Moeten de ChristenUnie en het CDA gaan samenwerken?
11 juni 2024 · 16:00| Leestijd: 4 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:44
In dit artikel aan het woord
"Ik denk dat we een deel van onze kiezers zouden verliezen."
"Ik denk dat hier wel over gesproken gaat worden."
In het kort
De ChristenUnie heeft na een nederlaag bij de Europese verkiezingen geen zetel in het Europees Parlement meer. Zou het beter zijn als de partij de handen ineenslaat met het CDA?
Wat denk jij?
Moeten ChristenUnie en CDA fuseren?
Aantal reacties: 0
ChristenUnie wankelt na scheiding met de SGP
Krijgen we bij de volgende Europese verkiezingen een gedeelde kieslijst voor de ChristenUnie en het CDA? Het is nog lang niet duidelijk of dat gaat gebeuren, maar voor de ChristenUnie zou dat wel eens een goede manier kunnen zijn om weer in het Europees Parlement te komen.
De afgelopen Europese verkiezingen waren voor de ChristenUnie bijzonder spannend: de partij had voor het eerst een eigen kieslijst met alleen eigen partijleden, terwijl ze in de 38 jaar daarvoor altijd een kieslijst deelden met de SGP.
Waarom werkt de ChristenUnie niet meer samen met de SGP?
De ChristenUnie werkte jarenlang samen met de SGP in de fractie ECR (Europese Conservatieven en Hervormers) van het Europees parlement, maar besloot in 2019 om zich aan te sluiten bij de EVP (Europese Volkspartij). Dat is de fractie waar o.a. het CDA bij is aangesloten.
De ChristenUnie maakte deze keuze omdat ze zich 'niet meer thuis voelden' bij de ECR. De partij ze was het o.a. niet eens met de toetreding met de toetreding van Forum voor Democratie tot de fractie. De SGP besloot om wél te blijven.
In de periode daarna namen de verschillen in het stemgedrag van de ChristenUnie en de SGP toe. Om die reden besloten de partijen in de zomer van 2022 dat ze niet samen verder zouden gaan.
Die keuze heeft de ChristenUnie veel stemmen gekost: waar de partij voorheen nog twee zetels had met de SGP, moet de ChristenUnie het nu doen zonder plekje in het Europees Parlement. De SGP houdt nog één zetel over.
Hoeveel stemmen heeft de ChristenUnie deze verkiezingen gekregen?
De ChristenUnie heeft op 9 juni 2024 bijna 180.000 stemmen gekregen. De kiesdeler lag op 200.000, dus de partij kwam 20.000 stemmen tekort.
De ChristenUnie reageert teleurgesteld, maar lijkt ook frisse zin te hebben om de komende tijd in gesprek te gaan met andere politieke partijen. "Het is goed om ons de komende tijd te bezinnen op de vraag of we in de toekomst een politieke samenwerking aan willen gaan", schrijft de partij in een persbericht. Journalist Niels van der Bovenkamp schrijft in het Nederlands Dagblad dat er in de wandelgangen van de ChristenUnie wordt gesproken over een Europese samenwerking met het CDA. Zou dat een slimme zet zijn?
Dit is de discussieCDA en ChristenUnie: een droomduo?
In Dit is de Dag (EO) reageert politiek verslaggever Gerard Beverdam op de speculaties. Beverdam kan zich voorstellen dat het CDA openstaat voor een Europese samenwerking met de ChristenUnie. Het CDA en de ChristenUnie zitten tegenwoordig namelijk in dezelfde Europese fractie, de EVP (Europese Volkspartij). Nu de ChristenUnie geen zetel heeft bemachtigd, heeft het CDA een bondgenoot minder in hun fractie. Beverdam vertelt:
"Het CDA is eigenlijk dus ook niet blij met het zetelverlies van de ChristenUnie. De twee partijen moeten alleen nog wel in gesprek gaan over hoe ze elkaar in de toekomst dan zouden kunnen helpen om samen meer zetels te halen. Ik denk dat daar wel over gesproken gaat worden."
Matthias Paardekooper, lid van de jongerenafdeling PerspectieF van de ChristenUnie, vindt een samenwerking minder waarschijnlijk. Het CDA en de ChristenUnie zijn van oorsprong allebei christelijke partijen, maar hun standpunten lopen behoorlijk uiteen. Die verschillen zijn lastig te overbruggen:
"Een fusie lijkt mij geen goed plan. Ik denk dat we daarvoor nog te veel van elkaar verschillen. De ChristenUnie is een expliciet christelijke partij vanuit Bijbelse normen en waarden, het CDA is christendemocratisch. Ik denk dat we daarom best een groot deel van onze kiezers zullen verliezen aan de conservatieve/rechtse kant."
Beverdam ziet ook nog een andere optie: het CDA kan ook slechts een paar leden van de ChristenUnie in de eigen kieslijst verwerken. Dan hoeven ze geen grote compromissen te sluiten, maar kan de ChristenUnie wél een plekje in het parlement krijgen.
"Je zou bij de volgende Europese verkiezingen bijvoorbeeld een ChristenUnie-lid kunnen zetten op nummer 4 van de CDA-lijst. Dan zou de ChristenUnie daar ook campagne voor kunnen voeren en zeggen: ‘Wilt u op de ChristenUnie-stemmen? Stem dan op nummer 4 van het CDA.’ Het is niet de meest ideale oplossing, maar veel partijen worden daar nu toch wel een beetje toe gedwongen."
Praat mee
Kunnen het CDA en de ChristenUnie elkaar versterken?
Luister Dit is de Dag terug
Wil je dit dit hele gesprek uit Dit is de Dag (EO) terugluisteren? Dat kan hier:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
- Is er nog toekomst voor de christelijke partijen?
Is er nog toekomst voor de christelijke partijen?
- Wanneer kunnen meer SGP-vrouwen zich laten horen in de politiek?
Wanneer kunnen meer SGP-vrouwen zich laten horen in de politiek?
- Moet je als christen asielzoekers verwelkomen?
Moet je als christen asielzoekers verwelkomen?
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de dag