Waarom wil niet iedereen een wapenstilstand in Gaza?
9 januari 2024 · 15:00| Leestijd: 4 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:58
In dit artikel aan het woord
"Israël bombardeert willekeurig. Dat zorgt voor ongelofelijk veel verlies van onschuldige levens."
"Israël kan niet anders dan Hamas volledig ontmantelen. En dat gaat gepaard met slachtoffers."
In het kort
De oorlog in Gaza is drie maanden bezig en er wordt nog volop gevochten tussen Israël en Hamas. Steeds meer landen roepen om een wapenstilstand, maar niet iedereen ziet dit zitten. Waarom zijn er twijfels over een staakt-het-vuren?
Wat denk jij?
Moet er een wapenstilstand komen in Gaza?
Aantal reacties: 0
Vrede in Gazastrook ver weg
Als je wel eens het journaal kijkt, dan weet je dat de oorlog in de Gazastrook nog in volle gang is. Israël en Hamas beschieten elkaar dagelijks met raketten, waarbij ontzettend veel burgerslachtoffers vallen. In november was er tijdelijk een wapenstilstand. Daarbij liet Hamas een deel van de gijzelaars vrij en liet Israël een groep Palestijnse gevangenen gaan. Na een week was de wapenstilstand weer voorbij.
Steeds meer landen willen dat er nu echt gestopt wordt met vechten in de Gazastrook. De ministers van Buitenlandse Zaken van onder meer Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vinden dat dit stap voor stap moet gebeuren en dat dit de enige manier is om langdurige vrede in die regio te krijgen. Ook de Franse minister riep op tot stoppen met vechten toen ze Israël bezocht. Ze zei dat er te veel onschuldige mensen worden gedood in Gaza.
Er is wel verschil in hoe deze landen hierover denken. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk lijken meer achter Israël te staan, terwijl Frankrijk al langer roept om te stoppen met vechten.
Betekent een wapenstilstand dat de oorlog voorbij is?
Lang niet altijd, maar in sommige gevallen wel. De Eerste Wereldoorlog kwam bijvoorbeeld ten einde met de wapenstilstand van 11 november 1918. De echte vrede werd pas een jaar later gesloten. Er zijn ook oorlogen die al lang voorbij zijn, maar waarbij nooit officieel vrede is gesloten. Ze zijn na een wapenstilstand simpelweg nooit meer hervat. Zo is er in de Koreaanse oorlog (1950-1953) nooit een vredesverdrag getekend.
Nederland stemde niet
De Verenigde Naties stemden in december voor een staakt-het-vuren in Gaza. 153 landen stemden voor, slechts 10 waren tegen, en 23 landen stemden niet mee, waaronder Nederland. Volgens demissionair minister Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) vond Nederland dat in de tekst niet duidelijk genoeg stond vermeld dat het om een tijdelijk staakt-het-vuren moest gaan. Ook ontbrak volgens de minister een verwijzing naar de aanval van Hamas op 7 oktober.
Hoewel het overgrote merendeel van de landen dus voor een staakt-het-vuren stemde, wordt er nog altijd volop gevochten in Gaza. Dit komt doordat de stemming van de Verenigde Naties niet bindend is: Israël mag de uitkomst ervan naast zich neerleggen. Toch wordt de druk op het land om over te gaan tot een wapenstilstand steeds groter.
Hoe is het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen ontstaan? Artikel gaat verder onder de video.
De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Wat is een tweestatenoplossing?
Misschien heb je het woord 'tweestatenoplossing' wel eens voorbij horen komen als het gaat over de oorlog tussen Israël en Palestina. De tweestatenoplossing is een voorgestelde manier om de oorlog tussen beide kampen te beëindigen door twee onafhankelijke staten op te richten.
Al in 1947 werd voor het eerst geprobeerd om tot een tweestatenoplossing te komen. In de jaren 90 volgde een nieuwe poging. Beide keren zorgde het niet voor een oplossing. Is drie keer scheepsrecht?
Wat moet Nederland ervan vinden?
De roep om een staakt-het-vuren klinkt steeds luider, maar in Nederland zijn de politieke partijen het er niet over eens. Een wapenstilstand is volgens de SGP nog steeds onmogelijk, terwijl D66 juist al heel lang een staakt-het-vuren wil. Hoe moet Nederland zich opstellen?
D66-Kamerlid Jan Paternotte zegt in Dit is de Dag (EO) dat de aanvallen van Israël op korte én lange termijn niet goed zijn voor het land. Ze zorgen ervoor dat de kans op een tweestatenoplossing kleiner wordt, terwijl dat volgens Paternotte juist de enige weg uit deze oorlog is.
"Wat er nu in Gaza gebeurt zorgt voor zoveel onschuldige slachtoffers. Van de 24.000 doden is bijna de helft kind en dus per definitie onschuldig. Israël maakt zich zelfs schuldig aan willekeurig bombarderen. Dat is niet alleen gericht op Hamas, maar het zorgt voor heel veel vernietiging. Een ongelofelijk veel verlies van onschuldige levens."
"Op korte termijn is er daardoor het risico op escalatie in de regio. Maar op de lange termijn denken we dat het ook niet goed is voor de veiligheid van Israël. Er zijn heel veel Palestijnen die, door de manier waarop Israël nu te werk gaat, niet geloven dat er een oplossing met twee staten gevonden kan worden. Terwijl dat de enige manier is waarop je vrede kan krijgen."
Volgens Bert-Jan Ruissen, Europarlementariër namens SGP, kan Israël juist niets anders doen dan Hamas uitschakelen. Hij vindt het niet verstandig om Israël op te roepen tot een staakt-het-vuren. Daarmee speel je vooral Hamas in de kaart, zegt hij. Een langdurige wapenstilstand zorgt er volgens Ruissen voor dat Hamas actief blijft en ook op de lange termijn een bedreiging blijft voor Israël.
"Als we een duurzame vrede willen, is de enige optie om Hamas, een verschrikkelijke terroristische organisatie, volledig te ontmantelen. Israel heeft geen keus, het land moet zich verdedigen. Groot probleem hierbij is dat Hamas zich schuil houdt onder de burgerbevolking. Ze bouwen tunnels onder allerlei gebouwen, onder ziekenhuizen. Het is vreselijk moeilijk om Hamas te bestrijden en het leidt ertoe dat er helaas ook burgerslachtoffers vallen."
"We weten wel dat de strategie van Israël er duidelijk op gericht is om Hamas aan te pakken en zoveel mogelijk burgerslachtoffers te voorkomen. Maar ik denk dat er geen andere weg is dan Israël de ruimte geven om Hamas uit te schakelen. En dat gaat gepaard met slachtoffers."
Luister onze podcast
Ben je benieuwd naar het hele gesprek in Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast, waarin presentator Jan Willem Wesselink het onderwerp bespreekt met Tweede Kamerlid Jan Paternotte (D66) en Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP).
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
- 'From the river to the sea, Palestine will be free': onschuldige leus of pure Jodenhaat?
'From the river to the sea, Palestine will be free': onschuldige leus of pure Jodenhaat?
- Zo verscheurt de oorlog tussen Israël en Hamas ook christelijk Nederland
Zo verscheurt de oorlog tussen Israël en Hamas ook christelijk Nederland
Praat mee
Hoe zou er ooit een einde kunnen komen aan het Israëlisch-Palestijns conflict?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag