Financiële tegenvaller: je zorgverzekering wordt in 2025 ongeveer een tientje duurder
17 september 2024 · 16:00| Leestijd: 3 min
Update: 17 september 2024 · 18:42
In het kort
In 2025 betaal je gemiddeld 156 euro per maand aan je zorgverzekering. Dat is zo'n tien euro meer aan zorgpremie dan dit jaar. Gelukkig is er ook gedacht aan de mensen met de kleine beurs: de zorgtoeslag gaat omhoog met 6,50 euro per maand. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid in de begroting die op Prinsjesdag is gepresenteerd.
Wat denk jij?
Maak jij je zorgen over de stijging van je zorgpremie?
Aantal reacties: 0
Meer betalen voor je zorgverzekering in 2025
Met Prinsjesdag worden de nieuwe financiële plannen van het komende jaar bekendgemaakt. En het ministerie van Volksgezondheid deelde niet zulk goed nieuws in die begroting: de zorgpremie stijgt in 2025 naar gemiddeld 156 euro per maand. Hij gaat dus weer een tientje omhoog, net als vorig jaar. Hoe hoog de zorgverzekeringen daadwerkelijk worden volgend jaar is nog niet bekend, de zorgverzekeraars bepalen aan het eind van het jaar zelf hun premie.
Maar ook meer zorgtoeslag in 2025
De overheid denkt gelukkig ook aan mensen met een kleine beurs: de zorgtoeslag stijgt met 6,50 euro per maand.
Eigen risico verdwijnt niet in 2025
Voor de verkiezingen deed Geert Wilders en zijn partij de PVV heel grote beloftes over het afschaffen van het eigen risico, dat wilde hij per direct laten afschaffen. Die belofte kan hij (nog) niet waarmaken. Ook in 2025 blijft het eigen risico staan op 345 euro. In 2027 gaat er wel wat veranderen: dan gaat het eigen risico omlaag naar 165 euro.
Waarom wordt de zorgpremie van je zorgverzekering hoger in 2025?
De hogere premie is vooral het gevolg van hogere lonen en prijzen in de zorgsector. De stijging is een verwachting van het kabinet die wordt meegenomen in de berekeningen voor de koopkracht.
Ook heeft het te maken met het schrappen van een bezuiniging op de ouderenzorg. Het vorige kabinet wilde 615 miljoen euro besparen op de ouderenzorg, maar die besparing gaat nu niet door. Er wordt op sommige vlakken juist meer geïnvesteerd: er gaat komend jaar 168 euro extra naar de gehandicaptenzorg. En vanaf 2027 wil het kabinet het budget voor langdurige zorg met ruim 600 miljoen euro verhogen.
Er wordt ook gedacht aan Nederlanders die meer geestelijke gezondheidszorg nodig hebben. Om de wachtlijsten te verkorten, trekt het kabinet in 2025 en 2026 30 miljoen euro uit.
Personeelstekort in de zorg
Verder wil zorgminister Fleur Agema (PVV) zich vooral sterk maken voor het behoud van kleinere ziekenhuizen en streekziekenhuizen. Speerpunt is verder om de enorme personeelstekorten in de zorgsector tegen te gaan. Zo moeten medewerkers doelmatiger werken door de inzet van AI, digitalisering, automatisering en de uitwisseling van gegevens. Daardoor moet de administratieve rompslomp die zorgmedewerkers veel tijd kost, flink afnemen.
- Is zuinigheid nog wel van deze tijd? 'Ik leef in het moment'
Is zuinigheid nog wel van deze tijd? 'Ik leef in het moment'
- Moet je eerder met pensioen kunnen als je zwaar werk doet? 'Ik ben principieel tegen'
Moet je eerder met pensioen kunnen als je zwaar werk doet? 'Ik ben principieel tegen'
- Waarom stelen dieven die niet arm zijn? Gewoon omdat het kan!
Waarom stelen dieven die niet arm zijn? Gewoon omdat het kan!