Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Is het als christen oké om Halloween te vieren? 'Het hoort niet thuis in de Bijbel'

gisteren · 18:05| Leestijd: 5 min

Update: vandaag · 12:48

In dit artikel aan het woord

Harry Scheermeijer
Harry ScheermeijerDominee
"Het hoort niet thuis in de Bijbel. Het heeft niks met leven te maken."
Anton de Wit
Anton de WitHoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad
"Het is een door en door christelijk feest."

In het kort

Skeletten, doodshoofden en spinnenwebben... Op 31 oktober wordt op veel plekken Halloween gevierd, maar christenen hebben er moeite mee. Het is volgens sommigen een erg duister feest. Hebben ze een punt of kunnen ze Halloween prima accepteren als volksfeest?

Samenvatting van DIT artikel

Het artikel bespreekt of het als christen gepast is om Halloween te vieren. Halloween komt oorspronkelijk uit het Keltische Samhain, een ritueel rond de dood, en werd later vermengd met de katholieke traditie van Allerheiligen. Voorstanders, zoals hoofdredacteur Anton de Wit, vinden Halloween onschuldig en juist passend binnen de christelijke traditie, terwijl critici zoals dominee Harry Scheermeijer het feest beschouwen als een verheerlijking van de dood, wat haaks staat op christelijke waarden.

Quiz

Waar staat het woord 'Halloween' voor?

Dit is de situatie

Wat is eigenlijk de oorsprong van Halloween?

Maar waar komt Halloween eigenlijk vandaan? Kort gezegd: van oorsprong is het een duister feest, maar het heeft óók een link met het christendom.

Halloween vindt zijn oorsprong in het oude Keltische feest dat toen nog Samhain heette, en werd rond 1 november gevierd. Voor de Kelten markeerde dit de overgang van de zomer naar de winter. Dat was volgens hen een tijd waarin de grens tussen de wereld van de levenden en die van de doden 'dun' zou zijn. Dat betekende dat ze geloofden dat geesten en zielen van overledenen rond deze tijd konden terugkeren. Om deze boze geesten af te weren, droegen mensen op die dag enge maskers en maakten ze grote vuren.

  • Halloween vieren als christen? Dit helpt jou kiezen!Halloween vieren als christen? Dit helpt jou kiezen!

    Halloween vieren als christen? Dit helpt jou kiezen!

    Bij BEAM denken we graag na over onderwerpen die christelijke jongeren boeien. In oktober is dat, uiteraard, Halloween. In dit artikel denken we na over de oorsprong van Halloween, wat de Bijbel erover zegt en wat jij daar dan vervolgens mee kan.

Maar met de komst van het christendom, werd Samhain samengevoegd met Allerheiligen: een katholieke feestdag die op 1 november wordt gevierd.

Wat wordt er gevierd met Allerheiligen?

Allerheiligen is een christelijke feestdag die elk jaar op 1 november wordt gevierd. Op deze dag herdenken christenen alle heiligen en martelaren, zowel bekende als onbekende. Het feest werd al in de vroege middeleeuwen ingesteld en is vooral belangrijk in katholieke landen. Op Allerheiligen brengen mensen vaak een bezoek aan kerkhoven om overleden familieleden te eren en kaarsen aan te steken. Op 2 november is het Allerzielen, een dag om specifiek overleden dierbaren te herdenken.

Veel gebruiken van 'Samhain' bleven en groeiden uiteindelijk uit tot wat we nu Halloween noemen. Die naam is zelfs christelijk: in het Engels heet Allerheiligenavond namelijk 'All Hallows Eve': als je dat heel snel achter elkaar uitspreekt, snap je misschien wel dat dit uiteindelijk 'Halloween' kan worden.

Nu verkleden mensen zich tijdens Halloween vaak als griezels, zoals spoken, heksen of vampiers. Kinderen gaan langs de deuren voor "trick-or-treat", waarbij ze snoep vragen aan buurtbewoners. Pompoenen worden uitgehold en versierd met enge gezichten, die jack-o’-lanterns heten.

En hoe zit het met jou:

Vier jij Halloween?

Maar wat zegt de Bijbel?

Als het gaat over Halloween, refereren christenen die géén Halloween vieren vaak naar dit Bijbelvers: "Ik ben de God van Abraham, de God van Izaak en de God van Jakob." 'Hij is geen God van doden, maar van levenden.' (Mattheüs 22: 32) Halloween is in theorie een feest van de doden, dus voelt het niet goed om dit als christen te vieren.

Maar christenen die het feest wél vieren, pakken dit Bijbelvers erbij: "Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel."  (Mattheüs 5: 16) Zij halen hieruit dat christenen zich niet angstig verstoppen tijdens Halloween, maar juist het licht van God moeten laten zien.

Dit is de discussie

Mag je als christen Halloween vieren?

Halloween is dus van origine een Keltisch feest waarin het wel degelijk gaat over doden en geesten, maar het christendom speelt ook een rol. Logisch dus dat veel christenen niet eenduidig weten hoe ze zich moeten voelen over het feest. Maar sommigen hebben er juist wel een duidelijke visie op.

Dominee Harry Scheermeijer vindt het als christen niet acceptabel om het feest te vieren, zegt hij in Dit is de Dag (EO).

Harry Scheermeijer
Harry Scheermeijer Dominee

"Ik vind het verheerlijking van de dood. Het komt voort uit een angstcultuur en gaat om invloeden van buitenaf waar we gewoon niets mee te maken hebben. Het is ooit begonnen als een katholiek feest, en wat we nu zien is angst, skeletten, een cultuur die met de dood samenhangt. En als christenen zeggen wij: we zijn van het leven, we zijn van het licht."

Scheermeijer schetst een situatie uit eigen kring:

"Kijk naar mijn kinderen. Als opa en oma overlijden kun je gewoon zeggen als christen: opa en oma zijn in de hemel en leven daar verder op een andere plaats. Dus de dood is weliswaar onderdeel van een gebroken wereld, maar we leven. We kijken uit naar het leven en dat staat primair in de christelijke boodschap."

Volgens Scheermeijer is Halloween dan ook simpelweg géén christelijk feest.

"Jongens, Halloween is geen christelijk feest. Het is een stukje volksgeloof, wat de katholieke broeders en zussen destijds hebben geaccepteerd als onderdeel om de boodschap van Jezus Christus uit te dragen. Maar het hoort niet thuis in de Bijbel. Het heeft niks met leven te maken."

Hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad Anton de Wit snapt niet dat andere christen zich druk maken om Halloween.

Anton de Wit
Anton de Wit Hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad

"Ik vind het je reinste aanstellerij. Ik snap wel dat er gevoeligheden leven. Ik ben zelf niet eens bovengemiddeld fan van het feest. Ik ben opgegroeid met Sint Maarten, dat vond ik veel leuker. Maar het komt eigenlijk op hetzelfde neer. Het is een van die vele katholieke bedelfeesten die er van oudsher is, en die hartstikke onschuldig en leuk zijn."

De kinderen van De Wit vieren het feest dan ook met veel plezier: volgens hem hoort angst bovendien bij het leven, en is een beetje bang zijn ook goed voor de ontwikkeling van een kind.

"We hebben een godsdienst waar de dood een rol in speelt, en we kijken de dood in de ogen. We hebben een God van licht, die beleid ik ook, maar die heeft de duisternis overwonnen. We moeten die duisternis in de ogen kunnen kijken en kunnen uitlachen. (...) Enge dingen horen ook bij het leven. We zijn zo angstig, ook naar onze kinderen toe de laatste jaren, alsof ze helemaal niks meer kunnen hebben. We maken brekebeentjes van ze. Ze kunnen heus wel wat aan."

Volgens De Wit is Halloween júíst een christelijk feest.

"Het is een door en door christelijk feest, zelfs een van de meest christelijke feesten die we op de hele kalender hebben vanuit het katholiek geloof. De dood heeft ook met het leven te maken. Het laat precies die spanning zien."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister Dit is de Dag terug als podcast

In Dit is de Dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
  • Heerlijke tradities of hopeloos ouderwets: is het tijd voor nieuwe feestdagen?Heerlijke tradities of hopeloos ouderwets: is het tijd voor nieuwe feestdagen?

    Heerlijke tradities of hopeloos ouderwets: is het tijd voor nieuwe feestdagen?

    Sinterklaas komt op bezoek, we komen samen onder de kerstboom en knallen het jaar uit op oudejaarsavond. Heerlijke tradities, toch? Of is het tijd om onze feestdagenkalender eens op te frissen?

  • Veel mensen bekeren zich vanuit new age tot het christendom: wat is hier aan de hand?Veel mensen bekeren zich vanuit new age tot het christendom: wat is hier aan de hand?

    Veel mensen bekeren zich vanuit new age tot het christendom: wat is hier aan de hand?

    Vanuit new age bekeren zich veel mensen tot het christendom. En onder die nieuwe christenen zijn opvallend veel influencers met een groot bereik op Instagram. Waarom kiezen deze mensen voor een nieuwe levensovertuiging?

  • Mag je als christen halalvlees eten?Mag je als christen halalvlees eten?

    Mag je als christen halalvlees eten?

    Je ziet het steeds vaker op menu's in restaurants en snackbars: 'al ons vlees is halal'. Goed nieuws voor islamitische bezoekers, maar is het als christen ook verantwoord om halalvlees te eten?

Dit is de dagDit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen