Code oranje: waarom het in de stad soms 10(!) graden warmer is dan op het platteland
gisteren · 07:18| Leestijd:4 min
Update: gisteren · 07:18
In het kort
Het is bloedjeheet in Nederland en als je in de stad woont, is de kans groot dat het voor jou nog véél warmer is dan voor de mensen die in landelijke gebieden wonen. Het verschil kan enorm zijn, tot wel 10 graden. Hoe kan dat? We zochten het voor je uit.
Wat denk jij?
Geniet jij van extreem warm weer?
Het is je vast niet ontgaan: Nederland is oververhit. En dan doelen we dit keer niet op de politiek, maar natuurlijk op de temperatuur. Op dinsdag 1 juli en woensdag 2 juli geldt zelfs code oranje voor extreme hitte in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. De maximumtemperaturen in het zuidoosten lopen die dagen op tot boven de 35 graden, verwacht het KNMI. Plaatselijk kan het zelfs 38 graden worden.
Wanneer spreek je van een hittegolf in Nederland?
In Nederland is pas officieel sprake van een hittegolf als het meerdere dagen achter elkaar echt warm is. Het KNMI hanteert hiervoor drie duidelijke voorwaarden:
- De temperatuur moet vijf dagen op rij 25 graden of warmer zijn (zomerse dagen).
- Van die vijf dagen moeten er minstens drie dagen 30 graden of warmer zijn (tropische dagen).
- Deze metingen gelden alleen als ze zijn gedaan op het weerstation van De Bilt, de officiële KNMI-locatie.
Het is dus pas een landelijke hittegolf als deze situatie in De Bilt voorkomt, ook al is het in andere delen van het land nog veel warmer.
Warmer weer in de stad
In steden kan het nóg warmer worden - al zul je dat niet in de weersvoorspellingen terugzien. Die zijn eigenlijk vooral gebaseerd op de temperatuur buiten de steden en dorpen. Het verschil kan wel 7 tot 10 graden zijn, weet Omroep West. Dit effect wordt ook wel het stedelijk warmte-eilandeffect of Urban Heat Island genoemd.
Hoe dat komt? Het zonlicht in de steden wordt makkelijker opgenomen en langer vastgehouden door de bebouwing en het asfalt. Ook produceren grote steden meer warmte dan het platteland, legt het KNMI uit. Dat effect is niet alleen overdag te voelen. De stenen houden de warmte nog vast als de zon niet meer schijnt. Daardoor kan het in de avond veel warmer aanvoelen in de stad dan op het platteland.
Gevolgen van stedelijke hitte
De extra hitte in steden kan grote gevolgen hebben. Zoals bijvoorbeeld:
Slechtere nachtrust. Vooral tijdens warme periodes blijft de temperatuur ’s nachts hoog, waardoor mensen slechter slapen en minder goed herstellen.
Gezondheidsrisico's. Ouderen, jonge kinderen en mensen met hart- of longproblemen lopen meer risico op uitdroging, oververhitting of benauwdheid. In sommige steden verergert de hitte bovendien de luchtvervuiling, wat de gezondheid verder onder druk zet.
Extra druk op electriciteitsnet. Ook zie je dat het energieverbruik stijgt, bijvoorbeeld door airco’s die op volle toeren draaien. Dit zorgt niet alleen voor hogere kosten, maar ook voor extra druk op het elektriciteitsnet.
Weer in Europa
Terwijl Nederland zijn warmste 1 juli sinds het begin van de metingen beleeft, is het ook in veel andere Europese landen uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Uitschieters qua temperatuur worden gemeten in een groot gebied, van het Verenigd Koninkrijk tot aan Portugal en van de Balkan en Italië tot het westen van Duitsland, laten de Europese weer- en klimaatdiensten zien. Op veel plaatsen in Europa is het "ongebruikelijk" of zelfs "extreem" heet.
Praat mee
Hoe voel je je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
- Killerwesp gesignaleerd! Wat moeten we met de Aziatische hoornaar?
Killerwesp gesignaleerd! Wat moeten we met de Aziatische hoornaar?
- Blut door borrels: waarom uiteten gaan nog duurder wordt
Blut door borrels: waarom uiteten gaan nog duurder wordt