Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Mag je straks permanent wonen op va­kan­tie­par­ken? 'Handig als minister geen re­cre­a­tie­cri­sis veroorzaakt'

vandaag · 17:05| Leestijd: 4 min

Update: vandaag · 20:26

In dit artikel aan het woord

Jacob Boonstra
Jacob BoonstraWethouder van gemeente Westerveld
"Het zou handig zijn als de minister de wooncrisis oplost en geen recreatiecrisis veroorzaakt."
Marieke Wijen-Nass
Marieke Wijen-NassBBB-Kamerlid
"Ik vind dat we in een tijd van een wooncrisis alle mogelijkheden moeten aangrijpen."
Romy Olthof
Romy OlthofMakelaar
"Deze maatregelen raken vooral jonge starters en ouderen die kleiner willen gaan wonen."

In het kort

Moeten gemeenten het mogelijk maken om permanent te wonen op vakantieparken? Minister Mona Keijzer vindt van wel: mensen die op dit moment op vakantieparken wonen, moeten daar voorlopig kunnen blijven zitten. Ze vraagt gemeenten om niet te handhaven tegen deze bewoners en werkt aan regelgeving die uitzettingen voorkomt. Maar niet iedereen is daar blij mee.

Samenvatting van DIT artikel

Minister Mona Keijzer wil dat mensen die voor 16 mei 2024 permanent op vakantieparken woonden, daar kunnen blijven, vanwege de woningnood. Momenteel wonen zo'n 60.000 mensen op vakantieparken, maar dit is vaak in strijd met bestemmingsplannen. Sommige gemeenten voeren strenge regels uit, wat leidt tot mogelijke uithuiszettingen. De minister vindt dit onacceptabel. Er zijn gemengde reacties: sommigen vrezen dat vakantieparken hun recreatieve functie verliezen, terwijl anderen blij zijn met deze tijdelijke oplossing.

Wat denk jij?

Ken of ben jij iemand die in een vakantiewoning woont?

Dit is de situatie

De regels gaan veranderen

Minister van Volkshuisvesting Mona Keijzer wil dat mensen die al permanent op vakantieparken wonen, daar ook in de toekomst mogen blijven. Ze vraagt gemeenten om niet te handhaven tegen deze bewoners en werkt aan regelgeving die uitzettingen voorkomt. Wel belangrijk: dit geldt alleen voor bewoners die al voor 16 mei 2024 op een vakantiepark woonden. De minister benadrukt dat dit een tijdelijke oplossing is vanwege de woningnood.

Op dit moment wonen zeker 60.000 mensen permanent op vakantieparken en waarschijnlijk zijn het er nog meer. Precieze cijfers zijn er namelijk niet. Gemeenten voeren nu vaak strenge regels uit, omdat het bestemmingsplan permanente bewoning meestal niet toestaat. Hierdoor dreigen voor bewoners dwangsommen of zelfs uithuiszetting. De minister noemt dit onacceptabel, zeker in een tijd waarin elke mogelijke woonoplossing nodig is.

Criminaliteit en ondermijning

Het voorstel krijgt gemengde reacties. VVD-Kamerlid Peter de Groot noemde het eerder "absurd" dat mensen die in vakantiehuizen wonen, als criminelen worden behandeld. Maar provinciale bestuurders, vooral in Drenthe, hebben twijfels. Zij vrezen dat vakantieparken hun recreatieve functie verliezen en dat permanente bewoning criminaliteit en ondermijning in de hand werkt.

Dit is de discussie

Wel of niet permanent wonen op een vakantiepark?

De vraag blijft of het toestaan van permanente bewoning de juiste oplossing is. Moet het belang van de woningmarkt zwaarder wegen dan het behoud van recreatiegebieden?

Wethouder in gemeente Westerveld (Drenthe), Jacob Boonstra, vindt van niet. In Dit is de Dag (EO) legt hij het uit:

Jacob Boonstra
Jacob BoonstraWethouder in gemeente Westerveld

"In Drenthe trekken we met twaalf gemeenten met elkaar op, in het programma 'Vitale vakantieparken'. We zijn al een flink aantal jaren bezig om die permanente bewoning tegen te gaan, omdat we zeggen: vakantieparken zijn bedoeld om ook echt vakantie te vieren. En dan helpt het dat je op één park één plan hebt, dus dat er alleen recreanten zijn. We hebben een wooncrisis, en volgens mij zou het helpen als de minister die oplost, in plaats van dat ze een recreatiecrisis gaat veroorzaken door allemaal permanente bewoning tussen de vakantiegangers te gaan toestaan."

"Op het moment dat je om en om op een vakantiepark woont of recreëert, dan kan degene die daar een recreant is, niet op een mooie manier vakantie vieren. In Drenthe zijn de vakantieparken die gedeeltelijk permanent worden bewoond steeds verder achteruit gaan. Dat is niet goed voor de recreatieve sector. Het is terecht dat mensen in een huis moeten wonen en wij gunnen mensen een écht huis, want veel woningen op de recreatieparken voldoen ook niet aan het bouwbesluit en zijn geen goede woningen om permanent in te wonen."

Zo is de isolatie en brandveiligheid van vakantiewoningen volgens Boonstra vaak niet op orde. 

Hier kun je tegenaan lopen als je woont in een vakantiewoning

Hier is een overzicht van mogelijke veiligheids- en praktische aandachtspunten bij het wonen in een vakantiewoning.

Veiligheidsrisico's

  1. Brandveiligheid: Vakantiewoningen hebben niet altijd dezelfde brandveiligheidsmaatregelen als reguliere woningen (bv. rookmelders, brandblussers).
  2. Bouwkwaliteit: De constructie is vaak bedoeld voor tijdelijk verblijf en is dus mogelijk minder stevig.
  3. Elektriciteit en gas: Installaties kunnen verouderd of onvoldoende onderhouden zijn.
  4. Beveiliging: Vakantiehuizen hebben vaak minder goede sloten of beveiligingssystemen. Daardoor is de kans op inbraak mogelijk groter. 

Praktische nadelen

  1. Isolatie: Vakantiewoningen zijn niet altijd goed geïsoleerd, wat kan leiden tot hoge energiekosten.
  2. Gemeenschappelijke voorzieningen: Faciliteiten zoals water, afvalverwerking en internet zijn mogelijk niet optimaal.
  3. Vergunningen: Permanente bewoning is vaak niet toegestaan, wat juridische problemen kan opleveren.
  4. Afgelegen ligging: Dichtbijgelegen winkels, scholen en medische voorzieningen ontbreken vaak.
  5. Onderhoud: Eigenaren kunnen minder investeren in onderhoud, omdat de woningen primair bedoeld zijn voor kort verblijf.

BBB-Kamerlid Marieke Wijen-Nass is juist erg blij met de beslissing van Mona Keijzer: zij diende er een maand geleden een motie over in.

Marieke Wijen-Nass
Marieke Wijen-NassBBB-Tweede Kamerlid

"Ik ontving heel veel mails van mensen die gewoon echt bijna wanhopig waren. Zij wonen in een vakantiewoning en de gemeente wilde gaan handhaven. Maar in tijden waar mensen gewoon geen woning kunnen vinden, waar moeten die mensen dan naartoe? Ik vind dat we in een tijd van een wooncrisis alle mogelijkheden moeten aangrijpen. Probeer in deze woningmarkt maar eens een keer een woning te vinden, of je nu een gescheiden ouder bent of een jongere."

Makelaar Romy Olthoff, die veel met deze mensen werkt, legt uit dat de doelgroep voornamelijk bestaat uit jonge starters en ouderen die kleiner willen wonen, met wat meer grond. Toch blijft de vraag of vakantieparken de geschikte woonoplossing zijn.

Romy Olthof
Romy OlthofMakelaar

"Deze maatregelen raken vooral jonge starters en ouderen die kleiner willen gaan wonen met wat meer grond. (...) Het is geen houdbare oplossing. De minister moet uiteindelijk zorgen voor echt woningaanbod."

Wat denk jij?

Vind jij dat permanente bewoning van een vakantiehuis mogelijk moet zijn?

Meer weten?

Luister Dit is de Dag terug als podcast

In Dit is de Dag (EO) gaat Jan Willem Wesselink verder over dit onderwerp in gesprek met Marieke Wijen-Nass, BBB-Kamerlid en Jacob Boonstra, wethouder in gemeente Westerveld. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit maakten we ook
Dit is de dag
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is de dag
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij de podcast

Dit is de dag

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook