Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

tiener kijkt op haar telefoon, ze gebruikt social media en ziet advertenties van influencers op instagram.
© Shutterstock

Weten jouw kinderen wat op Instagram een reclame is en wat niet?

gisteren · 13:10| Leestijd:4 min

Update: gisteren · 16:09

In het kort

Unilever wil de komende jaren fors meer geld besteden aan marketing via influencers, zei de nieuwe directeur Fernando Fernandez onlangs. Veel jongeren kopen spullen omdat influencers ze aanprijzen. Kun jij het verschil zien? En je kinderen?

Wat denk jij?

Heb jij wel eens iets gekocht omdat het werd aangeprezen op social media?

Fernandez, die begin die jaar de nieuwe directeur werd van Unilever, wil 'minstens één influencer' per regio in ieder land. Dat vertelde hij onlangs in een interview. Hij wil dit omdat bedrijven niet meer worden vertrouwd. "Berichten van merken die komen van bedrijven zijn verdacht. Het is dus erg belangrijk om marketingsystemen te maken waarin anderen namens je merk kunnen spreken. Influencers, beroemdheden, TikTokkers", aldus de baas van het Britse bedrijf.

Unilever is het moederbedrijf achter veel verzorgingsproducten, schoonmaakartikelen en voedsel.

Wat valt er allemaal onder Unilever?

Unilever is een gigantisch bedrijf. Het werd ooit opgericht als fusie tussen een Nederlands en een Brits bedrijf, het hoofdkantoor zit tegenwoordig in London. Onder Unilever vallen heel veel merken. Dit gaat bijvoorbeeld over verzorgingsproducten zoals Dove en Axe, wasmiddelen als Omo en Persil, maar ook veel producten uit de supermarkt komen van Unilever. Denk bijvoorbeeld aan Knorr Unox en Conimex, maar ook toetjes zoals Ben & Jerry's en Ola.

Bedrijven benaderen zelf

In het programma Geld of je leven (EO) vertelde influencer Teun Peters, bekend als de cameraman van Dylan Haegens, hoe bedrijven dit soort marketing doen. Door zijn video’s op YouTube heeft Peters inmiddels 281.000 volgers op Instagram. Op zijn 17e kwam een chocolademelkbedrijf al naar hem toe: ze zouden hem een paarhonderd euro betalen als hij op Instagram een slok van een nieuwe smaak chocolademelk zou nemen en zou zeggen dat het lekker was.

Later maakte hij ook wel reclames waar hij spijt van had: een sms-dienst waar je 3 euro moest betalen per ontvangen bericht, bijvoorbeeld. Hij kreeg daar 1000 euro voor.

Teun Peters
Teun PetersInfluencer en YouTuber

"Ik was net 20, dat was toen een enorme bak geld. Maar als influencer word je zelf de geïnfluenced. Voor een grote zak geld kun je snel je principes opzij zetten."

Er zijn best strenge regels

In Nederland gelden regels voor influencers. Je moet er nu expliciet bij zetten dat het gaat om een betaalde samenwerking. Zo moet je echt de termen 'reclame' of 'betaalde samenwerking' gebruiken. Alleen #Ad ('ad' is een afkorting van 'advertentie'), zoals vaak werd gebruikt, is niet genoeg. Als je meer dan 500.000 volgers hebt, moet je aan nóg strengere regels voldoen.

Deze regels overtreden kan hoge boetes opleveren: TikTokker Rhodé Kok moest vorig jaar 6.000 euro betalen omdat ze een bepaalde crème had aangeprezen zonder er duidelijk bij te zeggen dat het een reclame was.

Dat er heel duidelijk 'reclame' bij staat, impliceert dat de influencer niet per se écht gelooft in het product, maar Peters vraagt zich af of alle jongeren dit wel altijd begrijpen.

"Als er staat ‘dit is een bepaalde samenwerking’, begrijpen ze het dan? Ze bekijken een bepaalde influencer omdat ze hem vertrouwen. Ze vertrouwen je, dus ze denken: die influencer kiest dit bedrijf uit om mee samen te werken, dus het zal wel in de haak zijn."

Zelf werd hij bewuster van zijn rol toen hij zelf een dochter kreeg. Die is nu 3,5 en nog niet actief op sociale media, maar als ze ouder is, wil hij haar bewust maken van hoe nep sommige ‘aanprijzingen’ van influencers zijn. Hij roept ook andere ouders op om hun kinderen daarvan bewust te maken.

Wat denk jij?

Vertel jij je kinderen dat aanprijzingen van influencers gewoon reclame zijn?

Meer weten?

Luister naar Geld of je Leven

In Geld of je leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met influencer Teun Peters. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

Dit is Geld of je leven

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook