De kogel is door de kerk: er komen nieuwe regels over het afschieten van de wolf
gisteren · 18:25| Leestijd: 3 min
Update: vandaag · 09:10
In het kort
De regels om een wolf te mogen afschieten, worden binnenkort minder streng. Dit besluit is genomen door het bestuur van de Conventie van Bern, een internationaal verdrag voor natuurbehoud. De wolf wordt niet langer 'strikt beschermd', maar alleen nog 'beschermd'.
Wat denk jij?
Vind jij het goed dat de wolf terug is in Nederland?
Aantal reacties: 0
Tot nu toe mochten wolven niet opzettelijk worden gedood, gevangen of verstoord. Ook waren hun voortplantingsgebieden volledig beschermd. Met de nieuwe regels mogen landen de wolvenpopulatie 'reguleren'. Dit betekent dat er onder voorwaarden op wolven mag worden gejaagd. Belangrijk is wel dat de soort niet helemaal mag verdwijnen.
Voor deze verandering was een meerderheid nodig van 34 van de 50 aangesloten landen bij de Conventie van Bern. Maar liefst 38 landen stemden voor. De aanpassing gaat over drie maanden in, tenzij minstens 17 landen bezwaar maken.
Wat betekent dit voor de wolf in Nederland?
Staatssecretaris Jean Rummenie noemt het besluit “hoopgevend”. Hij wil dat Nederland straks meer maatwerk kan toepassen, bijvoorbeeld om schade aan vee door wolven te voorkomen. Rummenie gaat de Europese Commissie vragen om de wijziging snel goed te keuren. Ondertussen werkt hij alvast aan de Nederlandse wetgeving om de regels voor wolven aan te passen.
Met dit besluit blijft de wolf beschermd, maar worden de regels om in te grijpen soepeler. Voor veel boeren en bewoners in Nederland, die zich zorgen maken over aanvallen van wolven, kan dit een oplossing zijn. Tegelijkertijd blijft de discussie over de balans tussen natuurbescherming en menselijke belangen gevoelig.
Reacties op besluit
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen namens de SGP vindt het een terecht besluit. "Eindelijk goed nieuws voor schapen, kalveren en pony's en hun veehouders", zegt Ruissen. "Den Haag en de provincies kunnen zich straks niet langer meer verschuilen achter Brussel." De SGP'er vindt het uiterst zorgelijk dat de wolf steeds dichter bij de mens lijkt te komen.
Niet iedereen is blij met deze beslissing. “Dat Europa rommelt aan de beschermde status van diersoorten zonder wetenschappelijke onderbouwing is ongekend en schept een gevaarlijk precedent”, vindt Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren. Haar partij vindt dat de overheid meer moet doen om ervoor te zorgen dat de wolven vreedzaam naast ons kunnen bestaan, "in plaats van een heksenjacht te organiseren op de wolf". Hazekamp: "Wolven zijn intelligente dieren die goed zijn voor de natuur en net als de mens bestaansrecht hebben op deze aardbol."
Ook Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks-PvdA is niet enthousiast. Hij vindt het een groot risico, omdat de kans bestaat dat niet alleen "de jacht op de wolf, maar op de gehele Europese natuur" wordt geopend.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Luister Dit is de Dag als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat Margje Fikse vanavond om 18.30 uur verder over dit onderwerp in gesprek met Bert Jan Ruissen en Mirjam Sterk. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
- Geertjes hond werd doodgebeten door een wolf: 'Het kan iedereen overkomen'
Geertjes hond werd doodgebeten door een wolf: 'Het kan iedereen overkomen'
Je moet er niet aan denken, maar het kán gebeuren: je hond wordt gepakt door een wolf. In Dit is Tijs (EO) vertelt Geertje het verdrietige verhaal van haar hondje Bruno.
- Waar blijft het landelijke beleid voor de wolf? 'Het is al veel te laat'
Waar blijft het landelijke beleid voor de wolf? 'Het is al veel te laat'
De wolf wordt steeds vaker gespot in Nederland, maar beleid is ver te zoeken. Wanneer gaan we definitief besluiten wat we met de wolf willen?