'We hebben meer leiders zoals Trump nodig', zegt Amerikadeskundige
vandaag · 16:56| Leestijd: 4 min
Update: vandaag · 17:13
In dit artikel aan het woord
"Trump heeft veel vaardigheden, maar hij is ook een clown. Zijn speech was een opsomming van hoe geweldig hij is. Ik weet niet of we daarmee vooruitkomen."
"We hebben heel veel crises, omdat onze politici allemaal saaie mensen zijn die op de winkel passen. Trump is dat niet."
In het kort
Roepen wat je wil en als je het niet krijgt met je vuist op tafel slaan. Maakt deze leiderschapsstijl de Amerikaanse president Donald Trump een goede leider?
Samenvatting van DIT artikel
Donald Trump staat bekend om zijn directe leiderschapsstijl en duidelijke uitspraken. Hij wil Groenland kopen voor grondstoffen en strategische ligging, het Panamakanaal terughalen vanwege handel, en Canada toevoegen als 51e staat voor veiligheid en economie. Zijn dreigende taal richting Hamas leek bij te dragen aan het Gaza-akkoord.
Amerikadeskundige Victor Vlam noemt Trump een krachtige leider die duidelijkheid biedt en opkomt voor laagopgeleiden door de cultuuroorlog te voeren. Politicoloog Julia Wouters ziet hem echter als polariserend, omdat hij groepen buitensluit. Beiden benadrukken het belang van authentieke leiders, maar Wouters waarschuwt voor het verheerlijken van sterk autoritaire figuren.
Wat denk jij?
Is Donald Trump een goede leider?
Aantal reacties: 0
Duidelijke taal van Donald Trump
Je kan heel veel over de net geïnaugureerde 46e president van de Verenigde Staten zeggen, maar over een ding zijn voor- en tegenstanders het eens; de uitspraken van Donald Trump zijn niet wollig en lokken reacties uit. En ook zijn leiderschapsstijl is duidelijk: als je iets wil sla je met je vuist op tafel.
Wat hij met Amerika van plan is, heeft hij duidelijk verwoord in zijn speech en met de decreten die hij direct na zijn inauguratie ondertekend heeft.
- Gratie voor Capitoolbestormers en geen X meer in paspoort: dit zijn de bevelen van Donald Trump op dag één
Gratie voor Capitoolbestormers en geen X meer in paspoort: dit zijn de bevelen van Donald Trump op dag één
En ook over wat hij met alle landen buiten Amerika van plan is, is hij helder. Al voor zijn presidentschap had hij een duidelijke waarschuwing voor Hamas. Als zij de gijzelaars niet zouden vrijlaten voor zijn inauguratie op 20 januari, zou de hel losbreken in het Midden-Oosten. Zijn duidelijke taal, lijkt het Gaza-akkoord in een stroomversnelling te hebben gebracht, meldt de NOS.
Daarnaast wil Trump Groenland kopen van Denemarken en hij sluit daarbij militaire of economische druk niet uit. Groenland is interessant voor de VS, omdat er zeldzame grondstoffen in de bodem zitten en omdat het eiland een strategische ligging heeft. Tijdens zijn eerste ambtstermijn (2017-2021) wilde Trump Groenland ook al kopen, dat liep toen op niets uit. De Denen investeren in reactie op de uitspraken van Trump flink in de defensie van Groenland.
Ook wil de nieuwe president het Panamakanaal dat de VS in 1999 overdroegen aan Panama, terughebben. Door het kanaal vaart zes procent van alle wereldhandel en drie kwart van de schepen is Amerikaans, het is daarmee een belangrijke economische schakel voor de VS.
Ook Canada moet eraan geloven. Het wordt, als het aan Trump ligt, de 51e staat van de VS. Dit wil hij om de veiligheid van Amerika te vergroten en het heeft volgens hem ook economische voordelen. De vertrekkende Canadese premier Justin Trudeau noemde het plan een afleidingsmanoeuvre van de hoge importtarieven die Trump wil gaan heffen op Canadese exportproducten.
Dit is de discussieIs Donald Trump een goede leider?
De leidersschapstijl van Trump, omschrijft Amerikadeskundige Victor Vlam als 'heel duidelijk'. In Dit is de Dag (EO) vertelt hij waarom hij die stijl heel effectief vindt.
"Hij kan verbaal vrij agressief zijn. Trump is een soort correctie op onze tijdsgeest. We hebben te maken met een verstikkende politieke correctheid. En om de harmonie te bewaren mogen we allerlei waarheden niet meer uitspreken. Hij is helemaal niet empatisch, maar hij zegt waar het op staat."
Naast dat Trump met zijn vuist op tafel slaat, vindt Vlam hem ook een verbinder. En hij komt op voor de zwakkeren in de samenleving.
"Trump verbindt mensen door een hele duidelijke definitie te hebben van wie de Amerikanen als volk zijn. Alleen het punt is natuurlijk wel dat hij zegt dat bepaalde mensen daar niet bij horen, zoals Mexicanen die illegaal in Amerika zijn. Hij creëert een gemeenschapszin door een duidelijke definitie van een 'wij' te hebben. En dat is iets waar heel veel mensen problemen mee hebben."
"Hij komt ook op voor de zwakkeren in de samenleving, de laagopgeleiden die massaal op Trump stemmen. Hij komt voor ze op door de cultuuroorlog – die bij die mensen heel sterk leeft – ten volle te voeren. De transgenderkwestie is daar een heel goed voorbeeld van. Veel Amerikanen vinden dat Trump daar volledig gelijk in heeft."
De transgenderkwestie gaat over het decreet van Trump waarin staat dat je niet langer een X in je paspoort mag hebben. Hier lees je er meer over:
- Gratie voor Capitoolbestormers en geen X meer in paspoort: dit zijn de bevelen van Donald Trump op dag één
Gratie voor Capitoolbestormers en geen X meer in paspoort: dit zijn de bevelen van Donald Trump op dag één
Wat Trump doet, noemt politicoloog en leidersschapscoach Julia Wouters helemaal niet verbindend en ook niet het opkomen voor zwakkeren.
"Trump stoot zowel migranten, asielzoekers en mensen met een ander geloof van zich af. Dat doet hij niet om op te komen voor andere zwakkere groepen. Hij heeft een beeld van het Amerika wat hij inderdaad verbindt en dat is een heel sterk wij, maar er is ook een heel erg groot zij. De mensen die daar niet bij horen: die niet dezelfde achtergrond hebben en niet hetzelfde denken."
"Het is een heel beperkend 'wij' als je alleen voor laagopgeleiden opkomt. Een president van Amerika is er niet alleen voor hoogopgeleiden en ook niet alleen voor laagopgeleiden, niet alleen voor witte en ook niet alleen voor zwarte Amerikanen. Dus hoe kun je nou zeggen dat hij verbindend is als je zegt dat hij voor één categorie Amerikanen heel erg verbindend is. Dan ben je niet verbindend."
'Onze leiders zijn grijze muizen'
In Nederland zouden politici wel wat van Trump kunnen leren, vindt Vlam. Veel leiders zijn volgens hem grijze muizen en hebben nauwelijks een karakter.
"We hebben mensen nodig die karakters zijn. We hebben heel veel crises, omdat onze politici allemaal saaie mensen zijn die op de winkel passen. Trump is dat niet. En in de geschiedenis zijn leiders altijd gekke types geweest. We hebben onder de druk van beeldvorming en allerlei media-adviseurs allemaal brave politici geschapen. Dat moeten we niet hebben."
"Ik wil in Nederland sterke mensen die niet meteen excuses aanbieden op het moment dat ze tegenwind krijgen. Heel veel politici bieden excuses aan voor dingen waar ze eigenlijk van vinden dat ze niks verkeerd hebben gedaan, ze zijn niet standvastig. Ik zie Trump als een correctie op deze tijdsgeest. Hij is een overdreven macho, omdat we zoveel feminiene leiders hebben. Meer dan goed voor ons."
Leiders met een sterk karakter vindt Wouters ook belangrijk, maar daarin moeten we wel een scherp onderscheid maken.
"Ik vind het heel belangrijk dat leiders authentiek te zijn. Maar tegenwoordig wordt authentiek verward met hoe minder je weet, hoe beter het is. Karakters moeten liever geen clowns zijn en dat verwarren we een beetje met elkaar. Trump heeft veel vaardigheden, maar hij is ook een clown."
"Ik houd van de democratie en ik denk dat de redenatie die Victor erop nahoudt, heel erg sterke mannen en leiders verheerlijkt. En daar ben ik bang voor. De inauguratiespeech was een enorme opsomming van hoe geweldig hij, Trump, is. Ik weet niet of dat is wat deze tijd vraagt en of we daarmee vooruitkomen."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek met Julia Wouters (politicoloog en leiderschapscoach) en Victor Vlam (Amerika- en mediakenner). Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Gratie voor Capitoolbestormers en geen X meer in paspoort: dit zijn de bevelen van Donald Trump op dag één
Gratie voor Capitoolbestormers en geen X meer in paspoort: dit zijn de bevelen van Donald Trump op dag één
- Elon Musk wil alleen geld en macht, zegt historicus: 'We moeten superalert zijn'
Elon Musk wil alleen geld en macht, zegt historicus: 'We moeten superalert zijn'
- Waarom stemden zoveel mensen op Trump? 'Veel mensen zijn weggezet als dom'
Waarom stemden zoveel mensen op Trump? 'Veel mensen zijn weggezet als dom'
- Dit betekent de winst van Trump voor onze economie: 'Kan leiden tot handelsoorlog en recessie'
Dit betekent de winst van Trump voor onze economie: 'Kan leiden tot handelsoorlog en recessie'
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag