Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Leon gebruikt alleen anonieme bonuskaarten: 'Ik laat hem af en toe achter op het station'

gisteren · 10:28| Leestijd:4 min

Update: vandaag · 10:24

In dit artikel aan het woord

Leon van der NeutConsument
“Ik gebruik een anonieme Bonuskaart. Die laat ik af en toe achter op het station en dan vraag ik een nieuwe."
Adgild Hop
Adgild HopRetaildeskundige van Deloitte
"Supermarkten maken heel weinig winst, dus ze zijn op zoek naar nieuwe manieren om dat te compenseren."

In het kort

Bonuskaarten, voordeelpassen, pluspakketten: veel supermarkten en andere winkels hebben wel zoiets. Niet iedereen heeft daar zin in, want er wordt namelijk ook een heleboel data verzameld. Hoe zit bij jou?

Samenvatting van DIT artikel

Klanten die aan een loyaliteitsprogramma van een winkel deelnemen, geven allemaal data over zichzelf weg. Supermarkten doen dat om meer winst te maken, zegt retaildeskundige Adgild Hop. Niet alle consumenten zijn er daar blij mee, zoals Leon van der Neut, die zelf bewust niet meedoet.

Wat denk jij?

Gebruik jij een persoonlijke Bonuskaart of een andere gepersonaliseerde pas van een winkel?

Aantal reacties: 0

Dit is de situatie

Portemonnee vol passen

AH-premium, Lidl Plus, de Jumbo Extra's Pas, enzovoort. Tegenwoordig heeft bijna elke supermarkt wel een loyaliteitsprogramma. En daar blijft het niet bij: heel veel grote winkelketens hebben het tegenwoordig. Denk bijvoorbeeld aan drogisterijen, bouwmarkten, kledingwinkels en tankstations. Menig portemonnee zit vol met passen.

Waar vroeger veel passen anoniem waren, kun je hem nu vaak koppelen aan je e-mailadres. Dit levert vaak extra kortingen op, maar daar staat wel wat tegenover: de winkels verzamelen je data, om daar vervolgens wijzer - en rijker van te worden.

Wat doen winkels met jouw gegevens?

In Geld of je Leven (EO) vertelt Adgild Hop, retailexpert bij Deloitte over wat supermarkten en andere winkels eigenlijk doen met jouw data. Dat is onder te verdelen in drie gebieden, vertelt hij.

  1. De aanbiedingen persoonlijk maken. Veel supermarkten doen dit. Bij de Albert Heijn bestaat er iets als 'persoonlijke Bonus' en de Lidl heeft aanbiedingen die alleen maar gelden voor mensen die de app gebruiken. "Een win-win voor jou en de supermarkt", vertelt Hop. De klant heeft immers korting en de supermarkt verkoopt meer.
  2. Ze verkopen de data door aan producenten. Supermarkten kopen de producten die jij bij hun koopt, op hun beurt weer in bij andere bedrijven. Die bedrijven zitten ook op data te wachten en de supermarkten verkopen dat graag door. "Ze kunnen daarmee inzicht geven in relaties tussen klantgroepen en producten en relaties tussen producten", vertelt Hop.
  3. Iets nieuws is het verkopen van persoonlijke advertenties. Op sociale media gebeurt dit al veel. Mensen zullen het wel herkennen: als je op Google zoekt naar ‘tandenborstel’, krijg je vervolgens allemaal tandenborstelreclames op je Facebook- of Instagram-timeline. Dit kunnen supermarkten ook doen.

Overigens mag dit allemaal gewoon, stelt Hop vast.

Afbeelding van Adgild Hop

Adgild Hop

Retaildeskundige van Deloitte

“Als je je inschrijft bij dit soort loyaliteitsprogramma’s, of een app van een winkel gebruikt, dan geef je toestemming voor het gebruik van je data.”

Waarom doen winkels dit?

Winkels hebben deze programma's eigenlijk opgetuigd om één reden: meer geld verdienen. "Het kost een supermarkt veel minder om een bestaande klant te behouden dan om een nieuwe te werven", vertelt Hop. Daarnaast maken supermarkten een stuk minder winst dan je denkt.

Adgild Hop

Retaildeskundige van Deloitte

"Op dit moment is de gemiddelde winstgevendheid in Europese supermarkten gezakt naar 1,6%. Als je 100 euro uitgeeft in je lokale supermarkten, zijn er honderden zo niet duizenden mensen aan het werk om 1,60 winst te pakken. Ze zijn op zoek naar nieuwe manieren om dat te compenseren."

Dit is de discussie

'Lekker veel korting'

Een rondgang op de redactie van DIT leert dat veel mensen persoonlijke voordeelpassen gebruiken. "Vanwege de aanbiedingen en dat hij me laat weten als mijn favoriete producten in de aanbieding zijn", vertelt collega Esther. Collega Steven heeft z'n portemonnee volzitten: "Karwei. Gamma. Bever. Ik wil het gewoon. Ik zie het als beloning voor klantentrouw met korting als resultaat." De schrijver van dit artikel, Willem, post soms wel eens op Instagram de hoeveelheid persoonlijke korting die hij kreeg bij de kassa. Ik maak er echt een soort sport van: met name bij producten als vaatwasblokjes, waar je wel eens 1+2 gratis krijgt.

'Je draagt bij aan beïnvloeding van mensen'

Niet iedereen doet dat. Consument Leon van der Neut (25) gebruikt bewust géén persoonlijke loyaliteitskaart. Alleen anonieme, vertelt hij in Geld of je Leven (EO):

Leon van der Neut

Consument

“Ik gebruik een anonieme Bonuskaart. Die laat ik af en toe achter op het station en dan vraag ik een nieuwe."

Van der Neut doet dit heel bewust. Hij wil met zijn data niet bijdragen aan het trainen van systemen van de supermarkten. Daarmee maak je de wereld een minder fijne plek, vindt hij:

Leon van der Neut

Consument

"Met het gebruik van die programma's draag je bij aan het steeds beter worden van die gepersonaliseerde advertenties en de beïnvloeding van mensen in de aandachtseconomie."

Hij vindt het wel soms frustrerend. Bij sommige supermarkten móet je een app downloaden om bepaalde aanbiedingen te krijgen.

De collega's met alle loyaliteitspassen zitten er overigens niet zo mee dat ze hun data verkopen. "Ik denk er wel eens aan, maar ik heb me er nog niet echt in verdiept wat ze kunnen met die data wat negatief voor mij zou kunnen uitpakken", zegt Esther. Collega Rozemarijn accepteert het maar gewoon: "Mijn data ligt waarschijnlijk al jaren op straat dus ja... Gierige Gerda hier heeft dan liever korting."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Geld of je leven

In Geld of je leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

Dit is Geld of je leven

      Deel dit artikel:

      Meest gelezen

      Lees ook