Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Kattenoverlast Dit is de Kwestie kat vogel.
© Shutterstock

Waarom zijn er niet meer regels voor katten? 'Poes van de buren eet mijn vogeltjes op'

vandaag · 16:00| Leestijd: 5 min

Update: vandaag · 16:47

In dit artikel aan het woord

Monique Jonker
Monique JonkerWil geen katten in de tuin
"Houd je kat in je eigen huis of tuin."
Titus Sijmonsma
Titus SijmonsmaJaagt op katten
"De kat is een exoot in de natuur en hoort daar niet thuis."
Susan Ghuijs
Susan GhuijsVangt katten op
"Ik kreeg nooit vogeltjes van mijn katten, volgens mij wordt er een hoop overdreven."
Esther Swankhuisen
Esther SwankhuisenEcoloog
"Een groot deel van de prooidieren op Schiermonnikoog wordt opgegeten door katten."
Marianne Ingwersen
Marianne IngwersenStichting Zwerfkatten
"Het begint bij de baasjes, een kat moet geen impulsaankoop zijn."

In het kort

Kattenfilmpjes doen het erg goed op social media. Maar niet iedereen ziet katten als lieve huisdieren. Veel Nederlanders ervaren overlast en willen strengere regels voor katten. Welke maatregelen kan je nemen tegen kattenoverlast?

Samenvatting van DIT artikel

Veel Nederlanders ervaren overlast van katten, vooral door uitwerpselen in de tuin. Uit onderzoek blijkt dat 45% hier last van heeft, en bijna de helft wil strengere regels voor katten, zoals een belasting of een aanlijnplicht.

In Nederland veroorzaken loslopende katten overlast en bedreigen ze beschermde vogels. Sommige mensen nemen zelf maatregelen zoals het plaatsen van schrikdraad. Andere mensen willen strengere regels, vergelijkbaar met die voor honden, zoals belasting of een aanlijnplicht. Weer anderen vinden dat de verantwoordelijkheid bij de kattenbezitters ligt, bijvoorbeeld door hun katten te laten steriliseren en binnen te houden.

Wat denk jij?

Heb jij weleens last van andermans kat?

Dit is de situatie

Miljoenen katten in Nederland

Een hond die je tuin inloopt en rustig zijn behoeften gaat doen. Dat is niet wat je wilt. Maar vaak accepteren we dit van katten wel. En in Nederland hebben we nogal wat katten. Ongeveer 4,5 miljoen, waarvan zo'n 3 miljoen huisdieren en ongeveer 1,5 miljoen wilde katten.

Uit onderzoek van DIT (EO) blijkt dat 45% van de Nederlanders last heeft van plassende en poepende katten in de tuin. Naast ergernissen over kattendrollen in de tuin is er zorg over milieuschade die katten aanrichten. Bijna de helft van de respondenten (47%) vindt dat hier meer aandacht voor moet komen. Een meerderheid van de Nederlanders heeft behoefte aan strengere regels rondom de huisdieren.

Ruim twee derde van de ondervraagden vindt het oneerlijk dat voor honden wel een belasting geldt, maar voor katten niet. Bijna de helft is dan ook voorstander van een verplichte kattenbelasting, volgens 41% is dat niet nodig. Nog eens 39% steunt een verbod op vrij rondlopende katten. Iets meer dan een derde van de ondervraagden vindt dat katten, net als honden, aan de lijn gehouden moeten worden om overlast te voorkomen.

In Friesland worden katten afgeschoten

Duizenden wilde katten zwerven vrij rond door de natuur en daarmee vormen ze een bedreiging voor de weidevogels. De Friese provincie geeft jaarlijks miljoenen uit om de vogels te beschermen en daarom mag er in de provincie op verwilderde katten worden gejaagd. Dit mag in de rest van Nederland niet.

Wil je hier meer over weten? Lees dan dit artikel:

Wat denk jij?

Moeten er meer regels komen voor katten?

Dit is de discussie

Wat kan je doen tegen kattenoverlast?

In Nederland hebben we dus miljoenen loslopende katten. En in tegenstelling tot honden, zijn er weinig regels voor katten. En dat kan tot overlast leiden. Wat doen mensen om kattenoverlast tegen te gaan?

Dicky en Monique Jonker houden wel van katten, maar willen ze niet in hun tuin. Bovenop hun schutting hebben ze schrikdraad gespannen. In Dit is de Kwestie (EO) leggen ze uit waarom.

Dikcy Jonker
Dikcy Jonker Wil geen katten in de tuin

"Ik houd heel erg van vogeltjes. In het nestkastje in onze tuin zaten jonge koolmezen. Een kat uit de buurt klom op het nestkastje en met zijn poot probeerde hij door het gat in het kastje jonge koolmezen eruit te halen. Toen werd ik kwaad, ik was er helemaal klaar mee. Ik heb toen schrikdraad opgehangen en het werkt, katten krijgen een klein schokje."

Het echtpaar Jonker heeft een hond en daarvoor moeten ze van alles regelen. Ze vinden het vreemd dat die regels voor katten niet gelden.

Monique Jonker
Monique Jonker Wil geen katten in de tuin

"We moeten hondenbelasting betalen, we moeten de poep opruimen en hij mag niet loslopen. Ik wil dus ook niet op andermans loslopende katten passen. Iedereen mag zo veel katten hebben als die wil, maar houd ze in je eigen huis en tuin."

Hart voor katten

Bij Stichting Zwerfkatten kun je melding doen van loslopende zwerfkatten. Marianne Ingwersen en Carien Radstake werken voor de stichting en gaan na een melding op pad met kooien om de katten te vangen.

Kat hielp Marianne Ingwersen door depressie heen

De vrijwilligster bij Stichting Zwerfkatten, Marianne Ingwersen, heeft zelf acht katten: "Ik heb heel diep in een depressie gezeten. En op het moment dat ik niet kon slapen, ging een van mijn katten bovenop mijn borst liggen en ging heel hard spinnen in mijn oor. Dan was ik zo in slaap. Die heeft mij er echt doorheen getrokken. Helaas leeft die kat niet meer, maar ik heb veel aan hem te danken."

Ingwersen snapt dat er discussie is over meer regels voor katten, maar ze denkt dat de oplossing ligt bij de kattenbaasjes.

Marianne Ingwersen
Marianne Ingwersen Stichting Zwerfkatten

"Het moet beginnen bij het bewustzijn van de mensen. Een kat moet geen impulsaankoop zijn. Je zit er gewoon aan vast, je neemt een verantwoordelijkheid op je. Het is een dier, geen ding. Het kan niet zo zijn dat je bij een vakantie denkt: wat moeten we met de kat? Of: de sterilisatie kost wel erg veel geld. Een kind kost ook veel geld, maar dat kun je ook niet zo maar van de hand doen."

Wat gebeurt er met de katten die Stichting Zwerfkatten vangt?

De katten die Ingwersen en Radstake vangen krijgen een soort APK. Ze worden ontvlooid, ontwormd, gechipt, gevaccineerd en gesteriliseerd of gecastreerd. Radstake zegt daarover: "Als je een vrouwtjes kat hebt is het heel belangrijk dat je die steriliseert, zodat er geen kittens komen. En chip je kat, zodat duidelijk is van wie het dier is als dat gevonden wordt. Ons motto is: iedere kat verdient een thuis. Wij willen in 2040 het aantal zwerfkatten op nul hebben."

Susan Ghuijs is ook een kattenliefhebber, ze wordt zelfs het 'kattenvrouwtje van Raamsdonksveer' genoemd. Ze geeft loslopende katten uit de buurt een nieuw thuis. Om haar tuin heeft ze een omheining, zodat de katten haar tuin niet uit kunnen. Ze snapt dat mensen katten vervelend vinden, maar:

Susan Ghuijs
Susan Ghuijs Vangt katten op

"Tegenwoordig vinden heel veel mensen heel veel dingen vervelend. Alleen maar gezeur over honden- en kattenpoep en vuurwerk. Alles wat maar een beetje kan irriteren wordt besproken op Facebook. Zeuren is een trend."

"Hoe vaak poept een kat nou per dag? En dat vogelvangen valt volgens mij ook best mee. Toen mijn katten nog losliepen kreeg ik nooit vogeltjes, nooit. Volgens mij wordt er ook een hoop overdreven."

Ergens in Friesland, op een eiland bevindt zich een waar kattenparadijs. Esther Drost en Yvonne Waning wonen daar met veertien katten.

Yvonne Waning
Yvonne Waning Woont op een katteneiland

"Ze kunnen hier los rondlopen, zonder dat er iets gebeurt. Wij wonen hier niet voor niks. De katten kunnen niet van het eiland af. Zij zijn veilig, maar ook andere dieren zijn veilig."

Afschieten of vangen?

Vorig jaar werden in Friesland zo'n 250 verwilderde katten afgeschoten om de weidevogels te beschermen. Jager Titus Sijmonsma doodde een deel van die katten.

Titus Sijmonsma
Titus Sijmonsma Jaagt op katten

"Wij vinden als jagers dat de kat een exoot is in de natuur. Alles wat ze aan levend materiaal tegenkomen, maken ze dood. De provincie Friesland stopte vorig jaar iets van dertien miljoen in het beheer van het weidevogelgebied. Die vogels zijn dus zeer duur kattenvoedsel."

"Ik vind het jammer dat verwilderde katten moeten worden doodgeschoten. Maar wij mensen zorgen ervoor dat er verwilderde katten komen. Wij gaan op vakantie en willen Poeki niet meenemen. Wij passen niet genoeg op onze katten. Als we dat wel zouden doen, dan hebben we ook niet dit probleem."

Op Schiermonnikoog liepen zoveel zwerfkatten rond, dat daar werd besloten om ze te vangen. Dat gebeurt met kooien. Ecoloog Esther Swankhuisen fietst over het eiland om de kooien te controleren.

Esther Swankhuisen
Esther Swankhuisen Ecoloog

"Op het eiland leeft een populatie verwilderde zwerfkatten. Maar hier leven geen roofdieren, zoals vossen of steenmarters. Dus veel muizen, vogels en konijnen, worden opgegeten door de katten. We hebben met kooien al 71 katten gevangen in iets meer dan twee jaar. Ze krijgen heel veel kittens. Dus het is een race tegen de klok om ze sneller te vangen dan dat ze zich kunnen voortplanten."

"Ik vind dat de kat niet in de Nederlandse natuur hoort. De kat is een huisdier en wordt toch wel vaak gezien als een invasieve exoot. Vossen en steenmarters passen veel beter in het Nederlandse landschap. En omdat de katten met zoveel zijn, moeten we er vooral iets tegen doen."

Dit is zijn verhaal

'De watersproeier is heel effectief tegen katten'

In de tuin van André Mahieu zie je veel dieren: schildpadden, vogels en eekhoorns. Hij is dan ook een groot dierenliefhebber. Maar een dier ziet Mahieu liever niet, de kat van de buren. Om zijn tuin te beschermen heeft hij verschillende apparaten geïnstalleerd, waaronder watersproeiers. "Die zijn heel effectief", aldus Mahieu.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Meer weten?

Kijk Dit is de Kwestie

In Dit is de Kwestie (EO) gaat Rachel Rosier verder over dit onderwerp in gesprek met verschillende gasten. Bekijk Dit is de Kwestie dinsdag 22 oktober om 21.00 uur op NPO 2. Of bekijk de aflevering via NPO Start.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit maakten we ook

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen