Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties

Wat denk jij?

Ben jij tevreden met de strengere plannen voor asiel?

Dilan Yeşilgöz (fractievoorzitter VVD).
© ANP

Yeşilgöz wil dat kabinet haast maakt met asielplannen: ‘Hele zomer had gebruikt kunnen worden’

vandaag · 11:00| Leestijd: 4 min

Update: vandaag · 11:11

In het kort

VVD-fractievoorzitter Dilan Yeşilgöz wil dat het kabinet haast maakt met de asielplannen. Dat zegt ze in het televisieprogramma 'Dit is Tijs' (EO). “Het is mij om het even: het noodrecht, een spoedwet of een andere manier. De hele zomer had gebruikt kunnen worden voor nieuwe plannen. Minister Faber: ga aan de slag.”

Wat denk jij?

Ben jij tevreden met de strengere plannen voor asiel?

De VVD-leider vindt dat het kabinet “geen korte bochten” moet gaan nemen. Maar ze hoopt dat er afgelopen maanden geen tijd vermorst is. “We gaan zien waar het kabinet mee komt. Alle uitwerkingen van verschillende juridische opties liggen al op de plank. Je hoeft er echt niet veel tijd voor te nemen. Dit kan gewoon.”

Dilan Yeşilgöz
Dilan Yeşilgöz Fractievoorzitter VVD

“Ik heb in dit hele proces nooit ontkend dat er bezwaren zijn tegen het noodrecht. Maar de situatie is zo nijpend dat ik het goed vind dat het kabinet kijkt of het toch wel mogelijk is.”

‘Besluitvormingsproces verstoord’

Yeşilgöz had een “narrig gevoel” bij de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). “Ik denk niet dat het best was voor het imago van de politiek.” Van kiezers hoort Yeşilgöz dat ze niet snappen waar politici mee bezig zijn in de Tweede Kamer.

Een deel van de warrigheid op de tweede dag van de APB ontstond doordat NSC’er Nicolien van Vroonhoven, die Pieter Omtzigt vervangt, instemde met de oppositie om ambtelijke adviezen over het inzetten van het noodrecht openbaar te maken. Volgens Yeşilgöz verstoorde Van Vroonhoven daarmee het besluitvormingsproces. “Als je echt goede besluitvorming wil, dan wil je iedereen op het juiste moment aan bod laten. De ministerraad moest er nog over spreken. En pas daarna stuur je het naar de Kamer.”

Als je de stukken naar de Kamer stuurt voordat het kabinet er met elkaar over heeft kunnen spreken, dan ontstaat er volgens de VVD-fractievoorzitter “heel veel ruis”. “En dan krijg je het debat van afgelopen week, waarbij niemand meer weet waar we het precies over hebben. Dat vind ik onhandig.”

Kamer buitenspel?

In de adviezen die openbaar werden adviseerden ambtenaren tegen het inzetten van het noodrecht. Dit verraste Yeşilgöz niet, omdat asiel een van haar dossiers was als minister van Justitie en Veiligheid: “Ik heb in dit hele proces nooit ontkend dat er bezwaren zijn. Maar de situatie is zo nijpend dat ik het goed vind dat het kabinet kijkt of het toch wel mogelijk is.”

De VVD-leider kan zich niet vinden in de kritiek dat de Tweede Kamer buitenspel wordt gezet. Volgens haar komen de Raad van State, de Tweede - en de Eerste Kamer nog aan bod. “Ik snap het ongemak, maar het gaat mij om het resultaat.” Dat resultaat moet volgens haar zijn dat er minder mensen Nederland binnenkomen.

Het noodrecht moet volgens Yeşilgöz wel onderbouwd worden met goede wetgeving. Daarvoor moet eerst binnen het kabinet een gesprek gevoerd worden over wat de ambtenaren en de landsadvocaat zeggen. En dan kan het dat er toch “een dragende motivering” wordt gevonden voor inzetten van het noodrecht, denkt Yeşilgöz.

Op de vraag of we nu te maken hebben met een crisis, antwoordt Yeşilgöz: “Is het een crisis, ja of nee? Als je die vraag aan de mensen in Nederland zou stellen, dan zouden die zeggen: ‘Kijk naar Ter Apel, kijk naar Budel, dit zorgt voor een enorme druk op onze voorzieningen.’" De VVD-leider vindt het “kwalijk” dat er nu ook geen plek meer is voor echte vluchtelingen. “Er is echt wel wat aan de hand, het is echt urgent.”

Meer weten?

Kijk Dit is Tijs (EO)

In Dit is Tijs (EO) gaat presentator Tijs van den Brink verder in gesprek met VVD-fractievoorzitter Dilan Yeşilgöz. Het gaat onder andere over haar eigen migratieachtergrond en hoe die haar gevormd heeft in in haar ideeën over asiel en migratie. Dit is Tijs (EO) zie je iedere zondag om 11.05 uur op NPO 1. Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen