Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Hoe arm en ongezond is de plek waar je woont? Wijk aan Zee, Tata Steel.
© ANP

Hoe arm en ongezond is de plek waar jij woont?

gisteren · 17:38| Leestijd: 3 min

Update: gisteren · 18:10

In het kort

Ben je arm, dan leef je gemiddeld acht jaar korter; een schokkend gegeven. Maar ook de plek waar je woont, heeft invloed op hoe oud je wordt. Benieuwd hoe jouw woonplaats scoort als het gaat om levensverwachting? Dat zie je hieronder.

Wat denk jij?

Ben jij blij met de plek waar je woont?

Hoe arm of rijk is de plek waar jij woont?

Het gestandaardiseerd inkomen - ook wel koopkracht genoemd - van Nederlandse huishoudens was 35,4 duizend euro in 2022. De tien gemeenten waar huishoudens de hoogste inkomens hebben, liggen bijna allemaal in het westen van het land. Bloemendaal staat op de eerste plek met een gemiddeld inkomen van 74,3 duizend euro. Dat is ruim twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde.

Welke andere gemeenten staan in de top 10 van hoogste besteedbare inkomens?

Op nummer twee staat Laren met een inkomen van 62,9 duizend euro, daarna komt Blaricum (62,8 duizend euro) en op nummer vier Wassenaar (56,6 duizend euro). De top tien wordt afgesloten door twee gemeentes die als enige niet in het westen van het land liggen: de Brabantse gemeenten Waalre en Vught met beide een gemiddeld inkomen van 44,1 duizend euro.

De laagste huishoudinkomens vind je vooral in studentensteden: Wageningen, Groningen, Delft, Nijmegen en Maastricht. Bij de onderste tien zitten verder de Limburgse gemeenten Heerlen en Kerkrade, het Groningse Pekela en het Friese Leeuwarden.

Benieuwd wat het gemiddelde inkomen van huishoudens is in jouw gemeente? Klik hier!

© DIT (EO)

Wat denk jij?

Hoe scoort jouw gemeente als het gaat over inkomen?

Wat is de levensverwachting in jouw woonplaats?

De levensverwachting in Nederland was in de periode 2019-2022 81,6 jaar. Mannen hadden een levensverwachting van 79,9 jaar, vrouwen werden naar verwachting drie jaar ouder: 83,1 jaar. In de regio Hollands-Midden - hieronder vallen onder andere de gemeenten Gouda, Krimpenerwaard en Zuidplas - is de levensverwachting het hoogst, in Zuid-Limburg het laagst. Ook hier zie je dat gemeenten met een hogere levensverwachting vooral in het westen van Nederland te vinden zijn. In het noorden van het land en in de grotere steden is de levensverwachting over het algemeen lager. Het Gelderse Rozendaal heeft met 89,2 jaar de hoogste levensverwachting van Nederland. De laagste levensverwachting heeft Kerkrade in Zuid-Limburg: 78,1 jaar.

Benieuwd wat de levensverwachting is in de gemeente waar jij woont? Klik hier!

© DIT (EO)

Welke score krijgt de levensstandaard in jouw gemeente?

De levensstandaard - ook wel welvaartspeil - gaat over je niveau van welvaart. Daar kijk je bijvoorbeeld naar je inkomen, de plek waar je woont, de toegang tot gezondheidszorg, je arbeidsomstandigheden en toegang tot sport en cultuur. Nederland heeft een hoog welvaartsniveau, de een na hoogste van de Europese Unie. Het welvaartsniveau is gemeten aan de hand van verschillende onderwerpen.

Nederland scoort - dit is misschien verrassend in tijden van polarisatie - vooral hoog op vertrouwen in andere mensen. Op twee onderwerpen scoort Nederland laag: woonlasten en een gezonde levensverwachting van vrouwen.

Benieuwd welke score de levensstandaard in jouw gemeente krijgt? Klik hier!

© DIT (EO)

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Kijk Dit is de Kwestie

In Dit is de Kwestie (EO) gaat Joram Kaat verder over dit onderwerp in gesprek met verschillende gasten. Je ziet de aflevering op 4 februari om 21.00 uur op NPO 2. Wil jij de aflevering liever streamen? Dat kan via NPO Start.

Dit maakten we ook

DIT zijn de makers

Dit is de kwestie
Dit is de kwestie

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de kwestie

Meest gelezen

Lees ook