Boeren willen stoppen: hoeveel veehouders verdwijnen er bij jou in de buurt?
8 april 2025 · 16:30| Leestijd:3 min
Update: 9 april 2025 · 16:32
In het kort
De overheid wil veehouders op vrijwillige basis laten stoppen met hun bedrijf vanwege de stikstofproblemen. Ben je benieuwd hoeveel boeren er bij jou in de buurt de regeling hebben aangevraagd en willen stoppen met hun bedrijf?
Wat denk jij?
Ken jij een boer?
Aantal reacties: 0
Nederland kampt al jaren met een stikstofprobleem. In sommige natuurgebieden komt te veel stikstof terecht, wat schadelijk is voor de biodiversiteit. Een belangrijke bron van stikstofuitstoot is de veehouderij. Koeien, varkens en kippen produceren via hun mest en urine ammoniak, dat in de lucht terechtkomt en neerslaat in kwetsbare natuurgebieden.
Om de natuur te beschermen en tegelijk ruimte te creëren voor bijvoorbeeld woningbouw of infrastructuur, moet de stikstofuitstoot omlaag. De rechter heeft eerder geoordeeld dat Nederland meer moet doen om zijn natuur te beschermen. Daarom ligt er druk op de overheid om in te grijpen.
Eén van de belangrijkste maatregelen is het uitkopen van boerenbedrijven. De overheid wil veehouders op vrijwillige basis laten stoppen met hun bedrijf. Dat gebeurt via twee regelingen:
- LBV (Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties): Deze regeling is bedoeld voor boeren in de buurt van stikstofgevoelige natuurgebieden. Zij kunnen een vergoeding krijgen als ze hun bedrijf sluiten.
- LBV-plus: Deze is gericht op de zogenaamde piekbelasters - boerenbedrijven die extreem veel stikstof uitstoten, vaak in de buurt van Natura 2000-gebieden.
Hoeveel boeren deden de aanvraag?
Boeren die meedoen aan deze regelingen kunnen een royale vergoeding krijgen van 100 tot 120 procent van de bedrijfswaarde. Dat betekent dat ze in sommige gevallen zelfs meer ontvangen dan hun bedrijf op de markt waard is. Daar hadden bijna 1.600 boeren wel oren naar:
- 574 varkenshouders
- 244 pluimveehouders
- 447 melkveehouders
- 212 vleeskalverhouderij
- 107 meerdere diersoorten
Aanvragen boeren per provincie en gemeente
Ben je benieuwd hoeveel boeren er bij jou in de buurt de regeling hebben aangevraagd en gaan stoppen met hun bedrijf?
De regelingen blijken vooral in Limburg in trek. Voor de LBV en LBV-plus hebben zich 287 Limburgse agrariërs aangemeld, ruim 18 procent van de landbouwbedrijven in de provincie. Venray, met ruim een half miljoen varkens een van de grootste varkensgemeentes van Nederland, staat met 72 aanvragen bovenaan de lijst. Ede komt op een goede tweede plek, met in totaal 71 aanvragen.
In de provincie Zuid-Holland zijn de minste aanvragen gedaan: 6 in totaal. Zeeland (14) staat op twee, Noord-Holland (15) op drie.
De cijfers geven een beeld van de belangstelling voor de subsidies. Niet alle aanvragen worden ook goedgekeurd, sommige aanvragen zijn nog in behandeling.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Kijk Dit is de Kwestie
In Dit is de Kwestie (EO) gaat presentator Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met verschillende boeren. Bekijk de volledige uitzending hier:
Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.
Dit maakten we ookPlattelandscoach Dorine Zwaan: 'Ik zie boeren die er finaal aan onderdoor gaan'
Plattelandscoach Dorine Zwaan: 'Ik zie boeren die er finaal aan onderdoor gaan'Komt er na de stikstofcrisis ook een watercrisis? 'Water is zwaar verontreinigd en wordt duurder'
Komt er na de stikstofcrisis ook een watercrisis? 'Water is zwaar verontreinigd en wordt duurder'Garnalenvisser Johan neemt pijnlijk besluit: 'Hier kun je je gezin niet meer van voeden'
Garnalenvisser Johan neemt pijnlijk besluit: 'Hier kun je je gezin niet meer van voeden'Kan je nog boer zijn in Nederland? 'Overheid helpt ons bedrijf om zeep'
Kan je nog boer zijn in Nederland? 'Overheid helpt ons bedrijf om zeep'