Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Wat vond jij van het optreden van Bambi Thug?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Moet het kunnen dat Ierland occulte elementen in hun optreden verwerkt?

Een ritueel teveel?

Act van Ierland op Songfestival tjokvol religieuze boodschappen: gaat dat te ver?

Geschreven door Babette Englebert

8 mei 2024 · 14:15

Update: 11 mei 2024 · 16:47

In gesprek met

Foto van "Ik denk dat dit hoge ogen gaat gooien."
Albert VerlindeShowbizzdeskundige
"Ik denk dat dit hoge ogen gaat gooien."
Foto van "We worden als het ware vervloekt."
Tom MikkersTheoloog en Songfestival-kenner
"We worden als het ware vervloekt."
Foto van "Dit begint al met de vraag: wat is occult en wat niet?"
Johan van SlootenMuziekjournalist
"Dit begint al met de vraag: wat is occult en wat niet?"

In het kort

De Ierse artiest Bambie Thug heeft zich gekwalificeerd voor de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Opmerkelijk: hun optreden zat tjokvol occulte elementen. Officieel is het promoten van religieuze boodschappen bij het Songfestival verboden. Gaat dit optreden te ver?

Wat denk jij?

Wat vond jij van het optreden van Bambi Thug?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Is het optreden van Bambie Thug té occult?

De non-binaire, paganistische artiest Bambie Thug vertegenwoordigt Ierland dit jaar op het Songfestival met het nummer 'Doomsday Blue'. Bambie Thug noemt zichzelf een oujia-popster. Daarmee verwijst de artiest naar zogenaamde ouijaborden, een occult instrument waarmee je contact zou kunnen maken met geesten en demonen.

Wat is het paganisme?
Het paganisme is een verzamelnaam voor meerdere spirituele stromingen die vaak verbonden zijn met de natuur, oude religieuze praktijken en polytheïsme. Paganisme wordt vaak geassocieerd met Europese voorchristelijke religies, maar zijn er ook wereldwijd moderne varianten. Denk bijvoorbeeld aan de wicca-stroming.

De religieuze overtuigingen van Bambie Thug waren tijdens hun optreden in de eerste halve finale duidelijk zichtbaar. Tijdens het optreden zit de artiest in een pentakel met een ring van kaarsen om zich heen, wat in de hekserij een rituele opstelling is om demonen en geesten op te roepen. In het midden van het pentakel verschijnt in de loop van de act een oog.

Bambie Thugs outfit is ook niet helemaal geschikt voor een degelijke zondagsdienst in de kerk: de Ierse heeft duivelse hoornen op het hoofd en draagt gitzwarte contactlenzen.

Op hun voorhoofd is verder een triskelion-symbool geschminkt. In het paganisme heeft dat symbool meerdere betekenissen, maar het staat onder andere voor de cyclus van geboorte, dood en reïncarnatie. In Ierland wordt de triskelion ook vaak gebruikt op de deuren van ziekenhuizen, om aan te duiden dat een patiënt dood of stervende is. Aan het eind van het nummer staat de tekst 'Crown the Witch' , ofwel 'Kroon de heks', groot op het LED-scherm van de zaal geprojecteerd.

NB: Artikel gaat verder onder de video.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Heb je dit gezien? Bambie Thug maakte ook een politiek statement
Als je goed naar het optreden uit de eerste halve finale kijkt, zie je dat er op Bambie Thugs gezicht en been verticale tekens zijn geschminkt. Deze tekens komen uit het Ogham, een vroegmiddeleeuws alfabet. Als je de teksten vertaalt, staat er 'Staakt-het-vuren' en 'Vrijheid voor Palestina'. De EBU, het omroepbedrijf achter het Eurovisie Songfestival, heeft Ierland verzocht om de politieke leuzen tijdens de finaleshow achterwege te laten.

Je zou kunnen zeggen dat het optreden door al die symboliek in strijd is met de regels van het Eurovisie Songfestival. Het promoten van religieuze boodschappen is - net als met politieke boodschappen - officieel verboden tijdens de liveshow. Gaat dit optreden inderdaad te ver, of moeten we zulke spirituele elementen bij het Songfestival maar gedogen?

Wat zegt de Bijbel over het geloof in paganistische goden en rituelen?
De spirituele praktijken die Bambie Thug op het podium uitvoert moet je volgens de Bijbel als christen vermijden. Sterker nog, je kunt je maar beter niet al te veel bezighouden met zulke optredens. 

In Deuteronomium 18 en 2 Koningen 21 wordt duidelijk gemaakt dat God een sterke afkeer heeft van waarzeggers, tovenaars, bezweerders en degenen die contact zoeken met geesten.

Kolossenzen 2 benadrukt ook dat het vermijden van niet-christelijke spirituele ideeën essentieel is. Leviticus 19 onderstreept ook het gebod om geen andere goden naast God te aanbidden.

Dit is de discussie

Hoe reageert Nederland?

Albert Verlinde reageert aan tafel bij Op1 (EO/Omroep MAX). Bambie Thug was zijn favoriete optreden van de eerste halve finale, vertelt hij aan het begin van de uitzending:

Albert Verlinde

Showbizzdeskundige

"Ik vond het echt fantastisch. Dit is een beeld waarvan je jaren later nog weet: dit was die inzending van Ierland. Ik denk dat dit hoge ogen gaat gooien."

Tom Mikkers is theoloog en Songfestivalkenner. Hij is minder enthousiast; het optreden is wel degelijk in strijd met de regels van het EBU, stelt hij.

Tom Mikkers (theoloog)

Tom Mikkers

Theoloog en Songfestival-liefhebber

"Het is een soort religieuze handeling die wordt voltrokken, en dan nog wel van het satanistische geloof. Heel vaak gaat het erover dat er geen politieke boodschappen in het Songfestival mogen, maar hier zitten we gewoon naar de duivel en een heks te kijken. (...) Duitsland moest dit jaar ook hun inzending aanpassen omdat het woordje 'sh*t' erin zat. Dus vloeken mag niet, maar vervloeken mag wél? We worden als het ware vervloekt."

Muziekjournalist Johan van Slooten ziet dat anders, deelt hij met DIT. De Ierse delegatie heeft dit nummer niet bedoeld als religieus statement. Bovendien is het vaak lastig om te bepalen of een nummer te religieus of politiek is.

Johan van Slooten

Muziekjournalist

"Dit begint al met de vraag: wat is occult en wat niet? Ik heb begrepen van de Ierse delegatie dat het optreden niets met hekserij te maken heeft. Het heeft te maken met oude Ierse gebruiken en mystiek. Het is onderdeel van de oude Ierse en ook de Angelsaksische cultuur. Als je in zo'n discussie verzeild raakt, dan kom je daar eigenlijk niet uit. Wat is dan religieus en wat niet?"
"Het is hetzelfde als met politieke boodschappen. Een paar jaar geleden had Georgië een liedje met de naam 'We don't wanna put in'. Dat was een verwijzing naar Putin natuurlijk. Dat mocht niet, want dat was te politiek getint. Aan de andere kant, in 2016 kwam Oekraïne met een liedje over de Russische inval op de Krim in 1944. Dat is natuurlijk ook heel politiek getint, maar dat liedje mocht wél meedoen en heeft zelfs gewonnen. Dus die scheidslijn is soms niet heel duidelijk."

Wat denk jij?

Moet het kunnen dat Ierland occulte elementen in hun optreden verwerkt?

Meer zien?

Kijk Op1 terug

Meer zien van dit gesprek? Kijk Op1 (EO/Omroep MAX) terug via NPO Start of stream de uitzending hier:

Dit maakten we ook