Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

‘Ga weg met je body positivity, dik zijn heeft geen enkel voordeel', Hanny Roskamp gebruikt nieuwe afslankmiddelen.
© Hanny Roskamp

‘Ga weg met je body positivity, dik zijn heeft geen enkel voordeel', Hanny Roskamp gebruikt nieuwe af­slank­mid­de­len

vandaag · 14:54| Leestijd:7 min

Update: vandaag · 15:08

In het kort

Met veel sporten en gezond eten probeerde journalist Hanny Roskamp (62) jarenlang af te vallen. Niets hielp om de kilo's definitief kwijt te raken, tot ze afvalmedicatie ging gebruiken: "Ik zal nooit een dun spilletje worden, maar ik ben nu niet meer bang dat ik aankom en ik heb geen vreetbuien meer."

Wat denk jij?

Ken je iemand die afslankmedicijnen gebruikt?

Aantal reacties: 0

Je voelt je niet alleen ongezond als je te zwaar bent, het gaat om veel meer dan dat, zegt Roskamp. "Leuke kleding in de winkels, past niet. Sporten en bewegen gaat moeizaam; het leven voelt onnodig zwaar." Ze was altijd een "redelijk gelukkig" persoon en is dat nog steeds, maar ze is nu letterlijk en figuurlijk ballast kwijt: ze ging van 123 naar 103 kilogram. Ook medische klachten die ze had, zoals het Prikkelbare Darm Syndroom en migraine, zijn verdwenen.

'Zal nooit een dun spilletje worden'

Nu ze door afslankmedicijnen 20 kilogram lichter is, voelt ze zich beter over haar eigen lichaam. Roskamp heeft weinig met de term 'body positivity': "99 van de 100 mensen met overgewicht zijn daar helemaal niet blij mee. Je hebt een groot probleem en iedereen ziet het. Ga weg met je body positivity, te zwaar zijn is alleen maar ellende." "Loop maar eens met vier zakken aardappels in een rugzak, dan weet je hoe ik me vroeger voelde."

Wat is body positivity?

Body positivity is een off- en online beweging die vindt dat alle lichamen er mogen zijn, ook die van mensen met overgewicht. Maar critici waarschuwen dat overgewicht ook risico's met zich mee kan brengen. Het kan namelijk leiden tot: diabetes, verhoogd cholesterol, hart- en vaatziekten en kanker. 

Haar huid is door het verlies van kilo's een beetje gaan hangen, maar dat kan Roskamp niet schelen. "Ik zie er toch een stukje leuker uit." Vroeger wilde ze niet dat mensen een foto maakten waar haar hele lijf opstond, nu vindt ze dat geen probleem meer. "Ik zal nooit een dun spilletje worden, maar ik voel me gezonder. Dit is meer wie ik ben."

'Zat geen rem op mijn eetlust'

Roskamp was vier jaar geleden op een punt, dat ze een maagverkleining overwoog. "Iedere keer dat ik afviel, kwam ik ook weer aan. Ik werd er zo moedeloos en verdrietig van." Ze vroeg zich af wat haar nog kon helpen. Op de website van een obesitaskliniek las ze dat je met injecties kon afvallen. Ook al kostten deze medicijnen veel geld, ze dacht direct: die moet ik hebben. "De medicijnen voelden als de missing link." Vanaf de eerste injectie voelde ze dat ze minder honger had.

Voordat ze de injecties gebruikte leek het soms alsof haar lichaam haar "te grazen nam". Als ze na een periode van afvallen weer wat kilo's kwijt was, hoefde er maar iets te gebeuren en dan nam het hongergevoel het van haar over. "Dan zat er geen rem op mijn eetlust en was ik verloren." Dat ze te zwaar is, heeft niet te maken met haar manier van leven, zegt Roskamp. "Ik houd van gezond eten, ik wandel flinke stukken en doe aan krachttraining."

'Heb mijn systeem ontregeld'

Haar overgewicht heeft andere oorzaken. Ze werkt veel en hard en dan stijgt haar stressniveau: "Cortisol ontregelt de bloedsuikerspiegel en de eetlust. Tijdens stress eet ik niet, maar daarna komt er een inhaalslag." Ook denkt ze dat ze haar lichaam en eetlusthormonen ontregeld heeft, doordat ze al vanaf haar dertiende aan het lijnen is. "In het lichaam zitten honderden hormonen die vet reguleren, bij sommige mensen zijn die meer afgesteld op het opslaan van vet: bij mij is dat blijkbaar ook zo. Als je dan gaat lijnen, begint je lichaam zich te verzetten en maakt het meer eetlusthormonen aan."

