Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

© Pexels

Kun je met een dieet beïnvloeden of je een jongen of een meisje krijgt?

12 februari 2025 · 09:30| Leestijd: 7 min

Update: 12 februari 2025 · 11:09

In dit artikel aan het woord

Klaske Lichtenbelt
Klaske LichtenbeltKlinisch geneticus bij UMC Utrecht
"Ik kan er wetenschappelijk weinig onderbouwing voor bedenken."
Leonie van Noort
Leonie van NoortOntwikkelde speciaal dieet om geslacht van je kindje te bepalen
"Het valt me toch op dat mensen vaak hetzelfde geslacht krijgen."

In het kort

Minder groente eten of juist meer zout: sommige mensen doen er alles aan om met een dieet te beïnvloeden welk geslacht hun toekomstig kindje heeft. Werkt dat?

Samenvatting van DIT artikel

Ouders hebben soms een hele diepe wens als het gaat om het geslacht van hun kindje. Niet iedereen legt zich bij de uitkomst neer: sommige mensen nemen het heft in eigen hand. Zo is er een dieet dat jou de gedroomde zoon of dochter belooft. Werkt dat?

Leonie van Noort is eigenaar van Gender Balance en biedt voor (minimaal) € 2.200 een speciaal dieet aan dat jou een kindje van het gewenste geslacht moet bezorgen. Volgens haar hebben voeding en leefstijl invloed op het geslacht van je kindje.

Klinisch geneticus Klaske Lichtenbelt is kritisch en wijst erop dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat je eetpatroon of leefstijl invloed heeft op het geslacht van je kindje. Zo werden er tijdens de Hongerwinter van 1944 op 1945 niet ineens meer jongens of meisjes geboren, terwijl zwangere vrouwen ongewild een streng dieet volgden.

Wat denk jij?

Zou jij het doen: een dieet om de gedroomde zoon of dochter te krijgen?

Dit is de situatie

Kan je het perfecte familieplaatje werkelijkheid laten worden?

Als het maar gezond is, zeggen we vaak bij een zwangerschap. Terwijl dat voor veel mensen natuurlijk het belangrijkste is, is er soms ook een hele diepe wens als het gaat om het geslacht van je kindje. Online circuleren er verschillende bakerpraatjes om het geluk een handje te helpen. Neemt de man een warm bad voor de seks? Dat kan weleens een meisje worden. Vrijen met sokken aan? Misschien wordt het wel een jongen.

Uiteindelijk heb je er geen invloed op. Als het geslacht van je kindje toch uitpakt naar wens, is dat natuurlijk leuk. Wat als je toch niet die gedroomde dochter of zoon krijgt? Veel ouders leggen zich daarbij neer. Je moet, tenslotte.

Maar wat als je dat niet kan? Wat als je écht geen jongen wil, koste wat het kost? Of niets liever wil dan de gedroomde dochter? Soms is de wens zo diep, dat moeders er alles aan doen om hun perfecte familieplaatje werkelijkheid te laten worden, blijkt uit podcast De Koningswens (EO).

Zo zijn er online zijn er verschillende remedies te vinden. Verschillende mensen beweren het mysterie ontrafeld te hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een speciaal dieet te volgen. Door je eetgewoontes aan te passen, zou je de baarmoeder vriendelijker kunnen maken voor jongens of meisjes. Maar hier is geen wetenschappelijk bewijs voor.  

Lesje biologie: hoe wordt bepaald of je een jongetje of meisje krijgt?

Of je een jongen of meisje krijgt, hangt af van de chromosomen die het kind krijgt. Vrouwen hebben twee X-chromosomen en mannen een X en Y. Allebei de ouders geven de helft van hun erfelijk materiaal aan het kind, legt klinisch geneticus Klaske Lichtenbelt uit in podcast De Koningswens (EO). “De vrouw zal altijd een X-chromosoom geven. De man geeft een X- of Y-chromosoom. Krijg je van zowel je vader als moeder een X-chromosoom, dan ben je een meisje. Als je van je vader een Y-chromosoom krijgt, heb je een X- en Y-chromosoom en ben je een jongetje. Zo simpel is het.”

Dit is de discussie

Kan je je eigen droomgezin samenstellen?

Kan je met een dieet daadwerkelijk het geslacht van je toekomstige kindje beïnvloeden?

Je eigen droomgezin samenstellen: Leonie van Noort is eigenaar van Gender Balance en denkt de code te hebben gekraakt. Volgens haar hebben je voedingspatroon en leefstijl invloed op het geslacht van je kinderen. Met een speciaal dieet (kosten: minimaal €2.200) belooft ze je die gedroomde zoon of dochter.

Leonie van Noort
Leonie van NoortOntwikkelde speciaal dieet om geslacht van je kindje te bepalen

"Online kwam ik een wetenschappelijk onderzoek tegen waarin ik dingen herkende van mezelf. Zelf kreeg ik opnieuw een jongen na hetzelfde als bij zijn broer te hebben gedaan. Ik herkende het ook bij mijn ouders en oma. Het valt toch op dat mensen vaak hetzelfde geslacht krijgen."

Haar dieet is niet wetenschappelijk onderbouwd. Maar volgens Leonie is het succespercentage 94 procent (een claim die niet gecontroleerd is). Volgens haar is de bedoeling ervan om de baarmoeder vijandig te maken voor het geslacht dat je niet wil.

"Bij de wens voor een zoon probeer je het lichaam zo vruchtbaar mogelijk te maken en bij voor een dochter proberen we de vruchtbaarheid omlaag brengen. Vaak is je lichaam ingesteld op een zoon of dochter. Als jij onvoldoende vruchtbaarheid hebt om een zoon groot te brengen, zal jouw lichaam de veilige weg kiezen voor een dochter. Je wil de baarmoeder vijandiger maken voor het geslacht dat je niet wil."

Hoe het dieet er precies uit ziet, dat wil Leonie niet prijsgeven. Je hoeft er niet voor naar een speciale supermarkt, maar het is wel pittig, zegt ze.

"In principe mag je blijven eten wat je normaal eet. Maar wat je bijvoorbeeld wel doet: stel je eet graag spaghetti, dan zeg ik: doe er wat meer groenten bij voor een meisje en wat meer vlees voor een jongen. Je kunt dus gewoon blijven leven zoals je leeft, want we hebben het allemaal druk. Wel is het de bedoeling dat je alles bijhoudt en afweegt."

Geen wetenschappelijk bewijs voor

Kan je daadwerkelijk het geslacht van je kind beïnvloeden door je eetgewoonten aan te passen? Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, zegt klinisch geneticus Klaske Lichtenbelt van het UMC Utrecht. Zij begeleidt mensen die zwanger willen worden en die kans hebben op een kindje met een erfelijke aandoening.

Klaske Lichtenbelt
Klaske LichtenbeltKlinisch geneticus bij UMC Utrecht (beeld: UMC)

"Het onderzoek waar bij het dieet naar verwezen wordt, is 15 jaar oud en gaat over kleine aantallen. Om echt te zien of er een verschil is in de aantal jongens of meisjes die geboren worden, moet je toch veel zwangerschappen bekijken waarbij een bepaald dieet is gevolgd. Op die manier is het niet getest."

Wel wijst ze erop dat er veel getallen zijn over de Hongerwinter aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Wat zeggen die?

"Veel zwangere vrouwen hebben in de Hongerwinter ongewild een streng dieet gevolgd. Daar zijn veel getallen over is ook eens gekeken of er meer kinderen van het ene of het andere geslacht zijn geboren. Dat was toen niet zo."

Ze kan zich dan ook weinig voorstellen dat je met je eetpatroon of leefstijl het geslacht van je kindje kan beïnvloeden. Je kan je geld dan ook beter besteden aan je kindje zelf, denkt Lichtenbelt.

"Uiteindelijk gaan er veel zaadcellen op weg naar die eicel. Dan zou je dus iets aan hun pad daarnaartoe moeten veranderen waardoor het een of ander meer voordeel krijgt. Maar er zitten voor mij toch wel veel stappen in waar ik wetenschappelijk weinig onderbouwing voor kan bedenken. (...) Dat het wetenschappelijk niet onderzocht wordt, komt deels ook omdat er eigenlijk weinig aanwijzingen voor zijn."

Volgens Lichtenbelt is er geen natuurlijke manier om te regelen dat je het gedroomde jongetje of meisje krijgt. Het zal elke keer een muntje zijn dat wordt opgegooid.

"De enige natuurlijke manier is om veel kinderen te krijgen. Dan krijg je vast ook een keer een kind van het gewenste geslacht. Dat zie je ook in oudere generaties. Bij stamboomonderzoek zien we soms negen meisjes – en de tiende was een jongen."

Dit is hun verhaal

'Ik was gewoon gehersenspoeld'

Elise had zichzelf altijd voor zich gezien als moeder van een dochter. Na eerst een zoontje te hebben gekregen, wilden zij en haar man graag een dochter. Ze gingen geloven dat het kon, maar het liep uit op een teleurstelling.  

"Ik mocht maximaal 1500 calorieën op een dag eten”, vertelt ze in podcast De Koningswens (EO). "In het begin was ik er nog best relaxed onder. Totdat ik in de groepsapp terechtkwam met andere dames. Daar werd het wel heftiger en werd ik er langzaam ingezogen. Toen iemand zwanger bleek van een jongen, waren er reacties die aangaven dat ze een en ander misschien toch niet goed had gedaan."

In een halfjaar tijd viel Elise, die al slank was, elf kilo af. “Ik kreeg allerlei klachten. Ik kreeg tintelingen in mijn gezicht en concentratieproblemen. Ik had de hele dag hoofdpijn en sliep slecht. Toen kwam de klap: dat ik helemaal niet meer ongesteld werd. In een halfjaar tijd had ik gewoon een eetstoornis ontwikkeld. Dat is helemaal niet hoe ik ben, ik was gewoon gehersenspoeld."

Na twee zonen een dochter

Voor Jessica, die al twee zonen had en graag een dochter wilde, pakte het beter uit. “Ik wilde het heel graag en was en was enorm gedreven. Ik dacht: ik probeer het gewoon en dan zien we wel. Ik heb het dieet drie maanden volgehouden.”

Inmiddels heeft ze een dochter en is ze overtuigd dat dit door het dieet komt: "Ik kon echt de verschillen merken in mijn voeding en levensstijl. Dat was heel anders dan toen ik de jongens kreeg. En volgens mij heeft iedereen die ik heb gesproken, volgens mij de zoon of dochter gekregen die ze zo graag wilden."

De namen van Elise en Jessica zijn gefingeerde namen. Zij willen het liefst volledig anoniem blijven.

Meer weten?

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Luister podcast De Koningswens (EO)

Mensen gaan soms best ver om het geslacht van hun kindje te beïnvloeden, blijkt uit podcast De Koningswens (EO). Door bijvoorbeeld een dieet te volgen, of diep in de buidel te tasten om in het buitenland daadwerkelijk het geslacht van je kind te kiezen door middel van ivf. Beluister hieronder de tweede aflevering over diëten:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen


Benieuwd naar de hele podcast? Hier vind je alle afleveringen.

Dit maakten we ook
De Koningswens
De Koningswens

Dit artikel hoort bij de podcast

De Koningswens

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook