Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Directeur Lowlands over achteraf betalen: 'We moeten mee met wat de mensen willen'

gisteren · 19:57| Leestijd:3 min

Update: vandaag · 09:16

In het kort

Van de 65.000 Lowlandstickets zijn er bijna 4000 via Klarna gekocht. Dat vertelt directeur van het uitverkochte festival, Eric van Eerdenburg, in het radioprogramma Dit is de Dag (EO). Steeds meer Nederlandse festivals bieden deze optie aan.

Stelling:

Achteraf betalen voor festivals moet mogelijk zijn.

Aantal reacties: 0

In Dit is de Dag (EO) en in het AD klinkt kritiek door experts op de mogelijkheid om in termijnen betalen: het zou vooral een risico kunnen vormen voor jongeren. Zij hebben vaak weinig of geen spaargeld en denken misschien onvoldoende na over de lange termijn.

"Heel veel mensen hebben een creditcard, daar komen mensen ook mee in de problemen. Ik verkoop ook alcohol, daar komen mensen ook mee in de problemen", zegt Van Eerdenburg daarover. "Het is niet mijn verantwoordelijkheid als mensen zich niet verantwoord gedragen."

Ook bij Oranjebitter, North Sea Jazz, Down The Rabbit Hole, Pinkpop en Blijdorp Festival kun je kiezen voor het achteraf betalen van je ticket. Bij het Amerikaanse festival Coachella is het al jaren mogelijk om de festivaltickets in termijnen te betalen. Afgelopen editie maakte 60% van de bezoekers gebruik van de regeling.

Eric van Eerdenburg

Lowlandsdirecteur

"Het is niet mijn verantwoordelijkheid als mensen zich niet verantwoord gedragen."

"We hebben wel overwogen of we het wel of niet moesten doen: is het ethisch, is het verantwoord? Maar omdat de hele markt zo is, iedereen biedt het aan, doen wij dat ook", zegt Van Eerdenburg. Lowlands had de voorgaande jaren een eigen regeling voor mensen die het ticket niet in één keer konden betalen. "Maar dat kostte meer geld en gedoe, dus we zijn overgestapt op Klarna, want het is gewoon een geaccepteerd betaalmiddel geworden." Het is eigenlijk gewoon hetzelfde als een creditcard, zegt hij.

"Als een overheid grenzen stelt, zou ik dat heel erg snappen. Maar als ondernemer moet ik mee met wat de mensen willen", vervolgt hij. "Wij moeten concurreren met nieuwe gymschoenen van 300 euro."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Dit is de Dag

In Dit is de Dag (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met CEO van betalingsplatform in3 Hans Langenhuizen en pedagoog Marina van der Wal. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is de dag

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook