Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties


Zit jij vaak op je telefoon tijdens werk?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Goed idee, je telefoon wegleggen bij een vergadering?

'Je hebt 34 gemiste berichten'

Te­le­foon­ver­bod op kantoor? 'Elke 10 minuten heb je hem in je hand'

Geschreven door Marinka Wagemans

20 februari 2024 · 09:44

Update: 20 februari 2024 · 14:41

In gesprek met

Foto van "De meeste mensen pakken zo'n 50 tot misschien wel 150 keer per dag hun telefoon op."
Rutger WesselsCommunicatiestrateeg
"De meeste mensen pakken zo'n 50 tot misschien wel 150 keer per dag hun telefoon op."
Foto van "Het gaat er veel meer om op welke manier je de telefoon gebruikt, dan dat je zegt: we verbieden het."
Ben van der BurgTechspecialist
"Het gaat er veel meer om op welke manier je de telefoon gebruikt, dan dat je zegt: we verbieden het."
Foto van "Ik vind niet dat je nu van bovenaf een soort beleidje moet maken."
Sanne QuintHR-expert die werkgevers adviseert
"Ik vind niet dat je nu van bovenaf een soort beleidje moet maken."

In het kort

Kijk jij vaak op je telefoon, of leg je hem makkelijk weg? Veel mensen zouden hun schermtijd het liefst een beetje verlagen. Misschien ben jij er daar wel één van. Nu er een verbod is op mobiele telefoontjes in de klas, rijst de vraag: waarom trekken we dat niet door naar de werkvloer?

Wat denk jij?

Zit jij vaak op je telefoon tijdens werk?

Klik hieronder om je antwoord te geven

Dit is de situatie

Telefoons verbieden op de werkvloer

"Red ons van de smartphone, alsjeblieft", schrijven marketingstrateeg Jan Bruin en communicatiestrateeg Rutger Wessels dit weekend in NRC. "Tijd om de smartphone ook te weren op het werk en in andere serieuze situaties."

Op middelbare scholen is het al aan de orde van de dag: scholieren mogen daar geen mobiele telefoons, tablets of smartwatches gebruiken in de klas. Kinderen op de basisschool mogen dit binnenkort ook niet meer. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het constant gebruik van smartphones, tablets en laptops tijdens lessen de leerprestaties negatief beïnvloedt. Geldt dit dan misschien ook niet voor ons werk, en is zo'n smartphoneverbod tijdens vergaderingen dan misschien óók een goed idee?

Dit is de discussie

Kantoorkluis voor smartphones?

Communicatiestrateeg Rutger Wessels geeft in Dit is de Dag (EO) aan dat er in de wetenschappelijke onderbouwing voor het smartphoneverbod op scholen ook veel zit dat van toepassing is op volwassenen.

Rutger Wessels

Communicatiestrateeg

"De meeste mensen pakken zo'n 50 tot misschien wel 150 keer per dag hun telefoon op. Dat betekent dat je elke 10 minuten die telefoon in je hand hebt. Dat is de realiteit van hoe we omgaan met onze smartphone en hoe die ons in onze greep heeft. (...) Het is ongemakkelijk als je collega uitgebreid gaat zitten appen terwijl je aan het vergaderen bent, maar het gebeurt vaak genoeg. Bijna bij alle vergaderingen zijn een smartphone, en ook vaak een laptop, niet nodig. Je bent aan het vergaderen om te overleggen met elkaar, om samen een keuze te maken."

Werknemers hoeven hun mobiel niet allemaal in een kluisje te leggen, zegt Wessels. Hij vindt het vooral belangrijk dat we met elkaar praten over de omgang met smartphones op kantoor. Het vergroten van productiviteit is daarvoor overigens niet het hoofdargument, maar de smartphone zorgt er volgens hem vooral voor dat het minder gezellig is op de werkvloer.

Op dit moment merkt de communicatiestrateeg nog veel ongemak bij het onderwerp als hij dit aansnijdt. Mensen vinden het onhandig en ongemakkelijk. Daarom zou er volgens hem eigenlijk een smartphonebeleid moeten komen. Dat dit er nog niet is, is eigenlijk een beetje gek, vindt hij. Dit aangezien het bewezen is dat telefoons, en vooral sociale media, verslavend zijn.

"We hebben bijna geen smartphonebeleid. De smartphone is langzaam in ons leven gekomen, en vervolgens zijn we er met z'n allen aan verknocht. En we praten er juist niet over. We hebben tien jaar lang geprobeerd er gewoon niks van te vinden. En we zien gewoon dat mensen er ongelukkig van worden, dat mensen willen minderen, maar het niet lukt. En dat we heel veel uren onbewust op onze telefoon zitten, zonder dat we dat willen. En daar zit een groot probleem, en dat geldt zowel op werk als privé."

Techspecialist Ben van der Burg noemt een smartphoneverbod veel te zwart-wit. Bij sommige vergaderingen is het best handig om je telefoon of laptop bij je te hebben, vindt hij. Je moet gewoon van tevoren besluiten wanneer je hem wel en niet nodig hebt, én de telefoon nuttig gebruiken. Zo geeft hij wel de tip om al je notificaties uit te zetten en niet de hele dag te 'doomscrollen' op sociale media.

Ben van der Burg

Techspecialist

"Het ligt veel genuanceerder dan een telefoonverbod of niet. Dat zie je heel veel bij dit soort discussies. Dat is hetzelfde punt als dat we heel veel worden afgeleid. Ja, we worden heel erg afgeleid door die telefoon, maar dat hangt niet alleen van die telefoon af, maar ook van welk type persoonlijkheid je bent, in welke omgeving je je bevindt, welke apps je op je telefoon hebt."

Als het smartphonegebruik van je collega's je stoort, moet je hen er gewoon op aanspreken, vindt Van der Burg.

"Als het je stoort, dan zeg je gewoon tegen die persoon: 'Leg jij die telefoon even weg. Doe even lekker normaal, luister effe naar me.' Dan hoeven we geen regels, procedures en protocolen te maken. Gewoon menselijk gedrag dat je elkaar aanspreekt met wat je prettig vindt en niet prettig vindt."

HR-expert Sanne Quint is ook geen voorstander van het appen en scrollen tijdens vergadering. Ze vindt het net als Van der Burg goed om elkaar daarop aan te spreken, maar plaatst de kanttekening dat waarschijnlijk niet iedereen dat durft. Over een verbod is Quint niet enthousiast, maar ze is het wel met Wessels eens dat werknemers er met elkaar over in gesprek moeten gaan. Voor een daadwerkelijk smartphonebeleid staat ze echter niet te springen.

Sanne Quint

HR-expert

"Wat vaak heel goed werkt is dat je met elkaar vast gaat stellen: wat vinden wij nou belangrijk met elkaar? Dus niet dat je allemaal regeltjes gaat maken van bovenaf en die op gaat leggen en dus belerend gaat zeggen: niemand mag meer op z'n telefoon. Stel vast: hoe willen we nu omgaan in vergaderingen met elkaar? Hoe zorgen we nou dat we hem goed inzetten? Wanneer pakken we hem er wel bij? Wat zijn leuke momenten om hem wel te gebruiken? Ook al is het voor een brainstorm of om even iets op ChatGPT of wat dan ook op te zoeken. Dus dat kan echt wel. Maar ik vind niet dat je nu van bovenaf een soort beleidje moet maken."

Smartphonegebruik is wel het gesprek van de dag op kantoren, weet HR-expert Quint, die als adviseur vaak te vinden is bij verschillende bedrijven. Vooral sinds generatie Z op de werkvloer te vinden is. Zij zijn over het algemeen nóg meer bezig met hun telefoon dan voorgaande generaties. Daarom is Quint ook niet voor een verbod.

"Vaak zit die oude, knorrige baas zelf het verkeerde voorbeeld te geven, waardoor iedereen dat gaat doen. Het is wel een soort desinteresse en dat is wat ik in de praktijk terughoor. Dus dat je echt wel het idee hebt van: luisteren we hier nu echt naar elkaar? Waarom zit je bij een vergadering als je er niet echt bij hoeft te zijn? En dat is wel nummer één irritatie van werknemers: er wordt te veel vergaderd. En waarom moet ik bij die vergadering zitten? Is het wel nuttig? En als je daar dus mag zitten en ondertussen zit te scrollen, ja, ga dan lekker buiten wandelen of opladen op een andere manier, denk ik."

Dit is het debat

Dit is de Dag (EO)

Luister je liever dan dat je leest? Je kunt dit hele gesprek uit Dit is de Dag (EO) met Ben van der Burg, Sanne Quint en Rutger Wessels ook terugluisteren als podcast:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Goed idee, je telefoon wegleggen bij een vergadering?

Dit maakten we ook