Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Wisent, otter en de eland: hoe Nederland werkt aan de terugkeer van verdwenen dieren.
© ANP

Terug van weggeweest: hoe verdwenen dieren weer opduiken in Nederland

17 april 2025 · 11:28| Leestijd:3 min

Update: 17 april 2025 · 11:28

In het kort

In Nederland zijn geen plannen om mammoeten of reuzenwolven terug te brengen, zoals in sommige andere landen. Toch wordt er ook hier gewerkt aan het herstel van dieren die ooit verdwenen zijn uit de natuur, zonder DNA-technieken. Wat verandert er in onze natuur?

Wat denk jij?

Vind jij dat we meer nieuwe dieren naar Nederland moeten halen?

Aantal reacties: 0

Dieren als de bever, otter en wisent waren lange tijd verdwenen uit Nederland. Door gericht natuurbeheer zijn ze succesvol teruggebracht. Dat gebeurt niet via hightech DNA-technieken, zoals bij de reuzenwolf, maar via herintroductieprogramma’s.

Programmaleider bij ARK Rewilding, Leo Linnartz, was betrokken bij meerdere van dit soort projecten. "Met de otter zijn we betrokken geweest in de Gelderse Poort", vertelt hij. "En de wisent is ook zo’n verdwenen grote grazer die we weer teruggebracht hebben naar de Nederlandse natuur."

Afbeelding van Leo Linnartz

Leo Linnartz

Programmaleider kennis ARK Rewilding

"De wisent [Europese bizon, red.] is ook zo’n verdwenen grote grazer die we weer teruggebracht hebben naar de Nederlandse natuur."

Het doel is om de dieren uiteindelijk zelfstandig te laten voortleven. “In Polen lopen duizenden wisenten in het wild. Die kiezen echt zelf een partner. Daar hoeft niemand zich mee te bemoeien.”

Geen ‘Jurassic Park’-technieken

In Nederland wordt dus niet gewerkt met genetische manipulatie of klonen, zoals bij internationale projecten rond de mammoet of Tasmaanse tijger. "Dat is extreem specialistische technologie", zegt Linnartz. “Daar is in Nederland de kennis nog niet voor. En eigenlijk nergens ter wereld is die kennis echt ver genoeg.”

Nederland kiest bewust voor een andere route, legt hoogleraar Patrick Jansen uit: "De Nederlandse aanpak is om leefgebieden geschikt te maken en verbindingen te herstellen. Verdwenen soorten komen dan hopelijk vanzelf terug." Hij noemt de Europese lynx als voorbeeld: die zou op termijn zelf kunnen terugkeren, als de natuur zich verder herstelt.

Afbeelding van Patrick Jansen

Patrick Jansen

Hoogleraar Wildlife Ecology and Nature Restoration Universiteit Utrecht

"De Nederlandse aanpak is om leefgebieden geschikt te maken en verbindingen te herstellen. Verdwenen soorten komen dan hopelijk vanzelf terug."

Soms zijn er ook ideeën om soorten actief terug te brengen die niet vanzelf terugkomen. Twee voorbeelden die weleens genoemd worden zijn de eland en de kroeskoppelikaan. Maar volgens Jansen zijn daar "voor zover ik weet geen concrete plannen voor".

Voorzichtig herstel

De Nederlandse aanpak is dus vooral gericht op het verbeteren van de natuur, zodat dieren zichzelf kunnen redden. En als ze eenmaal terug zijn, worden ze nauwlettend in de gaten gehouden. "Ook teruggefokte soorten, zoals de Tauros (een 'oerrund'), worden in kleine gebieden losgelaten die goed gemonitord worden", zegt Jansen.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister naar Dit is de dag

In Dit is de dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook

Dit zijn de makers

Dit is de dag

Dit artikel hoort bij de podcast

Dit is de dag

Dit is de dag

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook