Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Ook Nederland kent vluchtelingen

Vluchten door de toeslagenaffaire: 'Anders was ik mijn kind kwijt'

Geschreven door Merel Haisma en Babette Englebert

9 april 2024 · 07:39

Update: 11 april 2024 · 15:48

Video wordt geladen...

In gesprek met

Foto van Mariska Schols

Mariska Schols

Gevluchte moeder

"Ik blij dat we die keuze hebben gemaakt. Anders waren we de kinderen kwijt geweest."
Foto van Sadya Schols

Sadya Schols

Gevluchte dochter

"Ze kunnen niet meer achter ons aan zitten. Hier ben ik nu veilig."
Foto van Shenandaoh Wehl

Shenandaoh Wehl

Gevluchte moeder

"We woonden in een houten huisje zonder riolering in de jungle."
Foto van Shanice Wehl

Shanice Wehl

Gevluchte dochter

"Ik was zo boos, want dat waren mijn schoolboeken. We moesten die verbranden."

In het kort

Enkele gedupeerden van de toeslagenaffaire zijn met grote schulden naar het buitenland gevlucht, omdat jeugdzorg dreigde hun kinderen mee te nemen. Hoe was het voor hen om Nederland uit angst te verlaten? In Dit is de Kwestie (EO) gaan we met gedupeerden in gesprek.

Wat denk jij?

Zou jij naar het buitenland vluchten als jeugdzorg dreigde je kind(eren) uit huis te plaatsen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

68%

24%

8%

aantal reacties: 771

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Ouders en kinderen gescheiden door het toeslagenschandaal

Het is inmiddels al even geleden dat Nederland werd opgeschud door de toeslagenaffaire. In 2018 kwam naar buiten dat tienduizenden ouders met kinderopvangtoeslag tussen 2004 en 2019 onterecht waren aangewezen als fraudeur, met verstrekkende gevolgen. Veel ouders moesten de toeslagen geheel terugbetalen en raakten in enorme schulden.

Wat is de toeslagenaffaire?
Wie kinderen heeft, kan geld krijgen voor de kinderopvang: kinderopvangtoeslag. Tussen 2005 en 2019 heeft de Belastingdienst daarmee fouten gemaakt. De fraudeaanpak van het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF) was veel te streng. Ouders kregen te horen dat ze alles moesten terugbetalen, terwijl ze eigenlijk wél recht hadden op dat geld. Soms ging het om tienduizenden euro's. Veel ouders raakten hierdoor in de schulden.

Volgens onderzoeken was er in sommige gevallen sprake van institutioneel racisme, institutionele vooringenomenheid en schending van de grondbeginselen van de rechtsstaat. Uit onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek dat bij 71% van de 10.270 onderzochte gedupeerde huishoudens de toeslagaanvrager een migratieachtergrond had.

Vanaf 2020 is de overheid bezig om alle getroffen gezinnen terug te betalen, maar nog lang niet alle gezinnen zijn daadwerkelijk geholpen. 

Sindsdien is er veel gebeurd. Kabinet Rutte III is vanwege het toeslagenschandaal in 2021 afgetreden en er is ruim 7,2 miljoen euro uitgegeven aan de zogeheten 'hersteloperatie', die tot op de dag nog vandaag nog bezig is. Begin 2024 wachtten tienduizenden gezinnen nog op een beoordeling van hun dossier.

Voor enkele gezinnen was het echter geen optie om zo'n lange tijd te wachten op tegemoetkomingen. Ongeveer duizend ouders die slachtoffer werden van de toeslagenaffaire zijn Nederland ontvlucht. Wat dreef hen om dat drastische besluit te nemen? En hoe gaat het nu met hen?

Bekijken

Voor kinderen van de toeslagenaffaire gaat leed door: 'Hoop dat overheid ziet hoeveel levens zijn verpest'

Ongekend onrecht

Dit is het gesprek

Familie Schols

De Limburgse Mariska en Guide Schols besloten om met hun kinderen naar België te vluchten. Het koppel werd beschuldigd van fraude en kregen een grote schuldsom opgelegd, waardoor ze in Nederland de huur niet meer konden betalen. Die situatie liep zo uit de hand dat jeugdzorg hun vijf kinderen uit huis plaatste. Toen de kinderen na drie weken weer thuiskwamen, besloten Mariska en Guido te vertrekken. Mariska vertelt in Dit is de Kwestie (EO):

Mariska Schols

Gevluchte moeder

"In het begin heb ik getwijfeld. Het is geen makkelijke keuze geweest. Maar achteraf gezien ben ik blij dat we die keuze wel hebben gemaakt. Anders waren we de kinderen kwijt geweest. (...) Dit was onze enige oplossing. En kijk wat we nu hebben. De kinderen hebben we kunnen houden. Ze zijn ontiegelijk gelukkig nu."

Guide kreeg ondertussen een hersenbloeding door alle stress en verloor daarbij veel van zijn geheugen. Door het geheugenverlies heeft hij wel het gevoel dat hij opnieuw kan beginnen met zijn gezin in België, voegt hij toe.

De kinderen van de familie Schols zijn opgelucht dat ze Nederland achter zich hebben gelaten. Dochter Sadya vertelt dat ze het wel spannend vond om te vluchten, want het voelde net alsof de jeugdzorg ze achtervolgde.

Sadya Schols

Gevluchte dochter

"Ze kunnen niet meer achter ons aan zitten. Het is veel leuker dat ze ons niet kunnen opzoeken. Daar is het in België veel te moeilijk voor. Nu ben ik hier veilig."

Familie Wehl

Shenandaoh Wehl woont sinds twee jaar weer in Nederland. Door de toeslagenaffaire raakte ze financieel aan de grond. Uit angst voor jeugdzorg vluchtte ze naar België, Suriname en Frans-Guyana. Uiteindelijk was ze tien jaar lang met haar vier kinderen op de vlucht.

Shenandaoh Wehl

Gevluchte moeder

"Vreselijk. Maar ja, we hadden geen andere optie. Het was echt heel erg. Ik weet nog dat we daar aankwamen en dat de kinderen moesten huilen. Het was een houten huisje zonder riolering in de jungle. (...) Wie gelooft jou als de Belastingdienst zegt dat je fouten hebt gemaakt? Mijn familie niet, mijn vrienden niet. (...) Al die tijd was het overleven. Ze zitten nog steeds in die overlevingsstand."

Dochter Shanice herinnert zich de periode nog goed. Vooral de honger en kou zijn blijven hangen.

Shanice Wehl

Gevluchte dochter

"Er was weinig eten. Dan zette mijn moeder een pot water op het vuur. Een paar runderbouillonblokjes erin om het wat smaak te geven. Dan uien snijden en erin gooien, want dat was het enige wat we hadden. En dat aten we dan."
"We hadden zo'n huis met een kachel. Dan gingen we alles in het huis verzamelen wat we in brand konden steken, omdat het zo koud was. Ik was zo boos, want dat waren mijn schoolboeken. We moesten die verbranden. Mijn tenen waren in bed aan elkaar gevroren."

Wat denk jij?

Hoe vind jij dat de overheid gedupeerde ouders tegemoet moet komen?

  • ad

    adn.dwt

    10 april 2024 · 20:51

    Ik vind het onfatsoenlijk dat dit zo gebeurd is. Immigranten van verre was de reden dat de belastingdienst dit ging doen. Als er een probleem is, een nieuw politiek onderwerp dan moet dat gewoon reëel behandeld worden. Ongeacht kijk op de zaak, voor of tegen. Hetzelfde bij vluchtelingen. Voorheen ging het toch ook allemaal wel? In het bijzonder op zee wat er opeens wijzigde waardoor ze een nare dood stierven.

  • sk

    skylinenoraa

    25 april 2024 · 07:54

    Ik ben ook een gevlucht moeder met twee kinderen, vertrokken in 2012 naar Duitsland, met de volging van de Nederlandse jeugd zorg, onze leven was een drama.

  • ge

    genelgirl

    16 april 2024 · 11:12

    Wij zijn ook gedupeerden. Mijn oudste 3 kinderen waren bij mij afgepakt en ik mocht niet weten waar ze waren. Ik ben door het slijk gehaald zou een slechte moeder geweest zijn. Ik heb heel veel kosten aan advocaat en anderen gemaakt zodat ik mijn kids terug kon krijgen met heel veel moeite en na 5 a 6 jaar had ik ze alle 3 thuis terug. Ik heb bij mijn jongste zoon het probleem gehad dat ik zou hebben fraudeert met de kinderopvang wat ook niet waar was. Ik heb daar ook heel veel moeten betalen. Want ik werkte en moest mijn zoon toen elders onderbrengen. Ze hebben 30000 aan mij overgemaakt dat niet eens alles heeft kunnen dekken. Ik zit door hun nog steeds in problemen en niet alleen door geld nood maar ook met mentale problemen. Ze mogen ons veel meer geld geven ik zou in aanmerking komen voor 14000 maar moet wachten tot het jaar 2025. Mijn mentale gezondheid blijft minder ik heb er nog steeds nachtmerries en heel veel verdriet van. Ik ben en was zeker niet geholpen met het eerste bedrag. Ze mogen echt voor heel veel gaan zorgen voor de kinderen en de ouders die gedupeerd zijn. Helpen met scholing cursussen woningen alles wat de kinderen nodig hebben en sws meer geld naar de ouders en kinderen

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is hun verhaal

Yvanca, Jaeden, Luna en Sadya vluchtten uit Nederland

Yvanca, Jaeden, Luna en Sadya doen hun verhaal over de hectische periode waarin ze van Nederland naar België zijn gevlucht. De vader en moeder van de kinderen werden slachtoffer van de toeslagenaffaire en raakten hun kinderen voor een korte periode kwijt. De kinderen vertellen over hun pijnlijke ervaringen…

Video wordt geladen...

Dit is de uitzending

Dit is de kwestie

Benieuwd naar de tv-uitzending over dit onderwerp? Kijk Dit is de Kwestie (EO) hier of op NPO Start, daar zie je ook eerdere afleveringen.

Video wordt geladen...

Dit schreven we eerder

Bekijken

Hoe voorkomen we een nieuwe toeslagenaffaire?

Rapport vol onvoldoendes

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Zou jij naar het buitenland vluchten als jeugdzorg dreigde je kind(eren) uit huis te plaatsen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

68%

24%

8%

aantal reacties: 771

Wil je deze reactie verwijderen?


Hoe vind jij dat de overheid gedupeerde ouders tegemoet moet komen?

  • ad

    adn.dwt

    10 april 2024 · 20:51

    Ik vind het onfatsoenlijk dat dit zo gebeurd is. Immigranten van verre was de reden dat de belastingdienst dit ging doen. Als er een probleem is, een nieuw politiek onderwerp dan moet dat gewoon reëel behandeld worden. Ongeacht kijk op de zaak, voor of tegen. Hetzelfde bij vluchtelingen. Voorheen ging het toch ook allemaal wel? In het bijzonder op zee wat er opeens wijzigde waardoor ze een nare dood stierven.

  • sk

    skylinenoraa

    25 april 2024 · 07:54

    Ik ben ook een gevlucht moeder met twee kinderen, vertrokken in 2012 naar Duitsland, met de volging van de Nederlandse jeugd zorg, onze leven was een drama.

  • ge

    genelgirl

    16 april 2024 · 11:12

    Wij zijn ook gedupeerden. Mijn oudste 3 kinderen waren bij mij afgepakt en ik mocht niet weten waar ze waren. Ik ben door het slijk gehaald zou een slechte moeder geweest zijn. Ik heb heel veel kosten aan advocaat en anderen gemaakt zodat ik mijn kids terug kon krijgen met heel veel moeite en na 5 a 6 jaar had ik ze alle 3 thuis terug. Ik heb bij mijn jongste zoon het probleem gehad dat ik zou hebben fraudeert met de kinderopvang wat ook niet waar was. Ik heb daar ook heel veel moeten betalen. Want ik werkte en moest mijn zoon toen elders onderbrengen. Ze hebben 30000 aan mij overgemaakt dat niet eens alles heeft kunnen dekken. Ik zit door hun nog steeds in problemen en niet alleen door geld nood maar ook met mentale problemen. Ze mogen ons veel meer geld geven ik zou in aanmerking komen voor 14000 maar moet wachten tot het jaar 2025. Mijn mentale gezondheid blijft minder ik heb er nog steeds nachtmerries en heel veel verdriet van. Ik ben en was zeker niet geholpen met het eerste bedrag. Ze mogen echt voor heel veel gaan zorgen voor de kinderen en de ouders die gedupeerd zijn. Helpen met scholing cursussen woningen alles wat de kinderen nodig hebben en sws meer geld naar de ouders en kinderen

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.