Vanaf volgende week grenscontroles: gaat dat iets opleveren?
6 december 2024 · 14:34| Leestijd: 5 min
Update: 6 december 2024 · 16:04
In dit artikel aan het woord
"Als je die grenzen weer optrekt, creëer je een beeld dat de andere kant van de grens misdadig is. Dat is een heel onwenselijke beweging."
"Ik denk dat de helft van de afschrikwekkende werking uitgaat van het puur afgeven van het signaal."
In het kort
Op negen december is het zover: Nederland gaat na ruim dertig jaar weer grenscontroles invoeren. Het doel? Mensensmokkel en irreguliere migratie aanpakken. Maar niet iedereen is enthousiast. Gemeenten vrezen voor overlast en critici betwijfelen of de controles überhaupt effectief zullen zijn. De marechaussee, die de controles uitvoert, komt namelijk al handen tekort. Loopt dit initiatief in de soep?
Wat denk jij?
Is het goed dat de grenscontroles weer worden ingevoerd?
Aantal reacties: 0
Samenvatting van DIT artikel
Nederland voert vanaf negen december grenscontroles in om mensensmokkel en irreguliere migratie te bestrijden, maar er is kritiek op dat initiatief. Gemeenten en experts vrezen dat de controles nauwelijks effect zullen hebben vanwege personeelstekorten bij de marechaussee, ondanks extra budget. Daarnaast kunnen asielzoekers niet zomaar worden tegengehouden bij de grens vanwege internationale regels. Moeten we wel blij zijn met de grenscontroles?
Klaas Buigel (VVD Westerwolde) steunt de grenscontroles en verwacht, met strategische inzet, een afschrikwekkend effect. Hij benadrukt dat veel asielzoekers ongecontroleerd binnenkomen en dat controles misstanden kunnen signaleren. Hans Verheijen (burgemeester Sittard-Geleen) vindt grenscontroles onwenselijk omdat ze een negatief beeld van buurlanden scheppen. Hij betwijfelt bovendien of de maatregel daadwerkelijk effect zal hebben op grensoverschrijdende criminaliteit, wat minister Faber betoogt.
Grenscontroles vanaf maandag
De nieuwe grenscontroles, aangekondigd door asielminister Marjolein Faber, gelden voor een periode van zes maanden en zijn bedoeld om irreguliere migratie en grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden. De controles zullen flexibel en steekproefsgewijs worden uitgevoerd. Het is dus niet zo dat elke auto wordt stilgezet, maar de marechaussee richt zich vooral op verdachte situaties zoals busjes met afgeplakte ramen of voertuigen die vaker over de grens gaan. De focus ligt op het opsporen van mensensmokkelaars en illegale grensoverschrijdingen.
De impact op 'gewone reizigers' zou dus niet al te groot moeten zijn, maar zorgen over hinder blijven bestaan, vooral bij grensgemeenten en bij forenzen die dagelijks de grens oversteken.
Capaciteitstekorten bij de marechaussee ondanks extra budget
De uitvoering van de grenscontroles ligt bij de marechaussee, maar er is één probleem: daar zijn personeelstekorten.
Waarom zijn er tekorten bij de marechaussee?
Marechausseevereniging MARVER vertelt in een persbericht: "In de afgelopen 25 jaar is er flink bezuinigd op Defensie. Ook de Koninklijke Marechaussee heeft hier zwaar onder geleden. Vooral tijdens de bezuinigingsrondes sinds 2010 onder de kabinetten van de huidige secretaris-generaal van de NAVO."
Het kabinet gaat 151 miljoen extra investeren in de marechaussee, maar volgens marechausseevereniging MARVER moet dit geld vooral worden ingezet om bestaande tekorten te dichten. Voor de nieuwe controles zijn nu slechts vijftig marechaussee-militairen beschikbaar. Met vijftig militairen kan de marechaussee op ongeveer vijf plekken per dag controleren, stelt vakbond Marver in het AD. Het is maar de vraag of dat een wezenlijk verschil gaan maken.
Is dit een eerste stap naar volledige grenscontrole?
Gaan we ooit terug naar hoe het dertig jaar geleden was, toen elke auto voor een slagboom werd gecontroleerd bij de grensovergang? Dat zal hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren. Dat heeft alles te maken met het Schengenverdrag, dat Nederland (samen met 28 andere Europese landen) heeft ondertekend. Volgens dat verdrag moeten alle grenzen tussen de landen in het Schengengebied namelijk open zijn. Een volledig bewaakte grens is dus in strijd met de regels. Een land mag wél steekproefsgewijs controles uitvoeren; dat betekent dus dat je bijvoorbeeld iedere 28e auto die het land binnenkomt mag controleren. Dat is wat Nederland nu gaat doen.
Welke landen horen bij het Schengengebied?
Er zijn in totaal 29 landen die het Schengenverdrag ondertekend hebben.
- België;
- Bulgarije;
- Denemarken;
- Duitsland;
- Estland;
- Finland;
- Frankrijk;
- Griekenland;
- Hongarije;
- Italië;
- Kroatië;
- Letland;
- Liechtenstein;
- Litouwen;
- Luxemburg;
- Malta;
- Nederland;
- Noorwegen;
- Oostenrijk;
- Polen;
- Portugal;
- Roemenië;
- Slovenië;
- Slowakije;
- Spanje;
- Tsjechië;
- IJsland;
- Zweden;
- Zwitserland.
Opvallend: Cyprus en Ierland zitten wél bij de EU, maar hebben het Schengenverdrag niet ondertekend. Je kunt in deze landen dus wel controles verwachten.
Officieel zou het wel kúnnen dat het kabinet de grens in de toekomst helemaal dichtgooit. Er geldt namelijk een uitzondering op de Schengenverdrag: je mag volledige grenscontroles invoeren als er een 'ernstige verstoring van de openbare orde' dreigt. In dat geval moet je als land elke zes maanden opnieuw aantonen dat er nog steeds sprake is van dreiging - en dat is een bewerkelijke opgave. Bovendien moet er natuurlijk voldoende marechaussee-capaciteit zijn om de grens te bewaken; voor permanente grenscontrole zouden honderden extra krachten nodig zijn. Hoe snel dat gaat lukken voor Nederland... is maar de vraag.
Dit is de discussieGaan de grenscontroles iets teweegbrengen?
Permanente grensbewaking zit er dus nog niet in, maar de grenzen zullen volgende week niet meer zo open zijn als voorheen. Is dat een goede zaak?
Klaas Buigel, fractievoorzitter namens de VVD in grensgemeente Westerwolde en inwoner van Ter Apel, vraagt zich af of de nieuwe grenscontroles effect zullen hebben. Er zijn namelijk valkuilen voor de marechaussee: als migranten willen oversteken, kunnen ze grenscontroles op de hoofdweg bijvoorbeeld makkelijk omzeilen via fietspaden. Desalniettemin is hij blij dat er meer controle komt. Hij vertelt in Dit is de Dag (EO):
"Ik ga zelf zo’n twee keer per week naar Duitsland, en ik merk dat er op dit moment gewoon helemaal geen controle is. Onze inwoners zien het ook, en zij vinden dat een zorgelijke ontwikkeling. Heel veel asielzoekers komen via de grens binnen. Als Ter Apeler zie ik gewoon dat er vooral alleenstaande mannen binnenkomen, niet de mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Bovendien zie ik heel veel andere dingen gebeuren bij de grens die écht het daglicht niet kunnen verdragen."
Bovendien kunnen vijftig militairen volgens Buigel veel verschil maken, mits de marechaussee strategisch handelt:
"Ik denk dat de helft van de afschrikwekkende werking uitgaat van het puur afgeven van het signaal. Als de marechaussee het niet-structureel aanpakt, met vliegende brigades, denk ik dat het met 50 marechaussee-militairen al erg effectief kan zijn. Dus dat je de ene keer in het noorden controleert, en de andere keer weer in het zuiden."
Hans Verheijen, burgemeester van grensgemeente Sittard-Geleen, is minder enthousiast. Dat we na dertig jaar weer grenscontroles invoeren, is volgens hem niet goed voor onze beeldvorming van buurlanden:
"We leven al dertig jaar in een open wereld, waar landsgrenzen alleen in juridische en administratieve zin relevant zijn. Als je die grenzen weer optrekt, creëer je het beeld dat de andere kant van de grens kwalijk is, niet in orde is, misdadig is. Het is een heel onwenselijke beweging als de grenzen straks dichtgaan."
Daar komt bij dat het doel van Minister Faber om grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan waarschijnlijk nauwelijks zal worden verwezenlijkt door grenscontroles, aldus Verheijen.
"Mevrouw Faber wil hiermee ook grensoverschrijdende criminaliteit verminderen. Ik denk alleen dat de controles daar maar een heel matig effect op zullen hebben, dat er andere dingen beter gedaan kunnen worden. Dit kabinet moet bijvoorbeeld zorgen voor meer capaciteit bij de politie, het OM en de rechterlijke macht. Want als er nu meer casussen zijn, leidt vaak ook al niet tot meer vervolgingen. Simpelweg omdat deze drie niet in staat zijn om alle casussen op te volgen."
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister Dit is de Dag terug als podcast
In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Jan Willem Wesselink verder over dit onderwerp in gesprek met Hans Verheijen, burgemeester van grensgemeente Sittard-Geleen en met Klaas Buigel, fractievoorzitter VVD Westerwolde en inwoner van Ter Apel.
Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ook- Gaat Nederland paspoortcontroles weer invoeren? 'Je ziet meteen dat er files ontstaan'
Gaat Nederland paspoortcontroles weer invoeren? 'Je ziet meteen dat er files ontstaan'
- Móét je als christen asielzoekers verwelkomen?
Móét je als christen asielzoekers verwelkomen?
- De asielplannen op een rijtje. Gaan ze het migratieprobleem ook écht verlichten?
De asielplannen op een rijtje. Gaan ze het migratieprobleem ook écht verlichten?
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de dag
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de dag