Wat kunnen we beter importeren: tomaten of de tomatenplukker?
gisteren · 16:50| Leestijd: 3 min
Update: vandaag · 11:17
In dit artikel aan het woord
"Ik denk dat we nu al meer robots kunnen inzetten en dan minder arbeidsmigranten nodig hebben."
"De ontwikkeling van robots is nu nog niet ver genoeg om ze voor tomatenpluk in te zetten."
In het kort
Bijna de hele Nederlandse politiek is het erover eens: er moeten minder arbeidsmigranten naar Nederland komen. Dat is slecht nieuws voor sectoren waar ze werken met veel laagbetaalde werknemers uit Oost-Europa. JA21-kamerlid Joost Eerdmans vatte het onlangs in een debat samen in de vraag: kunnen we niet beter de tomaten importeren in plaats van de tomatenplukker?
Samenvatting van DIT artikel
Nederland telt ruim 745.000 arbeidsmigranten uit de EU, vooral werkzaam in sectoren zoals de glastuinbouw. Politici willen het aantal arbeidsmigranten verlagen vanwege bevolkingsgroei, kosten en slechte leefomstandigheden. Eerdmans pleit voor meer robotisering, maar expert uit de tomatensector Annelies Looije benadrukken dat robots nog niet geschikt zijn voor delicate taken zoals tomatenpluk. Wel wordt verwacht dat robotisering in de toekomst een grotere rol speelt. Volgens het Van Zwol-rapport moet Nederland naar een kenniseconomie groeien, met minder focus op laaggeschoolde arbeid. De glastuinbouw vraagt niet alleen om handarbeid, maar ook om hoogopgeleiden, en worstelt met een negatief imago.
Wat denk jij?
Wat vind jij: wat kunnen we het beste importeren?
Aantal reacties: 0
Nederland draait op arbeidsmigranten
Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat het aantal EU-migranten in Nederland in tien jaar tijd is verdubbeld. Op 1 januari 2024 woonden er ruim 745.000 mensen uit andere EU-lidstaten in Nederland. In 2014 waren dat er nog 360.000. De belangrijkste reden om naar Nederland te komen? Dat is werk, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.
Veel politici willen het aantal arbeidsmigranten omlaag krijgen, bijvoorbeeld omdat ze vinden dat Nederland verdere bevolkingsgroei niet aankan. Zo wijzen ze op de kosten van sociale voorzieningen voor deze mensen. Daarnaast leven deze mensen vaak onder slechte omstandigheden. Een groot deel van deze arbeidsmigranten werkt in de glastuinbouw, bijvoorbeeld voor het verpakken of plukken van tomaten. Maar is dat ook hoe we het zouden willen?
- Moeten we arbeidsmigranten verwelkomen of weren?
Moeten we arbeidsmigranten verwelkomen of weren?
Kunnen we niet meer met robots werken?
Eerdmans stelt dan ook voor dat we meer gaan doen met plukrobots. Die kunnen de plek van arbeidsmigranten innemen. Maar volgens Annelies Looije, operationeel directeur van tomatenkwekerij Looye, is het niet zo simpel.
"Iedere plant is anders. Je moet voorzichtig met ze omgaan, anders worden ze vatbaar voor ziektes. De ontwikkeling van robots is nu nog niet ver genoeg om ze voor tomatenpluk in te zetten. Maar daar gaat het uiteindelijk wel heen."
Eerdmans zegt dat te snappen, maar vindt toch dat de overheid meer duidelijke keuzes moet maken.
"Er hoeft ook geen haast bij te zijn, maar we kunnen de manier van werken die we nu in deze sector hebben niet volhouden. Er zijn veel problemen met arbeidsmigranten rondom huisvesting, misstanden bij uitzendbureaus en meer van dat soort dingen. We moeten het arbeidsmodel veranderen."
"Volgens het rapport van Van Zwol moeten we meer toe naar een kenniseconomie. (...) Natuurlijk blijven er altijd handjes nodig, maar wanneer maak je de oversteek naar meer robotisering? Wacht je af tot dat honderd procent kan? Ik denk dat we nu al meer robots kunnen inzetten en dan minder arbeidsmigranten nodig hebben."
Bij Looye Kwekers werken bijna alleen maar arbeidsmigranten aan het plukken en verpakken, vertelt Annelies Looije. Volgens haar heeft de glastuinbouw een verkeerd imago: er zijn niet alleen laaggeschoolde arbeiders nodig. Integendeel, zonder hoogopgeleiden zou de sector niet kunnen bestaan.
"Wij hebben de beste tuinbouwsector van de wereld. Van over de hele wereld komt men kijken naar onze kassen. Die zijn ontwikkeld doordat we onderdeel zijn van een kenniseconomie. Daarnaast heb je ook nog de zaadveredelaars en andere toeleveranciers."
"Het blijft lastig om tomaten te plukken met een robot, maar bij het verpakken zijn we al bezig met meer automatisering. Toch denk ik dat het aantal arbeidsmigranten de komende jaren gelijk blijft. (...) Ook de overheid werkt niet mee. Wij zijn bezig met het bouwen van een logiecentrum waar onze werknemers kunnen wonen. Maar het duurde zeven jaar tussen de aanvraag van de eerste vergunning en het moment dat de eerste paal de grond in ging. Dat moet wel echt veranderen, want op deze manier kunnen wij weinig doen."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister Geld of je Leven terug als podcast
In Geld of je Leven (EO) gaat Joram Kaat verder over dit onderwerp in gesprek met Annelies Looije, operationeel directeur bij Looye Kwekers en Joost Eerdmans, Fractievoorzitter voor JA21 in de Tweede Kamer. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Hoe houden we de bevolkingsgroei onder controle? 'Vrouwen moeten meer kinderen krijgen'
Hoe houden we de bevolkingsgroei onder controle? 'Vrouwen moeten meer kinderen krijgen'
- Moeten we arbeidsmigranten verwelkomen of weren?
Moeten we arbeidsmigranten verwelkomen of weren?
- Moet je eerder met pensioen kunnen als je zwaar werk doet? 'Ik ben principieel tegen'
Moet je eerder met pensioen kunnen als je zwaar werk doet? 'Ik ben principieel tegen'
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is Geld of je leven
Dit artikel hoort bij de podcast
Geld of je leven - Podcast