Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Mensen in een voedselbank.
© ANP

Biedt de winst van PVV kansen voor arme stadswijken?

13 december 2023 · 14:24| Leestijd: 4 min

Update: 9 augustus 2024 · 15:59

In dit artikel aan het woord

Ron Meyer
Ron MeyerProgrammadirecteur Heerlen-Noord en oud-SP'er
"Wat wij zeggen is: kies nu eens tien tot twintig jaar voor een aanpak voor deze jarenlang verwaarloosde buurten."
Marco Pastors
Marco PastorsProgrammadirecteur Rotterdam-Zuid en oud-LPF'er
"Mensen in Rotterdam stemmen al 20 jaar dat het anders moet. Wat nu opvalt is dat in de rest van Nederland ook steeds meer mensen zeggen: wij vinden dat ook."

In het kort

1 miljoen mensen woont in zogenoemde stedelijke probleemwijken. Sommige van deze mensen hebben de politiek de rug toegekeerd, maar velen stemden afgelopen verkiezingen op PVV-leiders Geert Wilders. Kan een nieuw kabinet kansen bieden voor deze arme stadswijken, en hoe?

Wat denk jij?

Ben je blij dat de PVV de grootste is geworden?

Dit is de situatie

Arme stadswijken in Nederland

Als je in Heerlen-Noord wordt geboren, heb je ongeveer 6 tot 7 jaar korter te leven dan iemand die uit Heerlen-Zuid komt. In Heerlen-Noord betalen mensen meer zorgkosten, is het onveiligheidsgevoel groter, wordt er meer gedronken en gerookt en hebben mensen meer psychische problemen. 20% van de inwoners is laaggeletterd.

Rotterdam-Zuid is een vergelijkbare wijk. Daar zitten 13.000 mensen in de bijstand, ongeveer vier keer zoveel dan je eigenlijk zou verwachten op een gebied van 200.000 mensen. Ook in de Westwijk van Vlaardingen worstelen bewoners al drie decennia met serieuze uitdagingen, waaronder gezondheidsproblemen, eenzaamheid, armoede en criminaliteit. Over Arnhem-Oost en Lelystad-Oost zijn soortgelijke verhalen, en daar houdt het niet op. Het gaat dan in totaal om 20 gebieden, waar samen bijna 1,3 miljoen mensen wonen. 

Welke gebieden vallen onder de stedelijke probleemwijken?

De 20 stedelijke gebieden zijn: Amsterdam Zuidoost, Amsterdam Nieuw-West, Arnhem Oost, Breda Noord, Delft West, Dordrecht West, Den Haag Zuidwest, Eindhoven Woensel-Zuid, Groningen Noord, Heerlen Noord, Leeuwarden Oost, Lelystad Oost, Nieuwegein Centrale-As, Roosendaal Ring, Rotterdam Zuid, Schiedam Nieuwland-Oost, Tilburg Noordwest, Utrecht Overvecht, Vlaardingen Westwijk en Zaandam Oost.

Voor deze stadswijken is onder meer het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) opgericht. Dankzij het NPLV wordt samengewerkt met scholen, werkgevers, corporaties, het Rijk, politie, OM, reclassering, rechtbanken, gemeenten en bewoners. Maar de vraag is of een nieuw kabinet hier ook in blijft investeren.

Wat is het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV)?

Coördinerend (inmiddels demissionair) CDA-minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) zette in 2022 het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid op. Daarin wordt samengewerkt met het Rijk, werkgevers, scholen, corporaties, politie, het Openbaar Ministerie, reclassering, rechtbanken, gemeenten en bewoners. 

Het Rijk stelt met dit programma geld beschikbaar voor meer wijkagenten en energiefixers die helpen met verduurzamen. Ook willen ze hiermee schooluitval voorkomen, versneld meer betaalbare woningen bouwen en wijkrechtspraak. Problemen op het gebied van onderwijs, armoede, gezondheid, wonen en veiligheid worden allemaal aangepakt.

Dit is de discussie

Winst PVV kans om arme stadswijken te verbeteren?

Opvallend: in deze arme stadswijken wordt er, áls er gestemd wordt, (heel) veel op PVV gestemd.

Marco Pastors en Ron Meyer zetten zich vol in voor bestaanszekerheid in Rotterdam en Heerlen en zijn beide directeur van de Nationaal Programma's in die gebieden. 

De opkomst van de PVV als grootste partij verbaast hen niet. Ze zien deze verkiezingsuitslag als een kans om hun wijken verder te verbeteren, vertellen ze bij Op1 (EO). Nu bestaanszekerheid, het beperken van migratie en het bouwen van meer woningen de belangrijkste taken zijn voor een nieuw kabinet, ligt de oplossing volgens Meyer en Pastors voor een groot deel in hun gebieden. En als dat ook daadwerkelijk lukt, zorgt dit ook voor een groot herstel van vertrouwen, omdat mensen weer mee kunnen beslissen. 

Marco Pastors
Marco PastorsProgrammadirecteur Rotterdam-Zuid en oud-LPF'er

"Mensen in Rotterdam stemmen al 20 jaar dat het anders moet. PVV en Leefbaar Rotterdam zijn daar al jaren heel groot. Wat nu opvalt is dat in de rest van Nederland ook steeds meer mensen zeggen: wij vinden dat ook. Die urgentie zorgt er nu voor dat we in deze formatie zitten."

In het grootste deel van Rotterdam-Zuid, waar Pastors zich inzet voor bestaanszekerheid, is ook PVV gestemd, en dat gebeurt al jaren in grote getale. Volgens Pastors kan Den Haag leren van het besluit dat de Rotterdamse buurt al in 2012 heeft gemaakt. Wel benadrukt hij dat het om ontzettend taaie materie gaat. Kinderen in Rotterdam-Zuid hebben een hele andere jeugd dan het gemiddelde Nederlandse kind, en veel inwoners hebben lage kansen op de arbeidsmarkt.

"Dit kan verbeterd worden door ervoor te zorgen dat kinderen beter opgeleid worden, dat mensen meer aan het werk gaan, en voor betere woningen in het gebied. Het kenmerk van onze gebieden is niet dat iedereen stilstaat, er gaan wel degelijk mensen vooruit. Maar die mensen willen een betere woning. Die kijken om zich heen en die zien dat niet, en die gaan in een woning in een randgemeente wonen. Vervolgens komt hun huis leeg te staan en komt daar iemand te wonen die eigenlijk niet anders kan."

In Rotterdam-Zuid is er zeker verbetering te zien, dus in andere gebieden kan het ook. Maar het belangrijkste punt is dat dit langdurige samenwerking vereist, net als middelen. En dan dus niet alleen een kabinetsperiode van vier jaar, maar veel langer.

Ron Meyer
Ron MeyerProgrammadirecteur Heerlen-Noord en oud-SP'er

"Wij richten ons vooral op de volgende generatie. De achterstanden zijn zo groot dat ze niet morgen op te lossen zijn. Wij springen nu al jaren door de ene subsidiehoepel na de andere. Wat wij zeggen is: kies nu eens tien tot twintig jaar voor een aanpak voor deze jarenlang verwaarloosde buurten."

Dit is de uitzending

Op1

Kijk de uitzending van Op1 waarin dit onderwerp besproken wordt hier terug:

Praat mee

Heb je op de PVV gestemd? En zo ja, waarom?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Op1Op1

Dit artikel hoort bij het programma

Op1

  • Hier & Nu

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen