Mirjam Kaijer strijdt voor vrouwen met onverklaarbare gezondheidsklachten: 'Er is een groot kennishiaat in de zorg'
28 februari 2025 · 11:23| Leestijd:6 min
Update: 28 februari 2025 · 12:58
In het kort
Je slentert van arts naar arts en krijgt maar geen diagnose - laat staan een behandeling voor je gezondheidsklachten. Het is voor veel Nederlandse vrouwen een wrange, maar onwrikbare werkelijkheid. Nu gaan er steeds meer stemmen op die pleiten voor verandering - waaronder die van Mirjam Kaijer. Als initiatiefnemer van stichting 'Voices for Women' zet ze zich in om binnen de politiek en de medische wereld bewustzijn te creëren over achterstanden in de vrouwengeneeskunde. Het thema gaat haar aan het hart, want ooit was ze als vrouw zelf slachtoffer van gebrekkige zorg. DIT gaat met Kaijer in gesprek.
Wat denk jij?
Ken jij een vrouw die lang heeft rondgelopen met onbegrepen klachten?
Aantal reacties: 0
Kaijer liep jarenlang rond met gezondheidsklachten, die door artsen werden afgeschreven gelinkt aan de menopause en fibromyalgie. Na jaren ontdekte ze, dankzij een tip van een andere vrouw, dat er iets heel anders aan de hand was: ze had een goedaardige tumor van de bijschildklier. Een aandoening die al jaren daarvoor prima behandeld had kunnen worden met een operatie. Haar doktoren hadden al die tijd niet aan een tumor gedacht, omdat de aandoening haar als vrouw andere symptomen gaf dan de gemiddelde man.
Kaijer kwam tot de realisatie dat ze lang niet de enige vrouw is die zo lang moest zoeken naar een juiste diagnose: uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80% van alle patiënten met onverklaarde gezondheidsklachten een vrouw is. "Er is een heel groot kennishiaat in de gezondheidszorg", vertelt ze aan DIT. "Medisch onderzoek richtte zich eeuwenlang met name op het mannenlichaam, en dat zie je terug in de hoeveelheid onverklaarde gezondheidsklachten bij vrouwen."
Mirjam Kaijer
Stichting 'Voices for Women'"Er is een heel groot kennishiaat in de gezondheidszorg."
Inmiddels heeft Kaijer via het meldpunt van haar stichting Voices for Women contact gelegd met honderden vrouwelijke lotgenoten. Sommigen van hen weten nog steeds niet wat voor aandoening ze hebben, sommigen hebben net als Kaijer na jaren een diagnose gevonden: endometriose, PMDD, de Ziekte van Hashimoto. De lijst met gemiste diagnoses is lang. "We willen zoveel mogelijk vrouwen informeren: pak de regie. Kom op voor jezelf."
Het traject vrouwen met onverklaarbare klachten: 'Kan zorgen voor enorme eenzaamheid'
De klachten die over het hoofd worden gezien verschillen, vertelt Kaijer, maar vrouwen blijken vaak te worstelen met hormonale afwijkingen. Denk aan endometriose, PMDD of een endocriene tumor. "Zo'n afwijking uit zich vaak in de vorm van emotie", vertelt Kaijer. "Je moet als vrouw dan misschien meer huilen, of je kunt sneller geïrriteerd zijn. Dat betekent echter niet altijd dat er psychische hulp nodig is."
Volgens Kaijer is dat waar de patiëntenreis van veel vrouwen een verkeerde wending neemt. "Als een huisarts of specialist niet door emotionele klachten heen prikt - en dat zien wij dus heel veel terug - worden vrouwen veelal doorverwezen naar de GGZ. Ze krijgen te horen dat ze last hebben van ADHD, een burn-out, depressie of angststoornis."
Mirjam Kaijer
Stichting 'Voices for Women'"Als een huisarts of specialist niet door emotionele klachten heen prikt - en dat zien wij dus heel veel terug - worden vrouwen veelal doorverwezen naar de GGZ."
Het gevolg: vrouwen volgen lange therapietrajecten bij een psycholoog of psychiater en krijgen onnodige medicatie, zoals antidepressiva. "Die antidepressiva zijn vaak weer alleen klinisch getest op mannen. Daardoor loop je weer het risico dat je vrouwspecifieke bijwerkingen krijgt van de medicatie. En omdat je naar huis wordt gestuurd met een pilletje, weet je nog steeds niet wat er nu echt met je lichaam aan de hand is."
De patiëntenreis is niet alleen belastend op persoonlijk vlak, vertelt Kaijer. Het kan ook een grote invloed hebben op het sociale en professionele leven van vrouwen: “Ze gaan keer op keer met klachten naar de huisarts en krijgen geen diagnose. Tja, wat moet je dan zeggen tegen je werkgever? Wat moet je zeggen tegen je vriendinnen als je weer eens iets afzegt?” Mensen gaan dan zelf diagnoses stellen of worden sceptisch. “Ze denken, wie weet is er niks aan de hand. Misschien zit het tussen de oren", vertelt Kaijer. "Dat is voor veel vrouwen heel ontluisterend en vervreemdend. Je verliest je waardigheid, eigenlijk. Het kan zorgen voor enorme eenzaamheid.”
Hoe los je dit op?
Dat er meer onderzoek moet komen, is volgens Kaijer een topprioriteit. Desalniettemin kan er al veel vooruitgang geboekt worden als zorgverleners vrouwelijke patiënten beter bijstaan. Emotionele steun en erkenning kan veel betekenen voor vrouwen met onverklaarbare klachten, volgens Kaijer. “Als ik een lezing geef aan geneeskundestudenten of artsen, zeg ik vaak: Durf het gewoon eerlijk tegen de patiënt te zeggen als je het niet weet. Zeg eerlijk dat er nu nog te weinig onderzoek is om een diagnose te kunnen stellen. Dan krijg je een heel ander gesprek en een heel andere relatie.”
Kaijer moedigt vrouwelijke patiënten echter ook aan om de patstelling van zorgverleners te erkennen en contact te blijven zoeken. Ze vertelt: “De afkeurende vinger gaat vaak naar de zorgprofessional, maar daar ligt de oplossing niet. We moeten met de vinger wijzen naar het systeem, dat op dit moment nadelig is voor vrouwelijke patiënten", zegt Kaijer stellig. "Het systeem moet veranderen - en dat moeten we samen doen.”
Drie tips van Mirjam: wat kun je als vrouw doen om krachtig een consult in te gaan?
Heb jij binnenkort een afspraak met een arts? Mirjam geeft drie adviezen:
1. Onthoud dat jouw arts ook tegen een kennishiaat aanloopt. "Wees je bewust van het feit dat de medische wetenschap nog lang niet alles weet over het vrouwenlijf - jouw arts dus ook niet. Dat maakt dat je met meer compassie naar elkaar gaat kijken, maar ook naar je klachten, waardoor je ze veel krachtiger presenteert. Nu verontschuldigen vrouwen zich nog vaak, of denken ze dat het allemaal aan hen ligt."
2. Bereid je goed voor. “It takes two to tango, dus breng je huiswerk op orde! Houd bijvoorbeeld een dagboek bij. Kijk voor jezelf: wanneer heb ik welke klachten, en hoe hevig zijn de klachten op een schaal van 1 tot 10?”
3. Zorg voor de juiste omstandigheden om jouw verhaal te doen. "Als 10 minuten te kort is, vraag dan een vervolgconsult of dubbelconsult aan. Neem iemand mee, of vraag of je het gesprek mag opnemen. Helpen al deze tips niet? Dan zijn er altijd nog andere opties: "Als je je nog steeds niet gehoord voelt, zoek dan hulp bij een andere professional."
Ben jij vrouw en heb jij last van onverklaarbare klachten? Voices for Women is een onafhankelijke stichting die strijdt voor vrouwen die vastlopen bij het vinden van een juiste diagnose. Deel jouw verhaal bij het meldpunt van Stichting Voices for Women. Alle verhalen worden gebundeld en gebruikt als input voor een betere gezondheidszorg voor vrouwen en overhandigd aan de politiek.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Wat als je voelt dat de huisarts je niet serieus neemt?
Wat als je voelt dat de huisarts je niet serieus neemt?Co-Med bijna failliet: zijn commerciële partijen wel de oplossing voor het huisartsentekort?
Co-Med bijna failliet: zijn commerciële partijen wel de oplossing voor het huisartsentekort?Gaan we voortaan € 10 betalen voor een bezoekje aan de huisarts?
Gaan we voortaan € 10 betalen voor een bezoekje aan de huisarts?