Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Deze twee Gen Z'ers werden christelijk: 'God geeft me houvast en rust'

vandaag · 17:25| Leestijd:4 min

Update: vandaag · 17:25

In het kort

Steeds meer Gen Z-jongeren geloven in God, dat blijkt uit onderzoek. Hoe is het voor hen om tot geloof te komen? En hoe komen ze dan in aanraking met God, de kerk en alles daar omheen? Dit is het verhaal van dj Sefa en Zoey Hemsdorf.

Wat denk jij?

Geloof jij in een god?

Aantal reacties: 0

Denk je dat er op TikTok vooral dansjes en pranks te zien zijn? Dat is allang niet meer zo. Er zijn momenteel zelfs steeds meer jongeren die video's maken over het christelijke geloof. Ze maken muziek, lezen uit de Bijbel of delen iets over hun leven met God. Het is mogelijk dat daardoor andere jongeren ook weer meer geïnteresseerd zijn in het christelijke geloof. Dat bevestigt Kardinaal Wim Eijck, aartsbisschop van Utrecht, in Kruispunt: "Heel veel mensen, vaak 15 tot 30 jaar, ontdekken Christus via internet. Via TikTok."

Die ontwikkeling is ook terug te zien in het onderzoek God in Nederland van de VU en KRO-NCRV: voor het eerst sinds de secularisatie, zijn jongeren geloviger dan de generatie boven hen. Van generatie Z, (geboren tussen 1997 en 2012) laat 27% weten dat ze gelovig zijn, bij millennials (1981-1996) dat maar voor 22 procent geldt. Ook is het aantal protestantse kerkleden bij de jongere generatie groter dan bij millennials.

Ook Júlia Herku, jonge theoloog des vaderlands, herkent de trend. Ze vertelt in Kruispunt: "Ik zie heel veel honger naar zingeving bij mijn generatie, en een vrij zoekende houding. Social media speelt daar een heel grote rol in, je hebt veel christelijke influencers."

Dit is hun verhaal

Geloof in God geeft jongeren 'houvast en rust'

Hoe is het voor de jongeren zelf om tot geloof te komen? En hoe komen ze dan in aanraking met God, de kerk en alles daar omheen? Tijs van den Brink spreekt Gen Z'ers in Dit is Tijs (EO) over hun ervaring:

Zoey kwam tot geloof door haar beste vriendin

Zoey Hermsdorf is zo’n Gen Z’er die christelijk is geworden en liet zit vorig jaar dopen. Dat gebeurde niet zomaar, er is een hele ontdekkingstocht aan vooraf gegaan. Die ontdekkingstocht heeft ze echt zelf afgelegd, haar ouders hebben haar niet met het christendom opgevoed.

Het begon bij haar christelijke huisgenootje:

Afbeelding van Zoey Hermsdorf

Zoey Hermsdorf

Liet zich vorig jaar dopen

"Ik dacht: oh maar jij bent eigenlijk best wel leuk en spontaan. Hoezo ben jij christen? Dat matchte voor mij niet. Ik had er een heel ander beeld bij, heel veel oordeel had ik erover."

Een half jaar later ontmoette ze haar beste vriendin, die ook christen bleek te zijn:

"Met haar heb ik er heel veel gesprekken over gehad. Op een gegeven moment gingen we samen de Bijbel lezen. Af en toe stuurde ze mij, heel voorzichtig, een worship-nummer en toen ik dat luisterde raakte me dat toch wel. Na bijna drie jaar ben ik een keer mee naar de kerk gegaan en een aantal maanden daarna nog een keer - en daarna ben ik daar nooit meer weggegaan."

Haar geloof brengt haar heel veel: 

"Het geeft me houvast en rust. En ik zeg niet dat het leven als christen altijd makkelijk is, want er komt ook veel strijd bij kijken. Maar God is er altijd en ik kan altijd naar Hem terug. Hij is onvoorwaardelijk, Zijn liefde is onvoorwaardelijk. Dat gaat nooit weg, ook al maak je een keer een fout of heb je het moeilijk, Hij blijft altijd."

Hardstyle dj Sefa werd overvallen door de liefde van God

Het klinkt als een ouderwetse Jambers-aflevering: in het weekend is hij hardstyle dj, maar doordeweeks… Een gelovige man die zich richt op God en Zijn liefde. Zo kun je het leven van Sefa momenteel omschrijven. Maar dat is weleens anders geweest.

Zijn succes kwam al op heel jonge leeftijd. Op zijn zestiende reisde hij al de hele wereld over om te draaien en had hij het echt gemaakt. Tijdens de coronatijd had hij plots een heel ander leven: in plaats van draaien voor duizenden mensen op een enorm feest, zat hij alleen thuis. Dat was een zware periode:

Afbeelding van Sefa Vlaarkamp

Sefa Vlaarkamp

Hardstyle dj en kwam tot geloof

"Ik voelde toen ik een jaar of twintig was, tijdens de coronatijd, me heel ongelukkig en donker. Ik voelde me toen echt geroepen door God. En dat was zo’n bijzonder moment, ik was zo overrompeld, dat ik dat niet eens kan beschrijven. En zo ben ik tot geloof gekomen."

Voor de buitenwereld lijkt een leven als beroemde dj geweldig, maar Sefa miste wel iets. Ook al was hij heel blij met zijn succes, hij merkte dat hij niet helemaal vervuld was: 

"Er zijn verschillende manieren van vervulling, en dat succes was heel erg wereldse vervulling. Je gaat heel erg je begeerte, die dorst, proberen te stillen. Op een wereldse manier. Maar je hebt ook nog een geestelijke dorst. En die dorst komt heel erg naar boven als je alleen bent, vooral tijdens coronatijd. Dus dan moet je echt een beetje gaan bezinnen: wat is nu eigenlijk de kern? En wat kan mij echt vervullen? Dat bleek God te zijn."

Sefa praat veel met ds. Gerard van Zanden, de predikant van PKN Katwijk aan Zee, over het geloof en andere persoonlijke zaken, zoals zijn dj-carrière. Kan dat wel samen gaan? Daar twijfelt hij nog over:

"Kan ik mijn werk wel met mijn geloof combineren? Daar heb ik nog geen antwoord op. Ook de verafgoding van dj's en influencers vind ik een heel nare tendens."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Kijk naar Dit is Tijs

In Dit is Tijs (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met Sefa Vlaarkamp (Gen Z'er, DJ) en Zoey Hermsdorf (Gen Z'er, liet zich vorig jaar dopen). Bekijk de volledige uitzending hieronder. 

Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.

Dit maakten we ook
Dit is Tijs

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Tijs

Dit is Tijs

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook