Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

christenen voor israel genocide gaza oorlog palestina pro-palestijnse kairos kabeel.

Pro-Palestijnse christenen richten pijlen op Christenen voor Israël: 'Dit past niet bij een christelijke levensstijl'

26 november 2024 · 15:02| Leestijd: 4 min

Update: 26 november 2024 · 15:02

In dit artikel aan het woord

Eline van der Kaaden
Eline van der KaadenKairos Sabeel
"Als je het zo erg vindt dat een gebouw wordt beklad, waarom vind je het dan niet erg dat meer dan 80% van de huizen in Gaza verwoest is?"
Kees van Velzen
Kees van VelzenChristenen voor Israël
"Ik vind het werkelijk geen manier van doen. De actie werd als erg agressief en intimiderend ervaren."

In het kort

Mag je de wet overtreden om een punt te maken? Maandagochtend bekladde de christelijke actiegroep Kairos Sabeel het pand van Christenen voor Israël. Volgens de actiegroep draagt de organisatie bij aan het geweld in Gaza. Maar past zo’n actie wel bij een christelijke manier van leven?

Samenvatting van DIT artikel

Wat denk jij?

Mag je de wet overtreden om een punt te maken?

Dit is de situatie

Draagt Christenen voor Israël bij aan genocide in Gaza?

'Stop kindermoord', 'stop genocide' en 'free Palestine'. Die woorden staan sinds maandagochtend op het gebouw van Christenen voor Israël. Vijftien demonstranten van Extinction Rebellion en de christelijke actiegroep Kairos Sabeel verzamelden zich daar met een duidelijk doel: 'Dat Christenen voor Israël stopt met het steunen en goedpraten van Israëls geweld en imperialisme', zo stellen ze op hun website. De politie hield vier demonstranten aan op verdenking van vernieling.

Waar staan Christenen voor Israël en Kairos Sabeel voor?

Christenen voor Israël wil volgens hun website 'christenen in Nederland bewust maken van de betekenis van het Joodse volk in Gods handelen met deze wereld, Gods liefde voor Zijn volk en Zijn komende koninkrijk.' Zij doen dit door 'het geven van betrouwbare informatie over land, volk en staat van Israël'. Ze roepen christenen op tot 'solidariteit met Israël' en 'wijzen elke vorm van antisemitisme af'. Dit doen ze vanuit 'het gezag en de betrouwbaarheid van de Bijbel als Gods Woord'.

Kairos Sabeel is een christelijke actiegroep met als doel om 'te luisteren naar oproepen van Palestijnen en van met name Palestijnse christenen om met geweldloze middelen bij te dragen aan het tot stand komen van rechtvaardige vrede tussen Israël en de Palestijnen, het gesprek daarover te voeren, de gangbare (theologische) opvattingen ter discussie te stellen en handelingsperspectieven aan te reiken'.

Volgens Kairos Sabeel is Christenen voor Israël 'een belangrijke motor' achter 'allerlei mythes, nepnieuws en desinformatie die de staat Israël moet legitimeren'. De westerse steun aan Israël zou volgens hen 'leiden tot genocide', waarbij ze vinden dat Christenen voor Israël de grootste vertegenwoordiger hiervan is in Nederland.

Eerder dit jaar besloot het Internationaal Gerechtshof dat Israël de burgers van Gaza moet beschermen tegen genocide, maar het hof veroordeelde het land niet op die aanklacht. Wel heeft het Strafhof in Den Haag arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vanwege 'ernstige misdaden'.

In juli werd het gebouw van Christenen voor Israël al eerder beklad. Toen vonden de acties op zondagochtend plaats om niemand te intimideren. In een reactie zegt Christenen voor Israël: 'Wij blijven ons inzetten voor Israël en voor de Joodse gemeenschap in ons land'. Komende donderdag organiseert de organisatie een manifestatie op De Dam in Amsterdam om te laten zien dat ze 'naast de Joden staan'.

Dit is de discussie

Past deze actie bij een christelijke levensstijl?

Kairos Sabeel wilde eerder niet in gesprek met Christenen voor Israël. De tijd voor praten is voorbij, vinden ze. Toch schoven ze bij Dit is de Dag (EO) aan voor een gesprek met Christenen voor Israël.

Eline van der Kaaden verdedigt namens Kairos Sabeel de keuze voor burgerlijke ongehoorzaamheid als middel om aandacht te vragen voor de kwestie. Volgens Van der Kaaden was de actie bedoeld om te laten zien hoe groot de lobby van Christen voor Israël is in christelijk Nederland en dat de organisatie nog steeds achter de regering van Israël staat.

Eline van der Kaaden
Eline van der KaadenKairos Sabeel

"Het is zaak om met zo'n actie aandacht te vragen voor wat Christenen voor Israël doet. Wij zien burgerlijke ongehoorzaamheid als middel. (...) Op dit moment zegt Christenen voor Israël nog steeds aan de hand van Bijbelteksten dat de Israëlische regering bijdraagt aan het koninkrijk van God. Als je het zo erg vindt dat een gebouw wordt beklad, waarom vind je het dan niet erg dat meer dan 80% van de huizen in Gaza verwoest is? Er moet gewoon een permanent staakt-het-vuren komen."

"Christenen voor Israël zegt dat wij vooruit lopen op het feit dat we het genocide noemen. Dat de leiders moeten worden berecht als Israël inderdaad oorlogsmisdaden pleegt. Nou, het ICC heeft toevallig deze week een arrestatiebevel uitgevoerd tegen Netanyahu. Waarom luisteren jullie daar niet naar? (...) Als er een kleine kans is dat er genocide gepleegd wordt, dan wil ik er alles aan hebben gedaan om te voorkomen dat ik daar met mijn belastinggeld of geloof aan bijdraag."

Kees van Velzen, vertegenwoordiger van Christenen voor Israël, vindt de actie 'buitengewoon betreurenswaardig' en vindt het niet passend bij een christelijke levensstijl. Hij betreurt de doden in Gaza, maar vindt de reactie van Israël niet buiten proportie.

Kees van Velzen
Kees van VelzenChristenen voor Israël

"Ik vind het werkelijk geen manier van doen. De actie werd als erg agressief en intimiderend ervaren. Dit soort dingen passen voor mij totaal niet bij een christelijke levensstijl. Wij hebben de demonstranten binnen uitgenodigd voor een gesprek, maar dat werd geweigerd. (...) Alsof wij zouden toejuichen wat er in Gaza gebeurt... Nee, wij betreuren dat ten zeerste."

"Ik heb er grote moeite mee dat premier Netanyahu als een van de weinige mensen niet mag komen. Kairos Sabeel zegt op te komen voor de belangen van Palestijnen, maar er is geen woord van kritiek over Hamas. (...) Israël geeft als enige leger van de wereld aan waar ze aanvallen. Wat we zien is dat Hamas zich verbergt achter mensen. In scholen en in ziekenhuizen."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister Dit is de Dag terug als podcast

In Dit is de Dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met Kees van Velzen (Christenen voor Israël) en Eline van der Kaaden (Kairos Sabeel). Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is de dag
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Meest gelezen

Lees ook