Wat is cortisol?

Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt als reactie op een angst- of stressprikkel. Cortisol kan een boost aan je energieniveau geven, zodat je kan vechten of vluchten. Als je stress ervaart door bijvoorbeeld een hoge werkdruk, is vechten of vluchten niet echt een optie. De cortisol die is aangemaakt, wordt dus niet gebruikt maar stapelt zich op in je lichaam. Hierdoor kan de cortisolwaarde in je lichaam te hoog worden.

Te veel cortisol kan voor verschillende klachten zorgen:

  • Slecht slapen
  • Vaak moe
  • Zwakker immuunsysteem
  • Een buikje
  • Hogere bloedsuikerspiegel
  • Hogere bloeddruk
  • Minder zin in seks
  • Vaker last van een nerveus gevoel
  • Vaker last van negatieve stemmingen
  • Last van maag- en darmklachten
  • Pijnklachten

De laatste jaren begon ze zich steeds meer zorgen te maken over haar gezondheid. "Met sporten hield ik de boel redelijk in de hand, maar het ging toch de verkeerde kant op. Ik kreeg bijvoorbeeld last van mijn gewrichten. En ik zag mijn bloeddruk stijgen, overgewicht kan ook leiden tot diabetes type 2, iets waar veel mensen in mijn familie aan lijden.”

Wat is diabetes type 2?

Diabetes type 2 wordt ook wel suikerziekte genoemd. Er zit dan te veel suiker in je bloed. Meestal merk je het niet als je een te hoge bloedsuikerspiegel hebt. Maar je kan wel klachten krijgen, bijvoorbeeld: veel plassen, dorst, vermoeidheid en afvallen. 

Als je jarenlang te veel suiker in je bloed hebt kunnen je klachten ernstiger worden. Je kunt schade krijgen aan je ogen, nieren, bloedvaten en zenuwen. Je kunt slechter gaan zien, pijn en een prikkelend gevoel in je armen en benen, minder gevoel in je voeten en problemen met lopen.

Bron: thuisarts.nl

"Mensen vinden dat dikkerdjes geen zelfdiscipline hebben en gestraft moeten worden."

'Slank zijn heb je niet aan jezelf te danken'

Uit onderzoek van DIT in samenwerking met DataIM blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders (52%) vindt dat afvallen met een medicijn te gemakkelijk is. Hier moet Roskamp om lachen: "Mensen hebben geen idee. Ze vinden dat dikkerdjes geen zelfdiscipline hebben en gestraft moeten worden. Veel mensen denken dat ze hun gezonde gewicht aan hun discipline te danken hebben. "Dat is te simpel gedacht. Je kan jezelf beter de vraag stellen: hoe komt het dat ik mij niet overeet?"

Want we leven allemaal, dikke en dunne mensen, in een 'obesogene omgeving', een omgeving die overgewicht in de hand werkt, stelt Roskamp. "Nederland is een soort luilekkerland geworden: overal kan je eten en zijn etensgeuren. We hebben een ongelooflijke vreetcultus gecreëerd, ook in supermarkten."

Te zware mensen hebben meer eetlust dan nodig is om op een gezond gewicht te blijven, slanke mensen hebben die overdadige eetlust blijkbaar niet. Maar dat is volgens Roskamp niet hun eigen verdienste. "Het heeft niet met discipline te maken, je brein is gewoon beter afgesteld."

'Ik vertrouw mijn eigen lichaam nu'

Dat de injecties, eerst Saxenda, toen Ozempic, daarna Wegovy en nu Mounjaro, zo'n goed effect op haar hebben, noemt Roskamp een "hallelujaverhaal". Maar dat geldt niet voor iedereen, ze kent mensen bij wie de medicijnen niets doen of die heel misselijk worden en daarom moeten stoppen.

Bij haar hadden de injecties direct effect. Het eerste jaar viel ze erg snel af, daarna kwam ze wat aan en nu is haar gewicht stabiel. Voor de medicijnen was ze altijd bezig met eten, ook als ze niet at. Dat gevoel is nu weg. "Ik ben nu al een paar jaar niet meer bang dat ik aankom en ik heb geen vreetbuien meer. Dat geeft mij veel rust en ik kan mijn eigen lichaam weer vertrouwen."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Kijk naar Dit is de Kwestie

In Dit is de Kwestie (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek. Bekijk de uitzending hier.

Wil jij de aflevering liever streamen? Dat kan via NPO Start.

Dit maakten we ook

Dit zijn de makers

Dit is de kwestie

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de kwestie

Dit is de kwestie

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook