Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Laura bekeerde tot de islam.
© Dit is de Kwestie

Nederlandse jonge meiden bekeren zich tot de islam: 'Ik was bang dat ze zou ra­di­ca­li­se­ren'

1 oktober 2024 · 20:00| Leestijd: 5 min

Update: 4 oktober 2024 · 16:07

In dit artikel aan het woord

Laura
LauraBekeerd tot islam
"Ik krijg duizenden berichtjes op TikTok van bekeerlingen en geïnteresseerden met vragen over de islam en mijn bekeringsproces."
Yvonne Moonen
Yvonne MoonenIslamoloog
"Als jij je bekeert tot islam, krijg je vanzelf nieuwe contacten, islamitische contacten. Je komt in een nieuwe bubbel."
Laura
LauraVerdiept zich in meerdere geloven
"Als je dingen om je heen ziet gebeuren, dan krijg je daar ook interesse in. Ik heb dat nu ook, en het is gewoon even kijken wat mij past."
Diana
DianaMoeder van Britt, die tot islam bekeerde
"Ik was bang wat andere mensen zouden vinden. Bang voor de reacties van anderen. Bang dat ze zou radicaliseren."

In het kort

Van de een op de andere dag draagt je dochter een hoofddoek, leest ze in de Koran en bidt ze tot Allah. Op TikTok zien we jonge Nederlandse meiden die bekeerd zijn tot de islam. Wat is de motivatie hierachter? En wat doe je als je kind zich plotseling bekeert tot de islam?

De samenvatting van DIT artikel

Op TikTok is te zien hoe Nederlanders zich bekeren tot de islam, vooral jongeren. Moskeeën zien een toename van wekelijkse bekeringen, vooral in grote steden. Hoeveel bekeerlingen er precies zijn wordt niet gemeten. Hoewel religie in Nederland afneemt, groeit het aandeel moslims licht, van 5% in 2013 naar 6% nu.

In het televisieprogramma Dit is de Kwestie (EO) vertellen jonge vrouwen over hun bekering tot de islam. Zij vinden rust en structuur in hun nieuwe geloof, vaak na een moeilijke periode. Hoewel familie en omgeving soms moeilijk reageren, bieden sociale media en medemoslims steun tijdens dit proces.

Wat denk jij?

Ken jij iemand in je omgeving die is bekeerd tot de islam?

Dit is de situatie

Jonge Nederlanders bekeren zich tot de islam

Op TikTok zijn heel veel filmpjes te vinden van jonge Nederlandse vrouwen die zich tot de islam hebben bekeerd. Precieze cijfers ontbreken. Maar de NOS meldde een jaar geleden wel dat Nederlandse moskeeën en toename zien van het aantal jongeren dat zich bekeert tot de islam. "Per moskee bekeerden voor corona gemiddeld een à twee mensen zich per maand. Nu gebeurt dat wekelijks en in de grotere steden nog vaker", zei Kenan Aslan van moskeekoepel Islamitische Gemeenschap Milli Görüş toen.

Het aandeel gelovigen over het algemeen is in Nederland is de afgelopen tien jaar sterk gedaald, van 53% naar 42%, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 17% is rooms-katholiek, 13% protestant en 6% is moslim. Vooral mensen die ouder zijn dan 75 jaar zijn christen. De mensen die zich moslim noemen, zijn gemiddeld jonger. Het aandeel moslims is sinds 2013 licht toegenomen, van 5 naar 6%.

Praat mee

Ben of ken jij iemand die recent is bekeerd tot de islam of een ander geloof? Hoe was dit proces voor jou?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit is het gesprek

Jonge meiden bekeren zich tot de islam

In het televisieprogramma Dit is de Kwestie (EO) vertellen een aantal Nederlandse jonge meiden over hun bekering. Zo ook Laura. Na een periode waarin het niet zo goed met haar ging bekeerde ze tot de islam. Ze geeft aan dat ze zoekende was, maar naar wat wist ze niet precies. Toen kwam ze uit bij de islam.

Het moeilijkste aan de bekering is misschien wel de reacties van haar omgeving. Laura huurt het huis waarin ze woont van haar oma, maar die wil haar huurcontract opzeggen omdat haar kleindochter nu moslima is.

Laura
Laura Bekeerd tot islam

"Mijn oma accepteert het niet. Ze wil niet dat ik met een moslimman thuiskom, dat ik moet bidden of dat ik een hoofddoek draag. Ze heeft nu gezegd: ik ga de huur opzeggen. Dat is pijnlijk. Het doet me heel veel verdriet, want ik ben natuurlijk naast haar opgegroeid. Ze was gewoon een soort derde ouder voor me, naast dat ze mijn oma was. Door deze verandering is dat helemaal weg, helemaal stuk."

Zelf is Laura actief op TikTok, waar ze een steun is voor andere bekeerlingen. Ze krijgt naar eigen zeggen duizenden berichtjes met vragen over het proces van haar bekering en over het geloof. Zo krijgt ze vooral vragen als: 'Hoe vertel je het aan je ouders?', 'Hoe reageert de buitenwereld?' en 'Hoe durf jij met hoofddoek naar buiten?'

"Ik had zelf ook heel erg die behoefte aan antwoorden. Ik heb zelf ook naar een aantal meiden een berichtje gestuurd, en van niet iedereen kreeg ik een reactie, terwijl ik dacht: oké, ik heb hulp nodig, ik heb vragen, wat moet ik nu doen? Ik probeer ook heel snel te reageren. (...) Je merkt toch wel dat het voornamelijk de buitenwereld is die ze tegenhoudt om te bekeren, terwijl ze het zelf wel heel graag willen."

Iris, een goede vriendin van Laura, heeft mede door TikTok en hun vriendschap nu ook interesse in de islam.

Iris
Iris Vriendin van Laura

"Ik ben me aan het inlezen over meerdere geloven. Het is niet dat ik me alleen aan het verdiepen ben in de islam. Door Laura ben ik daar wel meer mee bezig. Maar ik ga me nog niet gelijk bekeren of zo. Ik ga gewoon TikToks kijken, boeken lezen. Als je dingen om je heen ziet gebeuren, dan krijg je daar ook interesse in, denk ik. Ik heb dat nu ook gekregen, en het is gewoon even kijken wat mij past."

Diana's dochter Britt is ook een bekeerling. Haar dochter leerde de islam kennen in een moeilijke periode waar ze weinig contact had met haar vader. Diana had het er in het begin wel moeilijk mee.

Diana
Diana Moeder van dochter die tot islam bekeerde

"Ik dacht: 'Oh jee'. Ik was bang voor wat andere mensen zouden vinden. Bang voor de reacties van anderen. Bang dat ze zou radicaliseren."

Maar inmiddels heeft Diana begrip voor de bekering van haar dochter.

"Ze heeft me gewoon ontzettend veel geleerd de afgelopen tijd. Ik vind het nu heel mooi. En vooral hetgeen wat zij eruit haalt. En ze heeft er zoveel rust door gevonden. Het is zo'n ander meisje dan twee jaar geleden. Dat kan alleen maar goed zijn."

Britt vult haar moeder aan:

Britt
Britt Bekeerd tot islam

"Ik voelde de angst wel bij mijn moeder. Als ik haar dan videobelde zei ze: 'Oh ja, maar nu mag je je hoofddoek wel even afdoen hoor.' Omdat ze er gewoon heel erg aan moest wennen en het er moeilijk mee had. En dat merkte ik ook echt wel. En dat snapte ik ook echt wel. Het is heel anders natuurlijk."

Ook Olivia bekeerd tot de islam na zich hier via TikTok in verdiept te hebben. Ook zij runt daar inmiddels haar eigen account.

Olivia
Olivia Bekeerd tot islam

"Mijn moeder moest vooral heel veel huilen, omdat ze toch wel echt dacht: ja, mijn dochter is er niet meer. Mijn dochter is weg. Ze was ook bang dat ik zou radicaliseren. Vooral toen ze zag dat ik een niqab wilde dragen schrok ze. Ik begon met een hoofddoek en toen ben ik meer gaan bedekken."

Wat is een niqab?

Een niqab is een gezichtssluier die door sommige moslimvrouwen wordt gedragen als onderdeel van hun religieuze kleding. De niqab bedekt het hele gezicht, behalve de ogen, en wordt vaak gedragen samen met een lang gewaad, zoals een abaya, om het lichaam te bedekken. Vrouwen kiezen ervoor om een niqab te dragen uit religieuze overtuiging, bescheidenheid of culturele redenen. De mate waarin de niqab gedragen wordt, varieert per regio en persoon, en het is niet verplicht voor alle moslimvrouwen.

Haar moeder kwam er via haar dochters TikTok-video's achter dat ze een niqab droeg, dat durfde Olivia haar niet zelf te vertellen.

"Ik snap wel dat ze schrok, maar ik vond het een beetje overdreven. Maar dan denk ik aan hoe ik zou reageren als ik in haar schoenen stond. Stel, ik zou kindjes krijgen en mijn dochter zegt ineens tegen mij: mama, ik ben christelijk. Daar zou ik ook niet blij mee zijn eigenlijk. Dan zou ik wel denken dat ik gefaald heb. Maar ik zou het uiteindelijk wel accepteren, want ik hou van mijn dochter."

Islamoloog Yvonne Moonen verklaart waarom mensen zich überhaupt bekeren:

Yvonne Moonen
Yvonne Moonen Islamoloog

"We weten vanuit de godsdienstpsychologie dat als mensen zich bekeren — naar welke religie dan ook — er vaak een persoonlijke crisis aan vooraf is gegaan. Daardoor willen mensen hun leven opnieuw inrichten. Een weg is dan de islam, je kan ook andere dingen gaan doen. Maar een deel vindt hierin de rust die ze nodig hebben, de structuur in hun dag en voor een ritme in het leven. Je wordt ook aangemoedigd door je medegelovigen, je medemoslims. Dus je hoeft het niet alleen te doen en uit te vinden."

Door social media wordt het ook steeds makkelijker om je te verdiepen in een geloof. Maar waarom lijkt het dan alsof meer jongeren zich bekeren tot de islam, en in mindere mate tot het christelijk geloof? Daar zijn volgens Moonen verschillende redenen voor.

"Als je niet christelijk bent opgevoed is het best lastig om concepten te begrijpen zoals de heilige drie-eenheid en dat Jezus is de zoon van God is. Als jij je bekeert tot islam, krijg je vanzelf nieuwe contacten, islamitische contacten. Je komt in een nieuwe bubbel. En met het christelijk geloof... Je ziet niet wie er christen is of niet. De kerken zijn niet meer zoveel bezocht. De mensen zijn op zoek naar eenvoud. Naar iets wat hun leven duidelijk meer structuur kan geven."

Meer weten?

Kijk Dit is de Kwestie (EO) terug

In Dit is de Kwestie (EO) gaat Johan Eikelboom verder over dit onderwerp in gesprek. Bekijk de volledige uitzending hieronder:

Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit maakten we ook

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen