'Ze zijn vermoord omdat ze christen waren', christenen in Syrië bang voor oprukkende jihadistische strijders
gisteren · 11:55| Leestijd: 4 min
Update: gisteren · 16:26
In het kort
In het noordwesten van Syrië wordt hard gevochten. Jihadistische strijders hebben een groot deel van Aleppo veroverd. Dit is een harde klap voor het regime van president Assad. Veel christelijke Syriërs maken zich zorgen over wat komen gaat. Waar zijn ze precies bang voor?
Wat denk jij?
Weet je waarom er een burgeroorlog is in Syrië?
Aantal reacties: 0
Wimco Ester hoort veel verhalen van christelijke Syriërs. Hij werkt voor Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen. Bij Dit is de Dag (EO) vertelt hij dat zij zich heel onzeker voelen over de jihadistische strijders van HTS die hun kant op komen.
Wat is HTS?
HTS staat voor Hayat Tahrir al-Sham: 'Commissie voor de bevrijding van Syrië'. Arabist Leo Kwarten vertelt in Dit is de Dag (EO) wat voor groep dit is: "Het is een koepelbeweging van een aantal milities met islamitische signatuur. Maar de belangrijkste kern daarin is het vroegere Jabhat al-Nusra: een filiaal van Al Qaida in Syrië."
Sommige mensen zijn in paniek en proberen een taxi te nemen om weg te komen, zegt Ester. "Maar daar worden exorbitante bedragen voor gevraagd. Dus dan wil je weggaan, maar dat lukt gewoon niet meer." En er doen veel geruchten de ronde over wegen die nog vrij zijn of juist geblokkeerd. Tegelijkertijd zijn er volgens Ester ook mensen die zeggen: "We hebben al zoveel meegemaakt, ik ga gewoon weer naar mijn werk, net als altijd."
"HTS heeft een slechte staat van dienst. Christenen die gewoon ter plekke vermoord werden omdat ze christen waren. Ontvoeringen van priesters en geestelijken die dan soms tegen losgeld weer vrijkwamen. Soms werden ze later dood teruggevonden."
De christenen die vertrekken zijn bang door de verhalen die ze hebben gehoord. HTS verspreidt filmpjes waarin ze zeggen: je kan gewoon blijven, je hoeft nergens bang voor te zijn en we zijn allemaal broeders. Maar christenen hebben andere ervaringen, zegt Ester. "HTS heeft een slechte staat van dienst." Sinds de Syrische burgeroorlog in 2011 begon is er veel geweld geweest tegen christenen. "Christenen die gewoon ter plekke vermoord werden omdat ze christen waren. Ontvoeringen van priesters en geestelijken die dan soms tegen losgeld weer vrijkwamen. Soms werden ze later dood teruggevonden."
Voor de burgeroorlog was Aleppo een "bijzondere stad", aldus Ester. 35 tot 40% van de inwoners was christelijk en er waren heel veel verschillende kerken. "Heel veel van die christenen hebben hun boeltje gepakt en zijn weggegaan. Omdat er eigenlijk geen toekomst meer is." Dat komt volgens Ester niet alleen door HTS, maar ook door andere milities "die heel strikt in de leer zijn en veel islamitischer zijn geworden door de oorlog".
'Christenen hadden het onder Assad over het algemeen goed'
Onder president Assad hadden christenen het over het algemeen goed, er was godsdienstvrijheid, zegt Ester. "Dat is een van de positieve dingen van het Assad-bewind. Het maakte niet uit wie je was, alawiet, soeniet of christen." Maar er was wel een rode lijn: je mocht je geloof niet uitdragen. Jehova getuigen die langs de deuren gingen hadden het dus zwaar, aldus Ester.
Volgens Ester gaan er ook "semi-positieve" verhalen over HTS rond. "Dat ze in andere gebieden kerken hebben geholpen of hebben toegestaan dat kerken aan wederopbouw konden doen." Maar het is onduidelijk of die verhalen kloppen, zegt hij. "Er is superveel onzekerheid. We wachten nu met hen af wat er gaat gebeuren."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met Leo Kwarten (arabist) en Wimco Ester (Open Doors). Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Kunnen we Angela Merkel de schuld geven van de Oekraïne-oorlog? 'Poetin is een ongeleid projectiel'
Kunnen we Angela Merkel de schuld geven van de Oekraïne-oorlog? 'Poetin is een ongeleid projectiel'
Hadden we de oorlog in Oekraïne kunnen voorkomen? En wiens fout is het dat dat niet gebeurd is?
- Het kabinet bezuinigt miljarden op ontwikkelingshulp. Is dat verantwoord? 'Dit kost levens'
Het kabinet bezuinigt miljarden op ontwikkelingshulp. Is dat verantwoord? 'Dit kost levens'
Geef jij weleens aan een goed doel? Indirect in ieder geval wél: de overheid geeft ieder jaar miljarden belastinggeld aan ontwikkelingshulp. Minister Reinette Klever van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp (PVV) wil daar verandering in brengen: het kabinet gaat de komende jaren miljarden bezuinigen op ontwikkelingshulp. Is dat wel verantwoord?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag