Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Longpatiënten in ademnood

Moet er een landelijk verbod op houtstook komen?

Geschreven door Marinka Wagemans en Babette Englebert

4 juni 2024 · 14:00

Update: 4 juni 2024 · 14:36

In gesprek met

Foto van Johnas van Lammeren

Johnas van Lammeren

PvdD-wethouder in Amersfoort

"Amersfoort loopt hierin voorop en daar zijn we trots op."
Foto van Rik

Rik

Bezoeker kroeg 'Le Penseur'

"Het is heel vervelend, zeker in de herfst, als je buiten loopt met een verstikkende rook in de stad."
Foto van Jan Bonninkreef

Jan Bonninkreef

Cafébezoeker Dit is Nederland

“Jongens, kunnen we niet wat meer van elkaar verdragen?"
Foto van Gert Kooij

Gert Kooij

De Haarden- en Kachelbranche

"We moeten de discussie breder trekken: gaat het om de houtkachel in de woning of het strandvuur op Scheveningen?"

In het kort

De gemeente Amersfoort voert dit najaar een gedeeltelijk verbod op houtstook in. Is zo'n verbod een goed idee? Of gaat dat te ver?

Wat denk jij?

Moet het stoken van hout verboden worden?

Klik hieronder om je antwoord te geven

47%

11%

42%

aantal reacties: 885

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Kampvuurtjes aan banden in Amersfoort

Amersfoorters kunnen deze zomer voor het laatst zorgeloos genieten - óf zich mateloos irriteren aan - het stoken van een vuurtje. Open haarden en vuurkorven mogen in de gemeente vanaf 1 oktober 2024 namelijk niet meer branden als de Stookwijzer code oranje of rood aangeeft. Deze codes worden door het RIVM afgegeven als er een hoog risico is dat houtrook de luchtkwaliteit zwaar verslechtert. Dat is bijvoorbeeld het geval als het buiten mistig of windstil is.

Hoe populair is houtstook?
Voor veel Nederlanders is het een gewoonte: één de vijf stookt zelf (af en toe) hout. Dat blijkt uit een enquête die Vivianne Heijnen, staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat, heeft laten uitvoeren door bureau I&O Research. Van deze groep doet zo’n driekwart dit vooral voor de gezelligheid. Tegelijkertijd heeft een kwart van de ondervraagden regelmatig last van houtstook, en dan vooral van de geur. 

De reden: houtstook is behoorlijk slecht voor onze gezondheid, al helemaal voor de 1,2 miljoen Nederlanders met luchtwegaandoeningen. Eenderde van de Nederlanders is zich niet bewust van deze schadelijke gevolgen. Daarbij zorgen als die vuurtjes jaarlijks voor nog meer fijnstof-uitstoot dan al het wegverkeer in ons land.

Dit zijn de schadelijke gevolgen van houtstook
In houtrook zit koolmonoxide, benzeen en Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK's). Die stoffen zijn kankerverwekkend, en houtstook is in Nederland verantwoordelijk voor driekwart van de uitstoot van deze stoffen.

Wetenschappelijke onderzoeken geven wisselende signalen over de schadelijkheid van houtrook voor gezonde mensen. Er zijn aanwijzingen dat blootstelling aan houtstook kan leiden tot COPD, slechtere longfunctie, longontsteking, longkanker, oorontsteking bij kinderen en een lager geboortegewicht, maar er zijn ook onderzoeken die juist geen verband vinden tussen blootstelling aan houtrook en zulke gezondheidsklachten. 

Volgens het Longfonds geven van de ruim 1,2 miljoen Nederlanders met een longziekte 750.000 aan regelmatig benauwd te zijn door houtrook. “Ze zijn kortademig, krijgen astma-aanvallen, kunnen nauwelijks hun huis uit en hebben bijna geen sociaal leven meer,” zei een woordvoerder in 2022 tegen Trouw.

Het is overigens al zo dat je volgens de wet niet alles zomaar in de fik mag steken voor een kampvuurtje. Wat die regels precies zijn, lees je hieronder.

Wat zijn de landelijke regels voor het stoken van hout?
Je mag volgens de wet geen geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout en afval verbranden. Ook mag je geen papier en karton verbranden, omdat dit voor veel rook en vliegas zorgt.

Landelijk zijn er bovendien technische bouwregels voor houtkachels. Zo worden er eisen gesteld voor de afvoer van rook en de toevoer van verbrandingslucht, zodat de luchtvervuiling naar beneden gaat. Volgens Europese regels moeten toestellen die nieuw verkocht worden voldoen aan regels op het gebied van veiligheid, uitstoot en rendement.

Ga je komende maanden een vuurtje stoken? Brandbare blokken van geperst hout (houtkrullen en houtvezels) zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk om te branden, meldt Milieu Centraal. Goed gedroogd haardhout staat op nummer twee. Als het hout nog vochtig is, brandt het namelijk onvolledig, waardoor ook veel ongezonde stoffen vrijkomen.

Dit is de discussie

Houtstook op meer plekken verbieden?

Hoe gezellig het ook is, moeten we stoppen met het branden van onze houtkacheltjes en vuurkorven? Dit is Nederland (EO) vraagt het aan voorbijgangers in Middelburg. In de uitzending laat presentator Hans van der Steeg een greep uit de straatinterviews zien:

Video wordt geladen...

Rik, bargast in de Middelburgse kroeg Le Penseur en longpatiënt, zou graag willen dat er ook een verbod komt in Middelburg. Daar staat tegenover dat een verbod volgens hem lastig te handhaven zou zijn:

Rik

Bargast kroeg 'Le Penseur'

"Ik heb astma en COPD. Het is heel vervelend, zeker in de herfst, als je buiten loopt met een verstikkende rook in de stad. Ik vind dat dat verboden moet worden, maar ik weet dat het niet verboden kán worden. Je kan niet gewoon bij mensen aankloppen van ‘Mag ik even kijken of je haard brandt?’."

Johnas van Lammeren, wethouder in Amersfoort, denkt dat het verbod in zijn gemeente wél goed gaat werken. De gemeente Amersfoort zal zeker niet abrupt bij mensen binnenvallen als ze de regels overtreden, maar met behulp van een meldpunt zullen ambtenaren wel degelijk beter kunnen ingrijpen.

Johnas van Lammeren

Wethouder in Amersfoort namens Partij voor de Dieren

"Amersfoort loopt hierin voorop en daar zijn we trots op, omdat we echt de gezondheid en ook de overlast voor onze inwoners willen beschermen."
"Als je last hebt, kun je dat melden via Melddesk Openbare Ruimtes. Dat is een website waar je van alles kan melden. Als wij een melding ontvangen, dan gaan we ernaartoe en dan gaan we met de stoker in gesprek. Van, joh, we willen dit niet meer, het is verboden. We gaan zeker niet met een breekijzer bij de voordeur staan."

Jan Bronninkreef is melkveehouder en heeft zelf een open haard in huis. Hij stookt wel eens een vuurtje. Hoewel hij begrijpt dat we meer om moeten kijken naar met mensen met luchtwegklachten, denkt hij dat een verbod wat ver gaat.

Jan Bronninkreef

Cafébezoeker Dit is Nederland

“De mensen met COPD en zware astma hebben het recht om te klagen, maar daarbuiten denk ik wel eens: jongens, kunnen we niet wat meer van elkaar verdragen? Als buren meer met elkaar overleggen? (…) Sommige mensen hangen bij overlast direct aan de telefoon, bijvoorbeeld ook bij geluidsoverlast.“

Gert Kooij van de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche pleit in Dit is de Dag (EO) niet voor een verbod, maar vooral voor meer toezicht op het stoken van hout. Binnen stoken kan wat hem betreft namelijk prima, maar dan moet er wel beter gecontroleerd worden wat voor materiaal er wordt gebruikt.

In de radiouitzending vertelt hij dat er mede door de energiecrisis een aantal economische stokers bij is gekomen. Denk aan mensen die een houtkachel op Marktplaats hebben aangeschaft of oma's oude kacheltje van zolder hebben gehaald om te besparen op de energierekening. Het zou daarom geen verkeerd idee zijn om voor kachelgebruikers een soort 'kachel-APK' verplicht te stellen. Een kwaliteitscontrole, om te verzekeren dat houtkachels niet te veel schadelijke stoffen uitstoten.

Verder moet de discussie over het stoken van hout volgens hem veel breder worden getrokken. Kooij vindt dat houtstoken onterecht een containerbegrip is geworden.

Gert Kooij

Nederlandse Haarden- en Kachelbranche

“Het is een heel breed begrip. Er moet gedifferentieerd worden: onder houtstoken valt nu niet alleen de houtkachel in de woning, maar ook het vuurtje in de tuin en het strandvuur in Scheveningen. Als je de discussie op landelijk niveau goed wil voeren, zul je daarin onderscheid moeten maken.”

Dit is het debat

Bekijk Dit is Nederland (EO)

Meer zien? Kijk hier naar Dit is Nederland (EO), waarin presentator Hans van der Steeg in gesprek gaat met wethouder Johnas van Lammeren en livereacties van kijkers bespreekt.

Video wordt geladen...

Luister naar Dit is de Dag (EO)

Meer horen? Luister hier naar Dit is de Dag (EO), waarin presentator Tijs van den Brink in gesprek gaat met Rachel Heijne (GroenLinks-raadslid Utrecht) en Gert Kooij (Nederlandse Haarden- en Kachelbranche):

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Zou jij blij zijn als houtstook verboden werd?

 • 2 september 2023 · 17:47

  stoppen met houtstook in woonwijken ! ook in de zomer, het is schadelijk, het stinkt, en álles moet dicht, fijn wanneer je op een warme zomerdag/avond lekker je raam open wilt !! gewoon verbieden dan maar een digitaal vuurtje, warm is het toch al.

 • 4 november 2023 · 06:58

  Ze moeten stoppen met die stank van de houtkachels. Ik heb er persoonlijk heel veel last van, het slaat mij op mijn ademhalingswegen, ik kan mij ook niet voorstellen dat het gezond is voor andere mensen en dieren.

 • ju

  judy.mantel

  31 december 2023 · 07:55

  Nee weer zo'n betutteling vanuit de overheid. In een stad heb je zo en zo al last van het verkeer dat de luchtvervuiling op het platteland heeft niemand er last van.

 • 12

  123jeha

  13 januari 2024 · 09:38

  En wat te denken van het stoken van houtsnippers in energie centrales of houden wie die buiten de metingen?

 • to

  tonbodragonfly

  17 juni 2024 · 06:03

  De mensheid stookt al 6000 hout, nooit een probleem geweest. In de 21e eeuw heeft iedereen er plotseling heel veel last van. Da's bijzonder. Wij hebben ook een houtkachel en stoken alleen droog essenhout van essen de gekapt moesten worden vanwege aantasting door letterzetters. Er komt geen zichtbare rook uit onze schoorsteen. Maar helaas zijn er ook stokers die het niet xo nauw nemen. Hun buren hebben er geen last van maar 3 straten verderop hebben mensen er wel last van en dat is fout.

 • Le

  Leendert

  8 juni 2024 · 21:55

  What about de Barbecue? Alles (laten) keuren werkt helaas niet.

 • sn

  snt20112

  4 juni 2024 · 16:21

  Wat een stelletje groene hypocrisie hier zeg, bah! Wat denken jullie wat die groene biomassa centrales waar jullie voor gestemd hebben? Jullie laten je ook allemaal wat in de mond leggen door onze overheid, een aantal jaren gelden met een balletje opgooien dat hout rook slecht voor je is, en alle schapen staan weer in de rij om 'ergens wat van te vinden' . Onder het motto van; het milieu, fijnstof en verzin nog maar wat, stelletje droef toeters....ik heb nog geen openhaard, maar gaat er wel komen!

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit vindt Nederland

'De overheid moet mijn houtvuurtje niet verbieden'

In Dit is Nederland (EO), in ons WhatsApp-panel en op onze social media vroegen we om reacties op de stelling: 'De overheid moet mijn houtvuurtje niet verbieden'. Een greep uit de reacties lees je hieronder.

Gerrie

"Ik wil GEEN regels voor mijn houtkachel. Ik ben anders afhankelijk van stadsverwarming, dat is verschrikkelijk duur. Begin eerst maar met de grote houtstapels bij kerst, nieuwjaar, paasvuren. Die stoken in één avond meer dan wij met allen in heel jaar stoken."
Kun je bezuinigen op je energierekening door de houtkachel aan te zetten?
Door de hoge energieprijzen afgelopen winter zijn sommige Nederlanders meer gaan stoken. Volgens Milieu Centraal is dit echter niet per se voordeliger. “Een open haard is 12 keer zo duur als de cv-ketel, en de houtkachel 1,4 tot 1,7 keer zo duur. De prijs van hout is door de grote vraag namelijk enorm gestegen. Voor de portemonnee hoef je dus geen hout te stoken", zei een woordvoerder van Milieu Centraal eerder tegen RTV Utrecht. Volgens de stichting zou een warmtepomp veel voordeliger zijn.

Nicolette

"Als na twee jaar blijkt dat er in Amersfoort duidelijk minder mensen zijn met luchtwegklachten, in het hele land invoeren. Zo niet, afschaffen en het er niet meer over hebben."

Marij

"Oneens met het verbod. Ik heb zelf ook luchtwegklachten, maar als je er rekening mee houdt waar je gaat zitten kun je gewoon heerlijk genieten van een haardvuur in de tuin tot laat in de avond!!"

Mark

Zundert

"Volgens mij kan men beter de paasvuren, vliegroutes en Tata Steel aanpakken. Maar dan is financieel gewin in het geding."

Maarten

"Als gemeenten dit invoeren, moet de overheid niet tegelijk 130 km p/u op de snelweg invoeren en meer ruimte geven aan boeren. Het moet van twee kanten komen."

Ida

"Jij bent de baas in eigen huis!"

Coen

"Het wordt tijd dat we gaan begrijpen hoezeer een miljoen kleine acties het klimaat kunnen beïnvloeden."

Wil jij ook meepraten over actuele onderwerpen en je mening laten horen? Meld je dan aan voor het DIT-WhatsApp-panel door op het blokje hieronder te klikken. Je WhatsApp-applicatie opent dan automatisch. Stuur 'DIT AAN', en je bent aangemeld!

Bekijken

Meld je aan voor het WhatsApp-panel

Klik hier om jouw WhatsApp te openen

Dit maakten we ook

Bekijken

Wolven wandelen door Nederlandse steden: moeten we ze neerschieten?

Bekijken

Waarom is benzine tanken zo duur?

Bekijken

Kun je nog zonder schuldgevoel naar de dierentuin?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Moet het stoken van hout verboden worden?

Klik hieronder om je antwoord te geven

47%

11%

42%

aantal reacties: 885

Wil je deze reactie verwijderen?


Zou jij blij zijn als houtstook verboden werd?

 • 2 september 2023 · 17:47

  stoppen met houtstook in woonwijken ! ook in de zomer, het is schadelijk, het stinkt, en álles moet dicht, fijn wanneer je op een warme zomerdag/avond lekker je raam open wilt !! gewoon verbieden dan maar een digitaal vuurtje, warm is het toch al.

 • 4 november 2023 · 06:58

  Ze moeten stoppen met die stank van de houtkachels. Ik heb er persoonlijk heel veel last van, het slaat mij op mijn ademhalingswegen, ik kan mij ook niet voorstellen dat het gezond is voor andere mensen en dieren.

 • ju

  judy.mantel

  31 december 2023 · 07:55

  Nee weer zo'n betutteling vanuit de overheid. In een stad heb je zo en zo al last van het verkeer dat de luchtvervuiling op het platteland heeft niemand er last van.

 • 12

  123jeha

  13 januari 2024 · 09:38

  En wat te denken van het stoken van houtsnippers in energie centrales of houden wie die buiten de metingen?

 • to

  tonbodragonfly

  17 juni 2024 · 06:03

  De mensheid stookt al 6000 hout, nooit een probleem geweest. In de 21e eeuw heeft iedereen er plotseling heel veel last van. Da's bijzonder. Wij hebben ook een houtkachel en stoken alleen droog essenhout van essen de gekapt moesten worden vanwege aantasting door letterzetters. Er komt geen zichtbare rook uit onze schoorsteen. Maar helaas zijn er ook stokers die het niet xo nauw nemen. Hun buren hebben er geen last van maar 3 straten verderop hebben mensen er wel last van en dat is fout.

 • Le

  Leendert

  8 juni 2024 · 21:55

  What about de Barbecue? Alles (laten) keuren werkt helaas niet.

 • sn

  snt20112

  4 juni 2024 · 16:21

  Wat een stelletje groene hypocrisie hier zeg, bah! Wat denken jullie wat die groene biomassa centrales waar jullie voor gestemd hebben? Jullie laten je ook allemaal wat in de mond leggen door onze overheid, een aantal jaren gelden met een balletje opgooien dat hout rook slecht voor je is, en alle schapen staan weer in de rij om 'ergens wat van te vinden' . Onder het motto van; het milieu, fijnstof en verzin nog maar wat, stelletje droef toeters....ik heb nog geen openhaard, maar gaat er wel komen!

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.