Navigatie overslaan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Hoe kom je als 50-plusser aan een nieuwe baan? werkloosheidsuitkering, WW, solliciteren, man achter computer.
© Pexels

Hoe kom je als 50-plusser aan een nieuwe baan?

vandaag · 14:29| Leestijd:3 min

Update: vandaag · 14:31

In dit artikel aan het woord

Piet Fortuin
Piet FortuinVakbond CNV
"Ik vind het kwalijk dat het kabinet geen enkele maatregel aanbiedt om 50-plussers extra te helpen."
Anne-Marije Buckens
Anne-Marije BuckensLoopbaanadviesbureau Fifty Company
"Wanneer een werkgever besluit dat het einde verhaal is, moet je een plan klaar hebben liggen."

In het kort

Wat als je 50-plus bent en op zoek moet naar een nieuwe baan? De vakbond CNV zegt dat dit heel moeilijk is. En nu is de Werkloosheidsuitkering ook nog ingekort naar anderhalf jaar. Wat kan helpen?

Samenvatting van DIT artikel

Het kabinet wil de WW-uitkering verkorten van twee jaar naar anderhalf jaar. Hiermee wil het 200 miljoen euro besparen. Vakbond CNV maakt zich zorgen, vooral over 55-plussers. Zij hebben vaak meer moeite om nieuw werk te vinden en raken nu sneller zonder uitkering.

Oudere werklozen vinden moeilijk nieuw werk, zegt Piet Fortuin van vakbond CNV. Volgens hem komt dat door leeftijdsdiscriminatie en slecht beleid. Veel 60-plussers willen graag werken, maar krijgen alleen tijdelijke banen of blijven werkloos. Fortuin vindt dat de overheid meer moet doen, zoals scholing aanbieden. Anne-Marije Buckens van Fifty Company denkt daar anders over. Zij vindt dat 50-plussers zélf verantwoordelijk zijn voor hun loopbaan. Ze moeten zich blijven ontwikkelen en zich aanpassen aan veranderingen op de arbeidsmarkt. Buckens benadrukt dat je moet weten wat werkgevers zoeken en daarop moet inspelen om aantrekkelijk te blijven.

Wat denk jij?

Ben jij weleens werkloos geweest?

Aantal reacties: 0

Dit is de situatie

WW-uitkering nog maar anderhalf jaar

Als je werkloos wordt, krijg je vanaf 2027 nog maar anderhalf jaar een Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering). Nu is dat nog twee jaar. Vakbond CNV maakt zich zorgen, vooral over 55-plussers.

Zij zouden moeilijker aan werk kunnen komen, dan jongere werknemers en krijgen nu dus minder lang een WW-uitkering. CNV berekende dat een alleenstaande die zes maanden eerder vanuit de WW de bijstand ingaat, 8500 euro bruto per jaar misloopt. Ongeveer 60.000 Nederlanders worden door deze inkorting van de WW getroffen, aldus de vakbond.

Hoe zit het ook alweer met WW- en bijstandsuitkering?

Als je werkloos wordt kun je een Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) aanvragen. De WW is een tijdelijke uitkering. Iedereen heeft minimaal drie maanden recht op de uitkering. Maar hoe lang je WW-uitkering precies duurt, hangt af je totale werkverleden en het moment waarop je werkloos bent geworden. Een WW-uitkering krijg je maximaal 24 maanden. 

Als je WW stopt en je hebt nog geen nieuw werk gevonden, dan kom je in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Voordat je een bijstandsuitkering aanvraagt, moet je je eerst als werkzoekende inschrijven bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV).

Dit is de discussie

Hoe kom je als 50-plusser aan een nieuwe baan?

Dat oudere werklozen moeilijker aan werk komen, komt volgens vakbondsbestuurder Piet Fortuin door leeftijdsdiscriminatie en slecht beleid van de overheid. Dat zegt hij bij Geld of je Leven (EO).

Afbeelding van Piet Fortuin

Piet Fortuin

Vakbond CNV

"Veel oudere werknemers zijn uitermate gemotiveerd om aan het werk te gaan. Maar als je naar de harde werkloosheidcijfers kijkt, dan zit daar een grote groep 60-plussers bij die niet aan het werk komt. En als ze aan werk komen, dan is dat vaak ook nog een keer in tijdelijke banen. Ik vind het kwalijk dat het kabinet geen enkele maatregel aanbiedt om die mensen extra te helpen en een duwtje in de rug te geven met extra scholingsmogelijkheden."

"Het is te makkelijk om te zeggen: 'Mensen redden zich wel en moeten in zichzelf investeren.' Door verschillende reorganisaties komen mensen die dertig jaar met ziel en zaligheid bij hetzelfde bedrijf gewerkt hebben op straat te staan. Ze doen niets liever dan werken. Het is heel hard dat je nu veel sneller in de bijstand terechtkomt en dat er onvoldoende beleid is om die mensen weer aan het werk te helpen."

Anne-Marije Buckens vindt dat het probleem niet bij werkgevers en de overheid ligt, maar dat 50-plussers veel meer in zichzelf moeten investeren en actief bezig moeten zijn met hun carrière.

Afbeelding van Anne-Marije Buckens

Anne-Marije Buckens

Loopbaanadviesbureau Fifty Company

"De generatie 50- tot 60-plussers heeft tijdens hun loopbaan juist iets te veel naar de overheid gekeken. Dat doen jongere generaties minder, die kijken meer naar wat hun eigen verantwoordelijkheid is. Ik vind het niet de taak van de overheid om oudere werknemers aan een baan te helpen. Ik zou mensen wakker willen schudden, want we hebben toch wel een zeer comfortabele arbeidsmarkt."

"En doordat onze arbeidsmarkt zo comfortabel is, zijn mensen twintig jaar in dienst bij dezelfde werkgever. En in die twintig jaar zijn ze eigenlijk onvoldoende bezig met hun toekomst op de arbeidsmarkt. Wanneer een werkgever besluit dat het einde verhaal is, moet je een plan klaar hebben liggen en gewerkt hebben aan je aantrekkelijkheid voor de arbeidsmarkt. Het is een markt, het gaat om vraag en aanbod."

Wat kan je volgens Buckens doen om jezelf aantrekkelijk te maken voor nieuwe werkgevers?

"Ga vooral geen testjes doen, want wat weet je dan? Kijk vooral naar buiten. Wat speelt er bij werkgevers? Welke ontwikkelingen zijn er? De economie is altijd in beweging, er zijn altijd mensen nodig. En de kunst is natuurlijk dat je mee ontwikkelt en dat je zorgt dat je iets te bieden hebt waar de arbeidsmarkt behoefte aan heeft."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Gratis inloggen

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit vinden jullie

Reacties van luisteraars

Tijdens de uitzending van Geld of je Leven (EO) kwamen veel reacties binnen op de NPO Radio 1-app:

Monica

"Als je veel banen hebt gehad, word je gezien als flexibel. Lang één werkgever helpt niet. Zelf in de positie gezeten en via bord op balkon twee keer werk gevonden, maar he tis niet simpel. Laat voor ouderen de WW zoals hij is!

Jan

"Ik werd met 59 jaar werkloos. Toen bleek dat er aan kantoorpersoneel geen gebrek is. Voor omscholen is moeilijk iets te vinden. En dan nog tegen veel lager salaris."

Anoniem

"Mijn ervaring is dat werkgevers niet aan de keuze voor de beste kracht toekomen: ouder dan 45 jaar past al niet meer in het team. Laat staan 55+."

Meer weten?

Luister naar Geld of je Leven

In Geld of je Leven (EO) gaat Tijs van den Brink verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is Geld of je leven

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is Geld of je leven

Dit is Geld of je leven

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook