Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Nieuwe hoop?

Biedt de winst van PVV kansen voor arme stadswijken?

Geschreven door Marinka Wagemans

13 december 2023 · 13:24

Update: 13 december 2023 · 13:50

Mensen in een voedselbank.
© ANP

In gesprek met

Foto van Ron Meyer

Ron Meyer

Programmadirecteur Heerlen-Noord en oud-SP'er

"Wat wij zeggen is: kies nu eens tien tot twintig jaar voor een aanpak voor deze jarenlang verwaarloosde buurten."
Foto van Marco Pastors

Marco Pastors

Programmadirecteur Rotterdam-Zuid en oud-LPF'er

"Mensen in Rotterdam stemmen al 20 jaar dat het anders moet. Wat nu opvalt is dat in de rest van Nederland ook steeds meer mensen zeggen: wij vinden dat ook."

In het kort

1 miljoen mensen woont in zogenoemde stedelijke probleemwijken. Sommige van deze mensen hebben de politiek de rug toegekeerd, maar velen stemden afgelopen verkiezingen op PVV-leiders Geert Wilders. Kan een nieuw kabinet kansen bieden voor deze arme stadswijken, en hoe?

Wat denk jij?

Ben je blij dat de PVV de grootste is geworden?

Klik hieronder om je antwoord te geven

22%

8%

14%

57%

aantal reacties: 1359

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Arme stadswijken in Nederland

Als je in Heerlen-Noord wordt geboren, heb je ongeveer 6 tot 7 jaar korter te leven dan iemand die uit Heerlen-Zuid komt. In Heerlen-Noord betalen mensen meer zorgkosten, is het onveiligheidsgevoel groter, wordt er meer gedronken en gerookt en hebben mensen meer psychische problemen. 20% van de inwoners is laaggeletterd.

Bekijken

Laaggeletterd zijn op je werk kan nare gevolgen hebben: 'Je voelt je heel dom'

Rotterdam-Zuid is een vergelijkbare wijk. Daar zitten 13.000 mensen in de bijstand, ongeveer vier keer zoveel dan je eigenlijk zou verwachten op een gebied van 200.000 mensen. Ook in de Westwijk van Vlaardingen worstelen bewoners al drie decennia met serieuze uitdagingen, waaronder gezondheidsproblemen, eenzaamheid, armoede en criminaliteit. Over Arnhem-Oost en Lelystad-Oost zijn soortgelijke verhalen, en daar houdt het niet op. Het gaat dan in totaal om 20 gebieden, waar samen bijna 1,3 miljoen mensen wonen. 

Welke gebieden vallen onder de stedelijke probleemwijken?
De 20 stedelijke gebieden zijn: Amsterdam Zuidoost, Amsterdam Nieuw-West, Arnhem Oost, Breda Noord, Delft West, Dordrecht West, Den Haag Zuidwest, Eindhoven Woensel-Zuid, Groningen Noord, Heerlen Noord, Leeuwarden Oost, Lelystad Oost, Nieuwegein Centrale-As, Roosendaal Ring, Rotterdam Zuid, Schiedam Nieuwland-Oost, Tilburg Noordwest, Utrecht Overvecht, Vlaardingen Westwijk en Zaandam Oost.

Voor deze stadswijken is onder meer het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) opgericht. Dankzij het NPLV wordt samengewerkt met scholen, werkgevers, corporaties, het Rijk, politie, OM, reclassering, rechtbanken, gemeenten en bewoners. Maar de vraag is of een nieuw kabinet hier ook in blijft investeren.

Wat is het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV)?
Coördinerend (inmiddels demissionair) CDA-minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) zette in 2022 het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid op. Daarin wordt samengewerkt met het Rijk, werkgevers, scholen, corporaties, politie, het Openbaar Ministerie, reclassering, rechtbanken, gemeenten en bewoners. 

Het Rijk stelt met dit programma geld beschikbaar voor meer wijkagenten en energiefixers die helpen met verduurzamen. Ook willen ze hiermee schooluitval voorkomen, versneld meer betaalbare woningen bouwen en wijkrechtspraak. Problemen op het gebied van onderwijs, armoede, gezondheid, wonen en veiligheid worden allemaal aangepakt.

Dit is de discussie

Winst PVV kans om arme stadswijken te verbeteren?

Opvallend: in deze arme stadswijken wordt er, áls er gestemd wordt, (heel) veel op PVV gestemd.

Marco Pastors en Ron Meyer zetten zich vol in voor bestaanszekerheid in Rotterdam en Heerlen en zijn beide directeur van de Nationaal Programma's in die gebieden. 

De opkomst van de PVV als grootste partij verbaast hen niet. Ze zien deze verkiezingsuitslag als een kans om hun wijken verder te verbeteren, vertellen ze bij Op1 (EO). Nu bestaanszekerheid, het beperken van migratie en het bouwen van meer woningen de belangrijkste taken zijn voor een nieuw kabinet, ligt de oplossing volgens Meyer en Pastors voor een groot deel in hun gebieden. En als dat ook daadwerkelijk lukt, zorgt dit ook voor een groot herstel van vertrouwen, omdat mensen weer mee kunnen beslissen. 

Marco Pastors

Programmadirecteur Rotterdam-Zuid en oud-LPF'er

"Mensen in Rotterdam stemmen al 20 jaar dat het anders moet. PVV en Leefbaar Rotterdam zijn daar al jaren heel groot. Wat nu opvalt is dat in de rest van Nederland ook steeds meer mensen zeggen: wij vinden dat ook. Die urgentie zorgt er nu voor dat we in deze formatie zitten."

In het grootste deel van Rotterdam-Zuid, waar Pastors zich inzet voor bestaanszekerheid, is ook PVV gestemd, en dat gebeurt al jaren in grote getale. Volgens Pastors kan Den Haag leren van het besluit dat de Rotterdamse buurt al in 2012 heeft gemaakt. Wel benadrukt hij dat het om ontzettend taaie materie gaat. Kinderen in Rotterdam-Zuid hebben een hele andere jeugd dan het gemiddelde Nederlandse kind, en veel inwoners hebben lage kansen op de arbeidsmarkt.

"Dit kan verbeterd worden door ervoor te zorgen dat kinderen beter opgeleid worden, dat mensen meer aan het werk gaan, en voor betere woningen in het gebied. Het kenmerk van onze gebieden is niet dat iedereen stilstaat, er gaan wel degelijk mensen vooruit. Maar die mensen willen een betere woning. Die kijken om zich heen en die zien dat niet, en die gaan in een woning in een randgemeente wonen. Vervolgens komt hun huis leeg te staan en komt daar iemand te wonen die eigenlijk niet anders kan."

In Rotterdam-Zuid is er zeker verbetering te zien, dus in andere gebieden kan het ook. Maar het belangrijkste punt is dat dit langdurige samenwerking vereist, net als middelen. En dan dus niet alleen een kabinetsperiode van vier jaar, maar veel langer.

Ron Meyer

Programmadirecteur Heerlen-Noord en oud-SP'er

"Wij richten ons vooral op de volgende generatie. De achterstanden zijn zo groot dat ze niet morgen op te lossen zijn. Wij springen nu al jaren door de ene subsidiehoepel na de andere. Wat wij zeggen is: kies nu eens tien tot twintig jaar voor een aanpak voor deze jarenlang verwaarloosde buurten."

Dit is de uitzending

Op1

Kijk de uitzending van Op1 waarin dit onderwerp besproken wordt hier terug:

Video wordt geladen...

Wat denk jij?

Heb je op de PVV gestemd? En zo ja, waarom?

 • 18 december 2023 · 18:40

  Dat het anders moet is duidelijk, dat men dan op een hardroepende, geen oplossing biedende fascist stemt komt inderdaad door de sociale media waar Wilders alom aanwezig is met grapjes ten koste van anderen

 • 14 december 2023 · 19:50

  Het is onbegrijpelijk dat iemand die zich christen noemt op WIlders heeft gestemd. Het is dan eerder uit hebzucht (lees: egoïsme) dan uit medemenselijkheid. "Als ik het maar goed heb of er in iedere geval beter van word!" Als ik in de chistelijke media lees dat er veel 'christenen' op de PVV hebben gestemd dan kan ik dat niet rijmen met het christelijk geloof. De christelijke partijen hebben verloren. Het voelt aan als dat we het zonder God kunnen stellen in het dagelijks leven ...

 • z1

  z12ff

  19 december 2023 · 14:41

  De PVV heeft geen oplossingen,gratis bier partij!

 • om

  omapuzzel

  20 december 2023 · 12:37

  Als je denkt dat met de PVV er een socialer beleid komt zou ik eens kijken naar het stemgedrag in de Kamer van de PVV. Niks belastingverhoging voor de multinationals of verhoging van de winstbelasting, net zo min als belastingverlaging voor de gewone werknemer.PVV is sociaal gezien gewoon de VVD. Maar ja als jeje politieke informatie van FB haalt...

 • bl

  blackcobra

  23 december 2023 · 10:31

  Ja ik heb op pvv gestemd ons land is vol geen huizen Te krijgen .de zorg betalen wij voor deze mensen de overheid komt steeds meer geld te kort dat moeten wij als volk gaan opbrengen en deze mensen hand ophouders terug sturen vluchtelingen geen status geven na een jaar weg wezen heel snel daarom heb ik pvv gestemd ik zelf heb nl moeten verlaten omdat er geen huizen zijn dankje deze mensen.

 • jg

  jgj.visser

  16 april 2024 · 10:11

  Nee

 • ma

  marylimpard

  26 december 2023 · 03:15

  Bent u op zoek naar financieringsmogelijkheden voor uw nieuwe woningaankoop, bouw, vastgoedlening, herfinanciering, schuldconsolidatie, persoonlijk of zakelijk doel? Welkom in de toekomst! Financiering wordt bij ons eenvoudig. Neem contact met ons op, aangezien wij onze financiële service aanbieden tegen een lage en betaalbare rente van 3% voor lange en korte looptijden, met een lening met 100% garantie. Geïnteresseerde aanvragers moeten contact met ons opnemen voor verdere procedures voor het verwerven van leningen via: Josbuajonesloans@financier.com

Wil je deze reactie verwijderen?

Bekijken

De energiekosten stijgen: zo blijft je energierekening betaalbaar

Bekijken

Gaat Nederland uit de Europese Unie nu PVV de grootste partij is?

Bekijken

Wat betekent de triomf van de PVV voor je portemonnee?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Ben je blij dat de PVV de grootste is geworden?

Klik hieronder om je antwoord te geven

22%

8%

14%

57%

aantal reacties: 1359

Wil je deze reactie verwijderen?


Heb je op de PVV gestemd? En zo ja, waarom?

 • 18 december 2023 · 18:40

  Dat het anders moet is duidelijk, dat men dan op een hardroepende, geen oplossing biedende fascist stemt komt inderdaad door de sociale media waar Wilders alom aanwezig is met grapjes ten koste van anderen

 • 14 december 2023 · 19:50

  Het is onbegrijpelijk dat iemand die zich christen noemt op WIlders heeft gestemd. Het is dan eerder uit hebzucht (lees: egoïsme) dan uit medemenselijkheid. "Als ik het maar goed heb of er in iedere geval beter van word!" Als ik in de chistelijke media lees dat er veel 'christenen' op de PVV hebben gestemd dan kan ik dat niet rijmen met het christelijk geloof. De christelijke partijen hebben verloren. Het voelt aan als dat we het zonder God kunnen stellen in het dagelijks leven ...

 • z1

  z12ff

  19 december 2023 · 14:41

  De PVV heeft geen oplossingen,gratis bier partij!

 • om

  omapuzzel

  20 december 2023 · 12:37

  Als je denkt dat met de PVV er een socialer beleid komt zou ik eens kijken naar het stemgedrag in de Kamer van de PVV. Niks belastingverhoging voor de multinationals of verhoging van de winstbelasting, net zo min als belastingverlaging voor de gewone werknemer.PVV is sociaal gezien gewoon de VVD. Maar ja als jeje politieke informatie van FB haalt...

 • bl

  blackcobra

  23 december 2023 · 10:31

  Ja ik heb op pvv gestemd ons land is vol geen huizen Te krijgen .de zorg betalen wij voor deze mensen de overheid komt steeds meer geld te kort dat moeten wij als volk gaan opbrengen en deze mensen hand ophouders terug sturen vluchtelingen geen status geven na een jaar weg wezen heel snel daarom heb ik pvv gestemd ik zelf heb nl moeten verlaten omdat er geen huizen zijn dankje deze mensen.

 • jg

  jgj.visser

  16 april 2024 · 10:11

  Nee

 • ma

  marylimpard

  26 december 2023 · 03:15

  Bent u op zoek naar financieringsmogelijkheden voor uw nieuwe woningaankoop, bouw, vastgoedlening, herfinanciering, schuldconsolidatie, persoonlijk of zakelijk doel? Welkom in de toekomst! Financiering wordt bij ons eenvoudig. Neem contact met ons op, aangezien wij onze financiële service aanbieden tegen een lage en betaalbare rente van 3% voor lange en korte looptijden, met een lening met 100% garantie. Geïnteresseerde aanvragers moeten contact met ons opnemen voor verdere procedures voor het verwerven van leningen via: Josbuajonesloans@financier.com

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.