Psychiater aan huis helpt Claartje: 'Ik word als mens gezien en niet als loser'
26 november 2024 · 14:00| Leestijd: 3 min
Update: 27 november 2024 · 10:38
In het kort
Wat als je mentaal vastloopt en haast je huis niet meer uit durft? Een psychiater die bij je aan de keukentafel met je in gesprek gaat, kan helpen. Mathieu en Claartje krijgen die hulp en voelen zich gezien. "Het is belangrijk dat iemand echt naar je luistert."
Wat denk jij?
Heb jij psychische hulp nodig (gehad)?
Aantal reacties: 0
In een bovenwoning in De Pijp woont Mathieu. In zijn jeugd kreeg hij een psychose en sindsdien slikt hij medicijnen. Regelmatig heeft hij last van angststoornissen. Hij schaamt zich voor zijn psychische klachten. