Steeds meer vrouwen slikken medicatie voor ADHD: 'Voorlichting is te rooskleurig'
vandaag · 11:30| Leestijd:4 min
Update: vandaag · 11:30
In dit artikel aan het woord
In het kort
In deze wereld waar onze aandacht continu wordt getest, maken medicijnen steeds vaker het verschil voor leerlingen met ADHD. Denk bijvoorbeeld aan Ritalin. Sinds 2006 is het gebruik van ADHD-medicatie in Nederland vier keer zo groot geworden. Vooral steeds meer vrouwen slikken medicatie, maar is onze maatschappij dan eigenlijk wel goed ingericht? En is medicatie écht de oplossing?
Wat denk jij?
Heb jij ADHD of ADD?
Steeds meer vrouwen slikken medicatie voor ADHD
Het aantal mensen dat medicijnen gebruikt voor ADHD is in zeventien jaar tijd verviervoudigd. In 2023 ging het volgens het CBS om bijna 300.000 mensen. Opvallend is dat vooral steeds meer vrouwen ADHD-middelen als Ritalin zijn gaan gebruiken om beter te passen in deze wereld vol prikkels.
Het stereotype van ADHD was altijd: het drukke jongetje van de klas. Bij meisjes en vrouwen schijnt ADHD zich heel anders te uiten: vaak zijn vrouwen wat dromeriger, onoplettend en komen deze klachten pas op een latere leeftijd naar voren. Maar nu is hier meer aandacht voor.
Het gebruik van ADHD-medicatie neemt toe, en dat roept vragen op. Hoe gaan we eigenlijk om met ADHD in onze samenleving? Voor sommige mensen is de medicatie een uitkomst: het helpt hen beter te functioneren. Maar anderen maken zich zorgen. Zij denken dat pillen maar een snelle oplossing zijn voor iets dat dieper ligt: bijvoorbeeld hoe onze maatschappij is ingericht.
Dit is de discussieLigt de bal bij de maatschappij of het individu?
Steeds meer mensen, met name vrouwen, worden gediagnostiseerd met ADHD. Maar is onze maatschappij dan niet goed ingericht? Of moeten deze individuen zich aanpassen door middel van bijvoorbeeld medicatie zoals Ritalin? Jacqueline van de Sande, ADHD-coach, zegt in Dit is de dag (EO) dat ze het belangrijk vindt dat iedereen individuele begeleiding krijgt:

Jacqueline van de Sande
ADHD-coach"Omdat ik zelf ADHD heb, vind ik het heel belangrijk dat vrouwen, meisjes en jongens ook de goede hulp krijgen en of daar nou een diagnose of medicatie voor nodig is of niet dat maakt mij eigenlijk niet uit. Ik vind het belangrijk dat iedereen goede hulp krijgt en ook gewoon aansluiting kan vinden op school."
Laura Batstra, hoogleraar Orthopedagogiek, vindt juist dat we de samenleving meer moeten aanpassen op deze grote groep mensen:
Laura Batstra
Hoogleraar Orthopedagogiek"Ik vind het zorgelijk, want daarmee leg je het probleem heel erg op het individu. En die probeer je met wat hulpmiddelen aan te passen aan de samenleving. En dat doen we met steeds meer kinderen en volwassenen. Ik zou veel liever zien dat we de samenleving wat meer aan proberen te passen op al die mensen die er nu in vastlopen."
Van de Sande is een groot voorstander van medicatie bij kinderen. Zo is het makkelijker om je van binnenuit beter te voelen en je emoties te reguleren, want dingen als plannen en organiseren kan je eenvoudiger aanpassen, stelt ze:

Jacqueline van de Sande
ADHD-coach"Bij meiden en vrouwen om me heen die ik coach is wordt de emotieregulatie dat vaak heel erg onderschat. Het plannen en organiseren daar kan je nog wel aanpassingen op doen, maar die emotie die je zo heftig beleeft en zoveel moeite hebben om te remmen: dat is wel echt een hele lastige bij ADHD. Vooral als je wat ouder wordt, dat kan je niet zonder medicatie doen."
Batstra is het hier niet mee eens en zegt dat medicatie in veel gevallen helemaal niet werkt:
Laura Batstra
Hoogleraar Orthopedagogiek"Ik denk dat de voorlichting nu soms wat rooskleurig is. Want medicatie werkt lang niet voor iedereen. En het werkt ook niet altijd op de lange termijn. In heel veel gevallen niet. En het is ook niet helemaal zonder risico's. En daarnaast: 'pills don't teach skills'. Je kan met medicatie de scherpe randjes er denk ik wel afhalen. En dat werkt misschien wel een poosje of misschien zelfs voor langere tijd. Maar het helpt je niet om te leren omgaan en om jouw omgeving te leren omgaan met jou."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister naar Dit is de dag
In Dit is de dag (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Nicolas (21) zit thuis en kan niet studeren: 'Ik heb 200% gegeven, maar het lukt me gewoon niet'
Nicolas (21) zit thuis en kan niet studeren: 'Ik heb 200% gegeven, maar het lukt me gewoon niet'
- Mirjam Kaijer strijdt voor vrouwen met onverklaarbare gezondheidsklachten: 'Er is een groot kennishiaat in de zorg'
Mirjam Kaijer strijdt voor vrouwen met onverklaarbare gezondheidsklachten: 'Er is een groot kennishiaat in de zorg'
- Valerie was verslaafd aan haar medicijnen: 'Alles werd opgelost door dat pilletje'
Valerie was verslaafd aan haar medicijnen: 'Alles werd opgelost door dat pilletje'