Navigatie overslaan
zoeken

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

NPO
Opkomst van kindvrije plekken: 'Snap het wel, kinderen zijn slechter opgevoed'.
© Pexels

Kindvrije plekken steeds populairder: 'Snap het wel, kinderen zijn slecht opgevoed'

vandaag · 10:43| Leestijd:4 min

Update: vandaag · 10:48

In dit artikel aan het woord

Stijn Sieckelinck
Stijn SieckelinckvinkLector pedagogiek
"Er vanuit gaan dat je met kinderen anderen tot last bent, dan ondergraaf je een belangrijk principe van de samenleving."
Marina van der Wal
Marina van der WalvinkPedagoog
"Als je ziet dat drukke kinderen ervoor zorgen dat mensen sneller eten en eerder weggaan, dan snap ik dat je als ondernemer dit soort keuzes maakt."
Rachel Guis
Rachel GuisvinkB&B-eigenaar
"Maar voor de gasten zelf is het gewoon veel prettiger om ontspannen langs ons zwembad te liggen en geen spetterende, spelende kinderen om zich heen te hebben."

In het kort

Als je je vaak ergert aan kinderen is er goed nieuws, steeds meer hotels, restaurants en café's zijn kindvrij. Maar niet iedereen is blij met 'adult only'-plekken, want is het geen discriminatie?

Samenvatting van DIT artikel

Steeds meer restaurants, hotels en luchtvaartmaatschappijen bieden kindvrije zones aan. Deze zogenaamde ‘adult only’-plekken zijn bedoeld voor mensen die liever zonder kinderen reizen of uit eten gaan. Ook in Nederland groeit het aanbod, zoals kindvrije campings. De Michelingids heeft zelfs een overzicht van zulke adressen. Toch is er kritiek: volgens de Franse senator Rossignol is het weren van kinderen discriminerend. Zij vindt dat kindvrije plekken verboden en beboet moeten worden. Haar zorg is dat de samenleving steeds minder tolerant wordt. Uit onderzoek blijkt dat veel alleenreizenden en 50-plussers liever op vakantie gaan zonder kinderen in de buurt.

Lector Stijn Sieckelinck vindt het jammer dat steeds meer plekken ‘adult only’ worden. Volgens hem hoort samenleven juist bij contact met mensen van verschillende leeftijden, ook met drukke kinderen in restaurants. Kinderen moeten volgens hem af en toe kunnen bewegen en dat mag. Pedagoog Marina van der Wal begrijpt dat sommige restaurants voor kindvrije zones kiezen. Ondernemers letten op hun omzet en rust in de zaak is voor veel klanten belangrijk. Ze vindt dat opvoeding de taak van ouders is, niet van het restaurantpersoneel. Wel pleit ze voor meer steun aan ouders bij het stellen van grenzen aan hun kinderen.

Wat denk jij?

Erger jij je weleens aan kinderen in een restaurant?

Aantal reacties: 0

Dit is de situatie

Kinderen steeds vaker niet welkom

Wil je het liefst alleen met volwassenen in een restaurant zitten? Dan wordt het aanbod steeds ruimer. Wereldwijd is de adult only-industrie namelijk hard aan het groeien, meldt het AD. Maar de toegang verbieden aan kinderen, roept ook felle reacties op.

Het verschilt per plek of je 16- of 18-plus moet zijn. Restaurants, hotels en luchtvaartmaatschappijen komen steeds vaker met speciale aanbiedingen voor mensen zonder kinderen of met aparte kindvrije zones. De Michelingids heeft zelfs een pagina met adult only-vakantieadressen. En in Nederland heb je veel kindvrije campings. Uit een onderzoek van reisbureaus blijkt dat ruim een kwart van alleenreizende toeristen en 34% van de 50-plussers het liefst vakantie viert op een plek waar kinderen niet mogen komen.

Maar niet iedereen is blij met deze ontwikkeling. De Franse senator Laurence Rossignol stelt dat het weren van kinderen discriminatie is. Kindvrije plekken moeten gestraft en beboet worden, vindt zij. "Het is een teken dat onze samenleving steeds intoleranter wordt. Alles wat verstoort moet tegenwoordig geweerd worden."

Dit is de discussie

Opkomst van kindvrije gelegenheden zorgelijk?

Dat steeds meer hotels, restaurants en campings aangeven 'adult only' te zijn, vindt lector Stijn Sieckelinck geen goede ontwikkeling. In Dit is de Dag (EO) vertelt hij waarom.

Afbeelding van Stijn Sieckelinck

Stijn Sieckelinckvink

Lector pedagogiek

"Een samenleving, het woord zegt het eigenlijk al, vraagt erom dat je af en toe ook samen bent met mensen die niet op je lijken en die niet jouw leeftijd hebben. Waarbij je soms ook verwonderd kan zijn over hoe andere mensen situaties anders aanpakken dan je zelf zou doen."

Kinderen kunnen af en toe inderdaad druk zijn, maar dat moet prima kunnen in een restaurant vindt Sieckelinck.

"Ik zie heel vaak dat ouders hun kinderen een iPad of spelcomputer voor de neus duwen als ze aan tafel gaan. Dat vind ik ongezelliger dan kinderen die af en toe een rondje rennen door de zaak. Tussen twee gangen door moeten ze wat stoom af kunnen blazen. In kleine zaakjes zal dat wat moeilijker zijn. Maar er vanuit gaan dat je met kinderen anderen tot last bent, zodra je ze meeneemt naar hotel, café, restaurant of camping, dan ondergraaf je juist een belangrijk principe van de samenleving. We moeten het toch met elkaar doen."

Pedagoog Marina van der Wal is dol op kinderen, maar ze snapt heel goed dat restaurants en andere plekken ervoor kiezen om kinderen te weigeren.

Afbeelding van Marina van der Wal

Marina van der Walvink

Pedagoog

"Klanten kiezen met hun voeten en ondernemers kiezen naar aanleiding van de omzet. Als je ziet dat drukke kinderen ervoor zorgen dat mensen sneller eten en eerder weggaan, dan snap ik dat je dit soort keuzes maakt. Ik snap het heel goed als mensen zeggen: 'Ik wil in alle rust met mijn tafelpartner kunnen praten.' En ik vind het goed dat je die keuze hebt."

Je kan niet van het personeel van restaurants vragen dat ze naast bedienen, ook nog kinderen van gasten opvoeden om de rust te bewaren, vindt Van der Wal.

"Dan krijg je nare, verhitte gesprekken met ouders die vinden dat hun kinderen rechten hebben, dat je kinderen niet kunt dwingen om de hele tijd aan tafel te zitten. We zitten met een opvoedkundig probleem. Vroeger was de opvoeding echt duidelijker en werden er meer grenzen gesteld. We moeten ouders handvatten geven in het opvoeden en ze helpen bij het stellen van grenzen, ook in de horeca. Maar je mag niet bij een ondernemer ook nog opvoedkundige taken in de schoenen schuiven. Dat vind ik te veel gevraagd."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit is haar verhaal

'Gasten hadden last van kinderen'

B&B-eigenaresse Rachel Guis koos ervoor om geen kinderen toe te laten. "Ons monumentale pand bleek best gehorig te zijn", vertelt ze. "In het eerste jaar dat we open waren, lieten we kinderen nog wel toe, maar het bleek dat ons monumentale pand ondanks alle isolatie toch best gehorig was. Als kinderen 's nachts of 's ochtends al heel vroeg aan het spelen zijn of schreeuwen, horen andere gasten dat ook en dat is best lastig."

Voor ouders is er genoeg keuze in Zeeland, zegt ze. "Het loopt hier sowieso heel goed. Er zijn veel keuzes te maken tussen bijna kinderparadijzen of een persoonlijk, intiem hotel zoals bij ons. Veel ouders neigden om naar ons toe te gaan omdat we een zwembad hebben. Maar voor de gasten zelf is het gewoon veel prettiger om ontspannen langs ons zwembad te liggen en geen spetterende, spelende kinderen om zich heen te hebben."

Meer weten?

Luister naar Dit is de Dag

In Dit is de Dag (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

spotify

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is de dag

Meest gelezen

Lees ook