Weer goed in je vel zonder hulp van een psychiater: 'Voor mij was dit de gouden stap'
gisteren · 15:03| Leestijd: 3 min
Update: gisteren · 15:03
In het kort
De wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg zijn al jarenlang een probleem. Het kan een hele tijd duren voordat je bij de psychiater terechtkunt. Zijn er ook andere oplossingen?
Wat denk jij?
Had jij al eens gehoord van Zelfregiecentrums?
Aantal reacties: 0
Op steeds meer plaatsen in Nederland vind je zogenaamde Zelfregiecentrums, bijvoorbeeld in Zierikzee, Venlo en Panningen. Dit zijn plekken waar mensen met psychische en/of sociale uitdagingen op een laagdrempelige manier terechtkunnen voor steun, ontmoeting en activiteiten. De centrums zijn bedoeld voor iedereen die hulp nodig heeft, ook als zij geen andere zorg krijgen of willen.
Bij een Zelfregiecentrum ontmoet je mensen die zelf ook weten hoe het is om psychisch kwetsbaar te zijn. Er worden dingen georganiseerd als creatieve workshops en cursussen over herstel. Ook is het mogelijk om individuele hulp te krijgen, zodat je meer grip krijgt op problemen in je leven.
Zit er ook een Zelfregiecentrum bij mij in de buurt?
Door heel Nederland verspreid zijn er 27 Zelfregiecentrums. Waar die zitten, kun je bijvoorbeeld vinden op de website van de maatschappelijke organisatie MIND, die zich inzet voor psychische gezondheid. Zij hebben een speciale kaart ontwikkeld waarop alle Zelfregiecentra te zien zijn.
Het grootste doel van de Zelfregiecentrums is om te zorgen dat mensen zich sterker en zelfstandiger gaan voelen, zelfs zonder hulp uit de geestelijke gezondheidszorg.
Dit is hun verhaalDeze mensen kunnen niet meer zonder
Karin Hagen kampte een tijd lang met een ernstige depressie. Toen zij eenmaal langs kon gaan bij een psychiater, bleek dat niet goed te werken.
"Je krijgt een gesprek met een psychiater en na een kwartier zegt hij: "We gaan andere antidepressiva proberen". Ik dacht: "Daar zit ik dan". En ik voel me nog steeds shit. (...) Dan ben je heel eenzaam."
Ze ging op zoek naar alternatieven en kwam terecht bij een Zelfregiecentrum bij haar in de buurt. Daar kwam ze in aanraking met mensen waarin ze zich kon herkennen.
"De eerste keer dat ik bij het Zelfregiecentrum kwam, was voor de cursus 'Herstellen doe je zelf'. Dat heeft me erg geholpen. (...) Ik heb geen last meer van depressies en geniet van het leven, van dag tot dag."
Volgens de mensen die ze ontmoet bij het Zelfregiecentrum is Karin door de tijd heen positief veranderd. Bovendien geeft Karin iets terug aan het centrum: ze draait er als vrijwilliger bardiensten.
Ook Linda Ausma en Frieda Renssen komen regelmatig in een Zelfregiecentrum, waar zij elkaar leerden kennen. Allebei zaten ze langere tijd thuis met psychische klachten.
"Voor mij was het de gouden stap. Ze zouden precies beginnen met een groepje om 'journals' te maken, dat zijn creatieve dagboeken. Ik heb me daarbij aangesloten en ben nooit meer weggegaan."
Wat maakte de stap naar het Zelfregiecentrum voor Linda zo waardevol?
"Bij een professional ben je vaak één op één. Hier vind je saamhorigheid. Ik merk dat ik net zoveel heb aan het lotgenotencontact als aan de GGZ-ondersteuner. Het breng mij denk ik meer dan professionele hulp. Ik zou niet meer zonder kunnen."
Haar vriendin uit het Zelfregiecentrum Frieda Renssen kan het daar alleen maar mee eens zijn.
"Ik kom hier al heel lang. Toen ik mijn kind verloor, wist ik niet meer waar ik het zoeken moest. Ik was alleen, lag de hele dag in bed en wilde niemand meer zien. (...) Toen ik creatief bezig ging, kon ik mijn hoofd leegmaken. En dat is eigenlijk mijn redding geweest. Het Zelfregiecentrum heeft me zoveel gebracht: dat ik geluk heb, weer blij ben met dingen en dat ik er weer op uit ga."
Kijk Dit is de Kwestie
In Dit is de Kwestie (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen. Bekijk de volledige uitzending hieronder.
[embed POMS]
Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.
Dit maakten we ook- Hoe is het om op te groeien bij ouders met psychische problemen?
Hoe is het om op te groeien bij ouders met psychische problemen?
Het aantal kinderen dat een ouder met psychische problemen of een verslaving heeft is gestegen. En dat zorgt vaak voor onveilige thuissituaties: er wordt niet goed (genoeg) voor ze gezorgd en ze lopen een verhoogd risico om op latere leeftijd zelf ook psychische problemen te ontwikkelen. Hoe ga je daar mee om als kind?
- Krijgen psychiaters te veel ruimte om euthanasie te verlenen?
Krijgen psychiaters te veel ruimte om euthanasie te verlenen?
Wordt er te gemakkelijk euthanasie verleend aan mensen die zwaar psychisch lijden? Een groep psychiaters trekt aan de bel en maakt zich grote zorgen over de huidige praktijk. Is dat terecht?
- Grote verschillen in zorgpremies in 2025: 'Kan oplopen tot 433 euro'
Grote verschillen in zorgpremies in 2025: 'Kan oplopen tot 433 euro'
In 2025 kunnen zorgverzekeringen flink in prijs verschillen. Tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering, die in principe dezelfde zorg vergoedt, zit komend jaar een kloof van 433 euro per jaar. Dit blijkt uit een analyse van Zorgwijzer, die alle zorgpremies voor het nieuwe jaar op een rij heeft gezet.
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de kwestie