Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Hoeveel verdien je aan pleegzorg?.
© Shutterstock

Geld verdienen aan pleegzorg? 'Dan kan je beter gaan vak­ken­vul­len'

13 maart 2025 · 14:56| Leestijd:6 min

Update: 13 maart 2025 · 15:14

In het kort

In Nederland is er dringende behoefte aan meer pleegouders. In de uitzending van 'Dit is de Kwestie' (EO) was te zien dat het pleegouderschap niet niks is, maar dat je er ook veel voor terugkrijgt. Hoe zit dat eigenlijk als het gaat om geld? "De meeste mensen leggen juist geld bij", zegt Remco Oosterhoff van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen.

Wat denk jij?

Heb jij weleens overwogen een pleegkind in huis te nemen?

Op de uitzending van Dit is de Kwestie (EO) over pleegzorg kwamen veel mooie reacties binnen. In de uitzending kwamen verschillende verhalen aan bod, waaronder die van twee pleeggezinnen. Maar ook kwamen er een paar negatieve reacties op Facebook. Zo schreven enkelen: "Ze doen het voor het geld."

Misschien heb je zo'n opmerking weleens vaker gehoord of zelf weleens zo'n gedachte gehad. Anderen wijzen er juist vaak op dat je een vergoeding krijgt voor pleegzorg en dat dit geen vetpot is. Hoe zit dat eigenlijk? DIT zocht het uit!

Hoeveel verdien je als pleegouder eigenlijk?

Wat levert pleegzorg nu echt op? Allereerst: vanuit de overheid is er een basisvergoeding (per dag) vastgesteld. De hoogte van de vergoeding hangt af van de leeftijd van het pleegkind.

Naast deze basisvergoeding kun je een extra vergoeding krijgen: bijvoorbeeld als er sprake is van crisisopvang of als je zorgt voor een kind met een handicap. Ook krijg je een extra toelage vanaf het moment dat je voor drie of meer pleegkinderen zorgt. Dit is maximaal 4,82 euro per dag in 2025.

De vergoeding voor pleegzorg wordt door de Belastingdienst niet gezien als inkomen. Het is dus een netto bedrag en het heeft geen invloed op je uitkering of persoonsgebonden budget. Ook hoef je het niet op te geven als je huurtoeslag aanvraagt.

Ook mag je in het eerste halfjaar als pleegouder maximaal vier weken betaald verlof opnemen om voor het pleegkind te zorgen.

Geen vetpot

Ook Remco Oosterhoff, directeur-bestuurder van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen, hoort de kritiek weleens voorbij komen. Maar pleegzorg voor het geld? "Ik kan me niet voorstellen dat je dat gaat doen", zegt hij.

De kritiek is vaker op grotere pleeggezinnen gericht, omdat je vanaf het derde kind extra vergoeding krijgt. "Maar een vetpot is dat niet", zegt hij. "Die extra vergoeding is 4,82 euro per dag. Daar ga je niet van op vakantie naar Amerika.”

Onkostenvergoeding

Als je uitrekent wat je voor één pleegkind krijgt, kom je uit op een kleine 900 euro per maand, legt hij uit. “Daar hoef je geen belasting over te betalen. Maar het is echt een onkostenvergoeding, geen salaris. Je krijgt alleen een vergoeding voor de dagen waarop het kind daadwerkelijk bij je in huis is.”

Hij kan zich voorstellen dat mensen dat best een fors bedrag vinden. “Maar je moet er ook wel alles van betalen”, zegt hij. “De wet bepaalt dat als jij voor andermans kind zorgt, dat het jou zelf geen geld moet kosten.”

Remco Oosterhoff
Remco OosterhoffDirecteur-bestuurder Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen

"Als je geld wil verdienen aan pleegzorg, verdien je sneller geld met vakkenvullen bij de Albert Heijn"

Meeste pleegouders leggen geld bij

Uiteindelijk leggen de meeste pleegouders zelfs geld bij, ziet Oosterhoff. Hij denkt dat zo’n driekwart van de pleegouders dat doet: “De standaard vergoeding is echt bedoeld voor zaken als onderdak, eten, kleding en kleine uitgaven."

“In het gros van de pleeggezinnen worden één of twee kinderen opgevangen”, zegt hij. "Reken op 800 of 900 euro per kind. Dan moet je uit die vergoeding alle kosten voor het pleegkind dekken. De meeste pleegouders hebben er vaak nog een baan naast."

Als je geld wil verdienen met pleegzorg, verdien je sneller geld met vakkenvullen bij de Albert Heijn, vergelijkt hij. “Daar verdien je meer geld dan door 24 uur per dag voor een kind te zorgen, wat meer stress en moeite kost.”

Grote pleeggezinnen, waarbij de vergoeding opstapelt, zijn uitzondering: “Dan krijg je best een aanzienlijk bedrag binnen. Maar vaak hebben de pleegouders er dan geen baan naast. Ook stopt een vergoeding gelijk als een kind doorgeplaatst wordt of terug gaat naar de eigen ouders. Je bent niet verzekerd en bouwt ook geen pensioen op. Ik vind dat daar wel betere ondersteuning en vergoeding tegenover mag staan."

Een nieuwe fiets of schoolboeken

De standaard vergoeding is niet altijd genoeg. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe fiets, schoolreisje of laptop voor school. In dat geval kunnen pleegouders een beroep doen op een 'bijzondere kostenregeling' bij hun pleegzorgaanbieder. Dit is een speciaal potje.

Maar in de praktijk verschilt dit per pleegzorgorganisatie. Pleegzorgorganisaties zijn voor geld afhankelijk van gemeentes. Die zijn namelijk verantwoordelijk voor jeugdzorg, maar moeten bezuinigen vanwege stijgende kosten. "Zo kan het gebeuren dat je in de ene gemeente wel geld voor een fiets krijgt en in de andere niet."

Ook voor kinderopvang heb je niet genoeg aan de standaard vergoeding. Je krijgt daar bovenop geen kinderopvangtoeslag of kinderbijslag. “Stel dat je er een baan naast hebt en een jonger pleegkind naar het kinderdagverblijf gaat, dan moet je daar ook een eigen bijdrage op toeleggen."

Een ander punt waar je misschien niet snel aan denkt: Oosterhoff ziet dat pleegouders veel tijd en benzinekosten kwijt zijn door bijvoorbeeld omgangsregelingen met de ouders of therapiebezoek. “Veel mensen realiseren zich niet dat dat ook extra geld en tijd kost. Het kan zomaar dat de ouders van een pleegkind vijftig kilometer verderop wonen. Zulke kosten heb je voor je eigen kinderen niet."

Van ID-kaart tot sportabonnement

Hoe is dat voor pleegmoeder Sietske Broekhuis, pleegmoeder van acht kinderen en te zien in Dit is de Kwestie (EO)? "Ik heb er geen buikpijn van hoor", zegt ze tegen DIT over zulke reacties. Ze wijst erop dat ze een vergoeding per pleegkind krijgt, maar geen toeslagen zoals andere ouders voor hun biologische kinderen krijgen.

"Ik krijg een vergoeding voor het opvangen van andermans kind, maar moet daar ook alles van betalen: een ID-kaart, sportabonnement, eten, kleding, vakantie, vervoer: ga zo maar door", zegt Sietske. "De vergoeding is een onkostenvergoeding waar alles van moet worden betaald."

En, zo zegt ze: "Als pleegzorg zoveel geld op zou leveren, zou er vermoedelijk geen tekort zijn in de pleegzorg. Zo simpel is het ook."

Benieuwd naar waarom Sietske Broekhuis pleegouder is geworden? Lees dan dit artikel:

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Kijk Dit is de Kwestie (EO)

In Dit is de Kwestie (EO) gaat presentator Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek. Bekijk de volledige uitzending hieronder. 

Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.

Dit maakten we ook

Dit is de kwestie

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de kwestie

Dit is de kwestie

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook