Paula Schot: 'We hebben best hoge eisen voordat we kinderen krijgen'
vandaag · 11:41| Leestijd:3 min
Update: vandaag · 11:41
In het kort
Nederlandse vrouwen krijgen steeds later hun eerste kind. De gemiddelde leeftijd is nu 30 jaar. Begin jaren 70 was dit nog 24 jaar. Dat is jammer, vindt SGP’er en moeder Paula Schot: "De biologie is keihard."
Wat denk jij?
Wat vind jij de ideale leeftijd voor een eerste kindje?
"Aan de ene kant vind ik het jammer omdat de biologie wel hard is", zegt Schot. Ze is voormalig wethouder voor de SGP in Schouwen-Duiveland en werd onlangs moeder van haar derde kindje. "Je bent tussen je 20e en 30e het meest vruchtbaar. Ik snap dat 20 heel jong klinkt, maar daarin is de biologie wel heel duidelijk. Na je 30e wordt het echt significant en snel minder. Het is niet vanzelfsprekend dat je kinderen krijgt."
Ook wijst ze erop dat het kinderaantal afneemt. "Als je op latere leeftijd je eerste kindje krijgt, is het maar de vraag of een tweede volgt. Niet alleen omdat je dat wel of niet graag wil, maar ook of het dan nog een keertje lukt."
Ze ziet nog meer voordelen aan jong ouderschap. Zelf werd ze op haar 25e voor het eerst moeder. "Als je jong bent, heb je gemiddeld genomen meer energie. Dat geldt ook voor mannen. Dan kan je meer aan en dat is in het vaderschap heel fijn."
Hoge eisen
Zouden we het actief moeten aanmoedigen om kinderen te krijgen? In ieder geval moeten we het niet tegenwerken, vindt Schot. Ze denkt dat een deel van de redenen die vaak genoemd worden om later kinderen te krijgen, zoals een huis of financiële zekerheid, door de samenleving opgelost kunnen worden.
We hebben soms ook wel hoge eisen voordat we kinderen krijgen, denkt Schot. "We denken: alles moet eerst heel stabiel en zeker zijn. Dat snap ik ergens heel goed en tegelijkertijd kan het je misschien toch te veel verlammen en je te lang laten wachten. En: wat is tegenwoordig nog zekerheid?"
Paula Schot
moeder van 3"We denken: alles moet eerst heel stabiel en zeker zijn. Dat kan je ook verlammen en te lang laten wachten."
Onzeker over je relatie
Ook kan onzekerheid over je relatie meespelen bij een kinderwens: blijven we bij elkaar? "Dat heeft misschien ook weer met keuzes te maken", zegt Schot. "Je kiest voor elkaar. Daar is een huwelijk ontzettend mooi in. Ik heb gekozen om het leven te delen met mijn man. Daarin creëren we ook duidelijkheid: we hebben voor elkaar gekozen. Daarin is mentaal meer ruimte voor kinderen."
Samen een kindje krijgen wordt gezien als iets heel definitiefs. "Dat is volgens mij heel erg terecht. Maar daarin zie je ook een hang naar zekerheid: blijven we dan bij elkaar? Ook daarin: het leven is onzeker en neem dat dan als zekerheid mee."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister naar Dit is de Dag (EO)
Nederlandse vrouwen krijgen steeds later kinderen. Moeten we dat vieren of betreuren? In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met voormalig SGP-wethouder Paula Schot en columnist en podcastmaker Debby Gerritsen. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ookZorgt babybonus voor meer kinderen in Nederland? 'Absoluut niet doen'
Zorgt babybonus voor meer kinderen in Nederland? 'Absoluut niet doen'Is er een leeftijdsgrens voor het krijgen van een baby?
Is er een leeftijdsgrens voor het krijgen van een baby?