Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Zo vertel je je kind het geheim van Sinterklaas: drie tips

20 november 2024 · 06:34| Leestijd: 4 min

Update: 21 november 2024 · 14:45

In het kort

Hoera, Sinterklaas is weer in het land! Tenminste, dat zeggen veel ouders deze week tegen hun kind. Maar als je doet alsof de Sint echt bestaat, dan komt er ook een moment waarop je moet uitleggen dat dat toch niet helemaal waar is. Hoe doe je dat op een goede manier? En hoe zorg je er daarna voor dat het Sinterklaasfeest alsnog gezellig wordt?

Wat denk jij?

Vertel jij je kind de waarheid over Sinterklaas?

Weet jij nog waar je was toen je het grote nieuws hoorde? Waren het kinderen uit je klas die het je vertelden? Of heb je van je ouders gehoord dat Sinterklaas niet bestaat?

Het is een moment dat kinderen niet snel vergeten. Iets waar ze vaak heilig in geloofden, blijkt toch niet helemaal waar te zijn.

Waarom zou je doen alsof Sinterklaas echt bestaat?

Eerlijkheid is voor veel mensen een belangrijke waarde. Toch liegen we massaal tegen onze kinderen over het bestaan van Sinterklaas. Dit is vanuit traditie zo ontstaan, maar toch zijn er ouders die twijfels hebben bij deze gewoonte. Het kan toch niet goed zijn om je kinderen voor te liegen?

Volgens orthopedagoog Julia Koopmans is het niet alleen maar slecht om te doen alsof Sinterklaas bestaat. In een uitzending van Dit is de Dag (EO) vertelde zij eerder over het belang van fantasie in de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. "Fantaseren draagt bij aan het leren inleven in anderen, maar ook aan het omgaan met angsten en spanningen."

Een kind dat bang is voor een monster onder zijn bed, leert omgaan met negatieve emoties. Maar wie in Sinterklaas gelooft kan beter leren omgaan met positieve spanning en verwachtingen.

De meeste kinderen krijgen vanzelf vragen over het bestaan van Sinterklaas. Rond de leeftijd van zeven of acht jaar komen er bij veel kinderen vragen omhoog als: 'Hoe kan Ozosnel eigenlijk op het dak lopen?' of 'We hebben helemala geen schoorsteen. Hoe komen de Pieten dan naar binnen?' De destijds negenjarige Jesse van der Wilt vertelde vorig jaar in Dit is de Dag (EO) over het moment waarop hij de waarheid te horen kreeg.

Help, hoe vertel ik de waarheid?

Op een bepaald moment kun je er niet meer omheen. Je zult een keer moeten vertellen dat het verhaal van Sinterklaas niet helemaal klopt. Maar hoe kun je dat het beste aanpakken? In dezelfde aflevering van Dit is de Dag (EO) gaf orthopedagoog Julia Koopmans een aantal tips.

1. Duik in de fantasie

Ga mee in de fantasiewereld van je kind door vragen te stellen. Een vraag als 'Hoe denk jij dat de cadeautjes in je schoen komen?' kan leuke gesprekken opleveren. Bovendien leer je op die manier meer over de manier waarop je kind denkt en naar de wereld kijkt.

2. Samen lezen

Er bestaan verschillende voorleesboeken die je kunnen helpen om het geheim van de Sint te vertellen. In die boeken gaat het bijvoorbeeld over de historische persoon Sint Nicolaas. Als je met je kind zo'n boek leest, komen jullie samen tot de conclusie dat het toch iets anders zit dan op het Sinterklaasjournaal wordt gezegd.

3. Welkom bij de club!

Geef je kind het gevoel dat die nu hoort bij een nieuwe groep, namelijk bij die van de grote mensen die weten dat Sinterklaas niet bestaat. Dat klinkt opeens heel stoer!

Hoe zorg je er daarna voor dat 5 december tóch een feestje wordt?

Laat je kind actief meedoen in het Sinterklaassprookje, maar dan aan de kant van de volwassenen. Misschien kun je bijvoorbeeld samen 'als Pieten' bij de buurkinderen op het raam kloppen als de zak met cadeaus voor de deur staat. Of vraag of je kind wil helpen met het vullen van de schoenen van de jongere kinderen.

Ook niet onbelangrijk: cadeautjes, lekker eten en gezelligheid maken een hoop goed!

Luister Dit is de Dag als podcast

Kun jij je nog goed herinneren toen je hoorde dat Sinterklaas niet bestaat? Voelde jij je teleurgesteld en kwaad? Er zijn ouders die bewust niet aan het Sinterklaasfeest meedoen om hun kinderen het verdriet te besparen. Is dat een goed idee, of neem je dan juist een stukje magie uit het leven van je kind weg? Presentator Margje Fikse ging eerder in Dit is de Dag (EO) verder over dit onderwerp in gesprek met Wim Berkelaar, historicus en Jan Warndorff, filosoof:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook