncke Graafland, directeur van de Oude en Nieuwe Kerk in Delft, vreest voor de commercialisering van kerken. Ze denkt dat er behoefte is aan plekken van zingeving en stilte. Kerken zijn daar bij uitstek voor gemaakt, vindt Graafland. Ze vindt het jammer dat kerken min of meer gedwongen worden om dingen te doen waar ze hun inkomsten uit halen.
"Ik denk dat wij het ook niet hadden toegestaan. Mag een kerk nog een kerk zijn? Mogen plekken nog plekken van betekenis zijn? Of is alles eigenlijk gewoon vier muren met een dak en kan je daar alles in doen? Ik ben ervan overtuigd dat de stadskerken die wij hebben heel betekenisvolle plekken zijn, die bepaalde waarden hebben. Daarbij moet je je afvragen of je daar alles wilt laten gebeuren."
Elles van Vegchel is directeur van de Laurenskerk in Rotterdam, waar het organiseren van bijvoorbeeld technofeesten geen enkel probleem is. Ze zegt dat het hele idee dat er in een kerk alleen maar religieuze activiteiten mogen plaatsvinden, nog helemaal niet zo oud is. Van Vegchel wijst erop dat er in de Middeleeuwen bijvoorbeeld visnetten werden gerepareerd en hele veemarkten werden gehouden in de kerk. Volgens Van Vegchel is het maar net welke betekenis er aan een kerk wordt gegeven.
"Bij een kerk met een multifunctionele functie moet je nadenken bij alles wat je doet. Je hebt je te verhouden tot je kerkelijke gemeente. In Gouda is het denk ik iets orthodoxer dan bij de Laurenskerk. Hier zijn misschien iets meer mogelijkheden. Maar ik zou er wel serieus over nadenken of ik dit wel in mijn kerk zou toestaan, ik twijfel een beetje. Als onderdeel van een modeshow had het misschien gekund. Ik had wel vooraf willen weten hoe het eruit zou zien en of we daar toch nog aanpassingen op zouden kunnen doen."
Luister onze podcast
Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Tijs van den Brink in gesprek gaat met Jaap van Rijn (directeur van de Sint-Janskerk in Gouda), Maria Kolenbrander (ondernemer), Elles van Vegchel (directeur van de Laurenskerk in Rotterdam) en Nyncke Graafland (directeur van de Oude en Nieuwe Kerk in Delft).
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
- Een technofeest in een kerk, gaat dat niet een beetje ver?
Een technofeest in een kerk, gaat dat niet een beetje ver?
- Jezus inspireert nog maar 1 op de 5 Nederlanders: 'We hebben te maken met een zingevingscrisis'
Jezus inspireert nog maar 1 op de 5 Nederlanders: 'We hebben te maken met een zingevingscrisis'
Praat mee
Kerken vervullen tegenwoordig steeds meer functies: wat vind je daarvan?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Antwoord quizvraag: De Grote Kerk in Apeldoorn was eerder deze maand het decor van een technofeest.
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag