Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Broeders en zusters

Kunnen de protestantse en katholieke kerken eenworden? 'Laten we het niet forceren'

Geschreven door Mariska van der Veen

30 januari 2024 · 15:00

Update: 30 januari 2024 · 17:15

protestanten en katholieken.
© ANP

In gesprek met

Foto van Gerard de Korte

Gerard de Korte

Bisschop ’s-Hertogenbosch

"Wij noemen elkaar geen papen meer en ketters. We noemen elkaar broeders en zusters in de Heer."
Foto van David Boogerd

David Boogerd

Presentator De Ongelooflijke Podcast

"Bij het gedeelte over de paus, voelde ik de meeste protestantse reflexen opkomen."
Foto van Antoine Bodar

Antoine Bodar

Priester

"Ik vind dit gebaar prachtig, maar het betekent in feite niet zoveel als het lijkt."

In het kort

Katholieken en protestanten zijn al meer dan vijfhonderd jaar van elkaar gescheiden. De laatste honderd jaar zoeken ze elkaar steeds meer op. Een groep Nederlandse theologen vindt dat de breuk helemaal gelijmd moet worden. Maar kunnen de verschillende kerken wel eenworden?

Wat denk jij?

Snap jij het verschil tussen katholieken en protestanten?

Klik hieronder om je antwoord te geven

61%

29%

9%

aantal reacties: 116

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Katholieken en protestanten willen meer eenheid

Waar is het mis gegaan? Dat vraag je je bij langlopende conflicten wel eens af. Bij de breuk tussen protestanten en katholieken is die vraag vrij duidelijk te beantwoorden: de Reformatie. Vijfhonderd jaar na de kerkscheuring is er geen sprake meer van strijd, maar het kan nog beter vindt een groep van twintig Nederlandse theologen.

Wat was de Reformatie?
De Reformatie was een Europese religieuze beweging in de 16e eeuw, die uiteindelijk leidde tot een kerkscheuring. Naast de katholieke kerk waren er nu ook protestantse kerken. De Duitse monnik Maarten Luther had een belangrijke rol. In 1517 publiceerde hij 95 stellingen waarin hij misstanden binnen de rooms-katholieke kerk aan de kaak stelde. Hij vond dat de kerk ver van de bijbelse principes was afgedwaald. Zijn idee was om de kerk van binnenuit te hervormen, maar dit lukte niet. In de jaren die volgden keerden veel kerken en bevolkingen in Europa zich af van de paus en het katholieke geloof. Het gevolg: in grote delen van Europa brak een geloofsstrijd tussen katholieken en protestanten uit. 

Op het platform Rome Reformatie hebben twintig protestantse en katholieke theologen een verklaring geplaatst waarin ze oproepen tot meer zichtbare eenheid tussen de rooms-katholieke kerk en de protestantse kerken. Na vijfhonderd jaar mag 'de breuk tussen Rome en Reformatie niet als vanzelfsprekend worden beschouwd', schrijven de theologen.

'Wij geloven immers 'de ene heilige katholieke apostolische kerk', vervolgen ze. Ze erkennen dat er belangrijke verschillen zijn tussen het protestantse en katholieke geloof, maar ze zeggen ook: 'We delen het geloof in de drie-ene God en in Jezus Christus, de Zaligmaker en het ene Hoofd van de kerk.' Het gaat er volgens de theologen niet om dat iedereen 'terugkeert naar Rome', maar meer dat iedereen zich bekeert tot Christus.

Dit is de discussie

Kunnen katholieke en protestantse kerken eenworden?

Ook bisschop Gerard de Korte zette zijn handtekening onder de verklaring. Hij vindt het heel belangrijk dat het streven naar eenheid tussen katholieken en protestanten niet tot stilstand komt.

Gerard de Korte (bisschop 's-Hertogenbosch).
© ANP

Gerard de Korte

Bisschop 's-Hertogenbosch

"We hebben elkaar eeuwen genegeerd, zelfs elkaar vermoord. Er is natuurlijk sinds een eeuw ontzettend veel ten goede veranderd. Wij noemen elkaar geen papen meer en ketters. We noemen elkaar broeders en zusters in de Heer. We benadrukken op dit moment vooral de overeenkomsten tussen katholieken en protestanten. En vroeger begonnen we bij de verschillen."

Hij hoopt dat andere theologen meedenken over hoe protestantse rituelen binnen de katholieke kerk kunnen passen.

"Er zijn heel veel oosters-orthodoxe christenen die op een of andere manier toch ook zijn samengegaan met Rome, maar wel hun eigen liturgie en de rijkdom van hun eigen traditie kunnen bewaren. Kunnen we een model ontwikkelen waarbij de rijkdom van de reformatie van de laatste vijfhonderd jaar, bijvoorbeeld liturgisch en bijbels, intact blijft en tegelijkertijd dat er een band ontstaat met Rome en met de paus?"

Onder protestanten ziet podcastpresentator David Boogerd steeds meer waardering voor katholieke rituelen. De verklaring is volgens hem een mooi signaal dat protestanten en katholieken elkaar inderdaad opzoeken. Maar hij twijfelt of hij de verklaring zelf zou ondertekenen.

David Boogerd (podcastmaker, journalist).
© EO

David Boogerd

Podcastpresentator De Ongelooflijke Podcast

"Als ik dat onderteken, dan moet ik het ook 100% eens zijn met alles wat daarin staat. Het gedeelte waar ik de meeste protestantse reflexen in me voelde opkomen, dat was toch wel waar wordt gesproken dat katholieken zouden wensen dat protestanten dan de paus als herder der herders herkennen. Als een soort leider van de kerk."
"De katholieke kerk leert natuurlijk wel over de paus dat hij de plaatsbekleder is van Jezus. Ik zou de leider van de kerk juist niet zo verheven, zo koninklijk, zo machtig willen maken. Dat we veel meer benadrukken, de leider van de kerk is ook maar een mens."

Priester Antoine Bodar heeft veel waardering voor protestanten. Ze geven volgens hem meer geld in de collecte en zijn meer uitgesproken over hun geloof. Katholieken hebben volgens hem van protestanten geleerd om beter de Bijbel te lezen.

Antoine Bodar (priester).
© ANP

Antoine Bodar

Priester

"We zijn veel dichter bij elkaar dan men kan vermoeden. Maar laten we de zaken niet forceren. Ik vind dit gebaar prachtig, maar het betekent in feite niet zoveel als het lijkt volgens mij. Kijk je kan elkaar heel nabij zijn, maar de hele opvatting omtrent de kerk, omtrent Maria, omtrent de apostolische opvolging. Dat zijn allemaal dingen die natuurlijk niet zo belangrijk zijn in de praktijk, maar het is theologisch een andere kwestie. We moeten niet net doen of het eigenlijk allemaal onzin is. Dus er is nog wat werk te doen."

Meer weten?

Luister naar Dit is de Dag

Wil je meer horen over dit onderwerp? Luister dan naar Dit is de Dag.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Meer lezen?

Dit schreven we eerder

Bekijken

Van de paus mogen homostellen voortaan gezegend worden, maar 'het is een beetje een dooie mus'

Bekijken

Jezus inspireert nog maar 1 op de 5 Nederlanders: 'We hebben te maken met een zingevingscrisis'

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Snap jij het verschil tussen katholieken en protestanten?

Klik hieronder om je antwoord te geven

61%

29%

9%

aantal reacties: 116

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.