Discriminatie bij sollicitaties: hoe lossen we het op?
19 april 2024 · 12:45| Leestijd: 2 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:49
In dit artikel aan het woord
"Alle hoop was gericht op wetgeving, maar dat gaat dus helaas niet door."
"Bedrijven moeten inclusief beleid opnemen in het jaarverslag."
In het kort
Discriminatie is bij wet verboden. Toch gebeurt het nog wel. Ook tijdens sollicitatieprocedures. Hoe kunnen we dat oplossen? Een gesprek in Geld of je Leven (EO).
Wat denk jij?
Is er genoeg diversiteit op jouw werk?
Aantal reacties: 0
Met of zonder hoofddoek
Heb jij weleens het gevoel gehad dat je werd beoordeeld op een eigenschap waar je niks aan kon doen? Denk aan bijvoorbeeld je geslacht of huidskleur. Dat is heel vervelend en daarom is discriminatie ook verboden. Tóch werd een wetsvoorstel dat discriminatie bij sollicitaties moest voorkomen afgewezen in de Eerste Kamer. Er zou namelijk te veel regeldruk bij komen kijken. Is die wet dan niet nodig?
Er is nog altijd sprake van discriminatie. Volgens onderzoek van de Universiteit van Amsterdam neemt discriminatie op de arbeidsmarkt zelfs alleen maar toe. Vrouwen met een hoofddoek hadden bijvoorbeeld 40% minder kans op een reactie dan vrouwen zonder hoofddoek. Volgens de onderzoekers zijn daar twee verklaringen voor. Zo hebben we een onbewuste voorkeur voor mensen die op onszelf lijken, waardoor we daar sneller een klik mee hebben. Een andere verklaring is dat werkgevers beïnvloed worden door stereotypen.
Wat denk jij?
Had de wet er toch doorheen moeten komen?
Aantal reacties: 0
Is er een andere oplossing?
Er is dus geen twijfel dat er discriminatie plaatsvindt tijdens sollicitaties. Maar ja, hoe pak je dat aan? Het wetsvoorstel is immers al afgewezen. Janneke Oostrom, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de universiteit in Tilburg, vertelt bij Geld of je Leven (EO) waar volgens haar het probleem ligt.
"Het probleem is dat we al heel lang geprobeerd hebben dit over te laten aan de werkgevers zelf. Het lukt steeds maar niet om die praktijken te veranderen. Dus was alle hoop nu gericht op wetgeving, maar dat gaat dus helaas niet door. (...) Toch blijkt steeds weer dat er discriminatie plaatsvindt. En dat gebeurt vaak onbewust. Dus het komt omdat niet de juiste instrumenten of procedures gebruikt worden."
Daarom vindt Babs Bloemsaat, initiatiefnemer van Recruiters voor Rechtvaardigheid, dat de stappen voor een inclusief beleid opgenomen zouden moeten worden in het jaarverslag van bedrijven. Niet alleen geld hoort daarbij, maar ook diversiteit, vindt Bloemsaat.
"Alle bedrijven hebben sowieso al een financiële jaarrekening. Eigenlijk hoort dit beleid gewoon bij je jaarverslag. Je ziet dat sommige organisaties daar al wel in vooroplopen, daar stappen in nemen en actief in kaart brengen wat zij doen om diversiteit en inclusief beleid te voeren. (...) Het dwingt af dat bedrijven hiermee bezig gaan."
Toch is hoogleraar Oostrom eerder voorstander van meer structuur bij de sollicitatieprocedure. Nu is die vooral intuïtief, waardoor je wordt beïnvloed door je onbewuste vooroordelen, legt ze uit.
"Nu is een sollicitatiegesprek heel informeel, zonder dat vastgelegd wordt welke vragen iemand voorgeschoteld krijgt. En dus ook dat iedereen op een andere manier beoordeeld wordt. Dat is een van de redenen dat er zo veel discriminatie is. (…) Eigenlijk moet aan de voorkant alles vastgelegd worden. Dus dat elke sollicitant dezelfde vragen voorgeschoteld krijgt en hetzelfde gescoord wordt."
Praat mee
Luister onze podcast
Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Geld of je Leven (EO)? Luister hieronder naar de podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
- Zijn de uitspraken van Johan Derksen over Habtamu de Hoop racistisch?
Zijn de uitspraken van Johan Derksen over Habtamu de Hoop racistisch?
- Hoef jij voor een nieuwe baan straks niet meer te solliciteren?
Hoef jij voor een nieuwe baan straks niet meer te solliciteren?