Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

De zaak-Donny M. wordt niet alleen besproken door 'volwassen' media, maar ook door nieuwssites voor kinderen. Hoe bespreek je zulke delicten met je kind?.

Zaak Gino en Donny M. volop in de media: hoe praat je met je kind over misbruik?

19 oktober 2024 · 14:26| Leestijd: 6 min

Update: 21 oktober 2024 · 11:07

In dit artikel aan het woord

Iva Bicanic
Iva BicanicHoofd van het Centrum Seksueel Geweld
"Wij hebben als ouders een verantwoordelijkheid om al op vroege leeftijd met kinderen te praten over persoonlijke grenzen."
Elsbeth Teeling
Elsbeth TeelingOprichter van de Club van Relaxte Moeders
"Het grootste cadeau dat je je kind kunt geven, is uiteindelijk rust en vertrouwen."

In het kort

De akelige rechtszaak van Donny M. werd deze week niet alleen besproken door 'volwassen' media, maar ook door jongerenplatforms. Hoe praat je met je kind over zulke zware delicten en het gevaar van kindermisbruik?

Wat denk jij?

Heb jij de rechtszaak met Donny M. deze week gevolgd?

Samenvatting van DIT artikel

De strafzaak tegen de Limburgse Donny M., die in 2022 de 9-jarige Gino ontvoerde, werd de afgelopen periode veel besproken in de media. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kregen daar veel van mee. Hoe voer je met je kinderen een gesprek over de dreiging van zulk misbruik?

Vraag 1: Is het echt nodig om over misbruikgevaar te praten als je kind er niet zelf over begint?
Volgens Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld, is het heel belangrijk dat je het gesprek voert. Kinderen worden vaak ongezien misbruikt door bekenden. Ze durven dat eerder aan jou te onthullen als je er open met ze over hebt gesproken. 

Vraag 2: Hoe voer je het gesprek?
Bicanic vertelt samen met Elsbeth Teeling, oprichter van de Club van Relaxte Moeders, hoe je zo'n lastig gesprek het best kunt voeren. Volgens de twee deskundigen is het belangrijk dat je je kind vertelt over persoonlijke grenzen en dat je uitlegt welk gedrag wel of niet oké is, maar je moet uitkijken dat je het kind niet te bang maakt. Bovendien benadrukt Bicanic dat je je kind op het hart moet drukken dat ze opgelegde geheimhouding van volwassenen niet accepteren. 

Vraag 3: Wat als het gesprek toch niet lukt?
Als het toch niet lukt om een gesprek te voeren, kun je volgens Teeling altijd nog boeken kopen over persoonlijke grenzen. Er zijn veel goede boeken beschikbaar, voor alle leeftijden.

Dit is de situatie

Strafzaak Donny M. in het nieuws, kinderen kijken mee

De strafzaak tegen Donny M., die in 2022 de 9-jarige Gino ontvoerde, misbruikte en vermoordde, werd afgelopen vrijdag (18 oktober) afgerond. Opvallende momenten uit deze rechtszaak werden gedeeld in het NOS Jeugdjournaal en op social media, aan een jong publiek.

Wie is Donny M. en wat heeft hij precies gedaan?

Donny M. is een Limburgse man van 24 jaar oud. Op de avond van 1 juni 2022 ontvoerde hij een 9-jarig jongetje genaamd Gino uit een speeltuin in Kerkrade. Hij nam Gino mee naar zijn huis in Geleen. Diezelfde avond werd Gino onder invloed van verschillende drugs misbruikt door Donny M., in de badkamer van de woning. Het jongetje kreeg ook viagra. 

Later die avond zocht Donny M. op internet naar 'verstikking met een kussen', omdat Gino hard schreeuwde. Donny M. werd daar "helemaal gek van", zei hij in de rechtszaal. Kort daarna pakte hij een kussen dat naast de wasmachine stond en verstikte hij het kind. Gino overleed.

Donny M. stopte het lichaam van Gino in een vuilniszak en dumpte het in de tuin van een afgebrand huis in de buurt. Hij wilde het lichaam daar eigenlijk in brand steken met benzine, maar zag er uiteindelijk van af. Drie dagen later werd het lichaam van Gino gevonden door de politie. Donny M. had hen zelf verteld waar het lichaam lag, nadat de politie Donny M. door DNA op het spoor was gekomen.

Het Openbaar Ministerie heeft voor Donny M. 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Zo'n ernstige zedenzaak is voor ouders de grootste nachtmerrie die je je kunt voorstellen. Wat zeg je als jouw kind ineens over zulk misbruik begint? En, misschien wel belangrijker: hoe kun je als ouder zelf een gesprek beginnen, zodat je kind zich bewust is van het gevaar van kindermisbruik?

Dit is de discussie

Hoe praat je over kindermisbruik met kinderen?

Vraag 1: Is het echt nodig om over misbruikgevaar te praten als je kind er niet zelf over begint?

Volgens Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld, is het heel belangrijk om met je kind te praten over seksueel misbruik. In Dit is de Dag (EO) legt ze uit waarom.

Iva Bicanic
Iva Bicanic

"Veel ouders waarschuwen hun kinderen voor de kinderlokker of de man in de bosjes, maar de kans is ongeveer zeven keer groter dat een kind wordt misbruikt door een bekende uit de eigen familie- of vriendenkring. En ja, als ouder ga je er nou eenmaal niet vanuit dat zoiets in je eigen huis of omgeving gebeurt. Ik ben daarom ook van mening dat wij als volwassenen, als ouders, verantwoordelijk zijn om al op vroege leeftijd met kinderen te praten over persoonlijke grenzen."

"Dat betekent niet dat een kind daarna gelijk opgewassen is tegen de seksuele begeerte, macht en manipulatie van een volwassene - was het maar zo simpel. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt wél dat in gezinnen waarin er openheid en warmte is, kinderen die misbruikt worden eerder overgaan tot een onthulling. Daarom is het de moeite waard dat we er gewoon over praten. Kinderen die misbruikt worden zullen er dan eerder mee naar buiten komen."

*Het wetenschappelijk onderzoek waar Bicanic naar verwijst werd uitgevoerd door het Centrum Seksueel Geweld en de Vrije Universiteit Amsterdam. Meer onderzoeksbevindingen rondom het onthullen van seksueel geweld bij kinderen lees je op de website van het Centrum Seksueel Geweld. .

Wat denk jij?

Heb jij al eens met je kind gepraat over het gevaar van kindermisbruikers?

Vraag 2: Hoe voer je het gesprek?

Je kind kan zelf over misbruik beginnen, maar als ouder kun je zo'n gesprek zelf ook op verschillende manieren starten. Hoe doe je dat? En als je met je kind aan de praat raakt, wat vertel je dan?

Als je besluit zelf een gesprek te beginnen, hoef je daar geen uitgedachte, intimiderende bedoening van te maken. Dat moet je juist niet doen, eigenlijk. Dat vertelt Elsbeth Teeling, oprichter van de Club van Relaxte Moeders:

Elsbeth Teeling
Elsbeth TeelingOprichter van de Club van Relaxte Moeders

"Je niet hoeft te gaan zitten voor een gesprek. Je kunt heel mooi een gesprek over grenzen aangaan als je op de fiets of in de auto zit. En dan zonder gelijk uit angst te praten, zonder gelijk te verwijzen naar zo'n heftige zaak als die van Gino. Het grootste cadeau dat je je kind kunt geven, is uiteindelijk rust en vertrouwen."

Bicanic voegt daaraan toe dat je als ouder vooral moet benadrukken dat een kind zich nooit moet laten overtuigen om onprettige ervaringen geheim te houden.

Iva Bicanic
Iva BicanicHoofd van het Centrum Seksueel Geweld

"Bij misbruik gaat het vaak niet alleen over de seksuele handelingen; het gaat vooral ook over die geheimhoudingsplicht die misbruikers vaak opleggen. Dat het kind bedreigd of gemanipuleerd wordt. Je wilt je kind vooral vertellen dat als je zoiets meemaakt, je dat altijd mag vertellen aan een volwassene. Dat kan papa of mama zijn, maar ook een juf, een tante, of de kindertelefoon. Een kind kan het ook vertellen met een briefje."

Begint je kind zelf over dit onderwerp, bijvoorbeeld om dat het kind iets heeft meegemaakt of omdat iemand uit de omgeving een heftig verhaal heeft gedeeld? Volgens Bicanic is het ook dan belangrijk om niet paniekerig of te worden.

"Het is wetenschappelijk bekend dat als kinderen misbruikt worden, de korte- en langetermijnreactie van de ouders meer invloed heeft op de traumaverwerking van een kind dan het misbruik zelf. Dus het is heel moeilijk, maar het is belangrijk dat je rustig blijft en kalmte uitstraalt."

Vraag 3: Wat als het gesprek toch niet lukt?

Je hebt het druk, het is te ongemakkelijk, je kunt de juiste woorden niet vinden: het kan gebeuren dat een gesprek over misbruik gewoonweg even niet haalbaar is. In dat geval kun je altijd kijken naar boeken, vertelt Teeling.

Elsbeth Teeling
Elsbeth Teelingoprichter van de Club van Relaxte Moeders

"Als je het moeilijk vindt, dan zijn er ook gewoon superveel mooi geïllustreerde, lekker geschreven boeken voor kinderen. Er is iets voor elke leeftijd. Die boeken beginnen niet gelijk met allemaal spannende dingen. Ze gaan over handjes vasthouden en kusjes geven, maar dus ook over grenzen."

Heb jij vragen over seksueel misbruik? Je kunt hier gratis en anoniem chatten met het Centrum Seksueel Geweld. Ze zijn ook telefonisch anoniem bereikbaar via 0800-0188.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister Dit is de Dag terug als podcast

In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld, en Elsbeth Teeling, oprichter van de 'Club van Relaxte Moeders'. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is de dag
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Dit is de dag
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij de podcast

Dit is de dag

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook