Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Gen Z’ers zijn geloviger dan millennials: hoe komt dat?

16 april 2025 · 14:05| Leestijd:4 min

Update: 16 april 2025 · 15:03

In dit artikel aan het woord

Jan Martijn Abrahamse
Jan Martijn AbrahamseLector theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede
"Jongeren verlangen naar betekenis die boven hun kleine leven en de geopolitieke instabiliteit uitstijgt."
Miranda Klaver
Miranda KlaverReligiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam
"De verhalen over geloof en bekering op sociale media, maken de kennismaking met het geloof toegankelijk."
Anton de Wit
Anton de WitHoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad
"In de vorige rapporten ging het veel over ‘nieuwe spiritualiteit’ als nieuw zingevingskader, nu niet meer."

In het kort

Tegen de verwachting in neemt gelovigheid onder jongeren weer toe. Generatie Z noemt zichzelf vaker gelovig en bezoekt vaker de kerk dan millennials. Wat drijft deze jonge generatie richting geloof?

Samenvatting van DIT artikel

Decennialang werd iedere nieuwe generatie Nederlanders minder gelovig dan de vorige. Maar uit het nieuwste God in Nederland-onderzoek blijkt een opvallende trendbreuk: generatie Z (geboren tussen 2001 en 2007) is geloviger en gaat vaker naar de kerk dan millennials.

Religiewetenschapper aan de VU Miranda Klaver, lector theologie aan de CHE Jan Martijn Abrahamse en hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad Anton de Wit bespreken mogelijke verklaringen.

Jongeren zoeken volgens hen naar zingeving, verbondenheid en grotere verhalen, als reactie op de prestatiedruk, snelle maatschappij en het ontbreken van vaste kaders. Sociale media en influencers spelen een belangrijke rol bij het toegankelijk maken van geloof. De aantrekkingskracht van traditionele kerken lijkt voor sommigen een tegenwicht tegen de vluchtigheid van deze tijd. Of deze opleving structureel is, moet de toekomst uitwijzen.

Wat denk jij?

Geloof jij in een god?

Aantal reacties: 0

Dit is de situatie

Al tientallen jaren zien we in Nederland hetzelfde patroon: elke nieuwe generatie gelooft minder dan de vorige en keert de kerk steeds vaker de rug toe. Maar recent onderzoek wijst op een breuk: voor het eerst is de jonge generatie, gen Z, geloviger en kerkelijker dan de generatie boven hen, de millennials.

Dit blijkt uit het tienjaarlijkse onderzoek God in Nederland, naar de ontwikkelingen rond geloof in ons land, gemeten onder ruim 2000 mensen. In 2024 noemde 27 procent van gen Z’ers (geboren tussen 2001 en 2007) zich gelovig, terwijl dat aantal voor millennials (geboren tussen 1986 en 2000) maar voor 22 procent gold. Ook is het aantal protestantse kerkleden bij de jongere generatie groter dan bij millennials.

Hoe kunnen we deze ontwikkeling duiden? Welke verklaringen zijn ervoor te geven?

Dit is de discussie

Presentator Tijs van den Brink gaat over deze opvallende ontwikkeling in gesprek met Miranda Klaver, religiewetenschapper aan de VU Amsterdam, Anton de Wit, hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad en Jan Martijn Abrahamse, lector theologie aan de CHE in Dit is de Dag (EO).

Volgens Miranda Klaver spelen verschillende factoren een rol bij de toenemende gelovigheid onder de jongere generatie.

Afbeelding van Miranda Klaver

Miranda Klaver

Religiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam

“Een factor is de behoefte om ergens bij te horen, behoefte aan gemeenschap. En we zien de behoefte aan een groter verhaal. Dat zegt ook iets over de behoefte aan zingeving in deze tijden van crisis.”

Ook Abrahamse ziet een verlangen naar grotere verhalen als een mogelijke verklaring.

Afbeelding van Jan Martijn Abrahamse

Jan Martijn Abrahamse

Lector theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede

“Jongeren verlangen naar betekenis die boven hun kleine leven en de geopolitieke instabiliteit uitstijgt. Er is een verlangen naar rituelen, naar betekenisgeving die ze niet zelf hoeven te maken, maar die hun wordt aangereikt.”

De prestatiedruk die gen Z’ers ervaren, hangt hier volgens Abrahamse mee samen.

Afbeelding van Jan Martijn Abrahamse

Jan Martijn Abrahamse

Lector theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede

“Er is een enorme druk op het ‘ik’, om iets van jezelf te maken. Deze jongeren hebben altijd meegekregen dat je kunt worden wat je wil, terwijl ze de bronnen missen waarop je kunt baseren wie je wil worden. Als je alles in jezelf moet zoeken, dan wordt het leven ook wel heel leeg en ontheemd.”

Millennials hebben hier volgens hem minder last van, omdat zij nog enigszins zijn opgegroeid met religieuze kaders – ook al hebben zij die later vaak losgelaten. Gen Z’ers daarentegen hebben nooit ‘ballast’ van religie gekend. Juist doordat zij minder vastzitten aan geloofskaders, ontstaat er ruimte voor een eigen zoektocht en hiernieuwde oriëntatie op zingeving.

Afbeelding van Miranda Klaver

Miranda Klaver

Religiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam

“Er is in deze generatie een enorme openheid en onbevangenheid om bijvoorbeeld de christelijke of een andere traditie te verkennen.”

Die oriëntatie vindt veelal plaats op sociale media.

Afbeelding van Miranda Klaver

Miranda Klaver

Religiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam

“De verhalen over geloof en bekering op sociale media, maken de kennismaking met het geloof toegankelijk. Er zijn namelijk influencers die zich hebben bekeerd en met hun verhalen een enorm groot publiek bereiken.”

De manier waarop influencers – onder wie bijvoorbeeld Glen Fontein – het christelijk geloof uitdragen, heeft mogelijk grote invloed.

Ook De Wit herkent bij de jonge generatie een nieuwsgierigheid naar het christelijk geloof. New Age lijkt dit laatste decennium daarentegen minder een rol te spelen in de Nederlandse samenleving.

Afbeelding van Anton de Wit

Anton de Wit

Hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad

“In de vorige rapporten ging het veel over ‘nieuwe spiritualiteit’ als nieuw zingevingskader. In dit rapport gaat het er daar eigenlijk niet meer over.”

Volgens Abrahamse is de hang naar de klassieke kerk een tegenreactie op de rusteloosheid van deze tijd.

Afbeelding van Jan Martijn Abrahamse

Jan Martijn Abrahamse

Lector theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede

“Het heeft denk ik te maken met het feit dat je in een klassieke kerk wordt verbonden met een lange geschiedenis, die de tijd overleefd heeft. Ik denk dat het in deze jonge levens een soort tegenwicht biedt aan dat haastige, dat vernieuwende, dat ‘hyperige’ van onze tijd.”

Of er echt sprake is van een tréndbreuk in de gelovigheid onder de jonge generatie in Nederland, zal in de komende jaren duidelijk moeten worden.

Praat mee

Hoe voel je je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Dit is de Dag (EO)

In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Tijs van den Brink hierover verder in gesprek met Miranda Klaver, religiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam; Anton de Wit, hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad, en Jan Martijn Abrahamse, lector theologie aan de Christelijke Hogeschool Ede.

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook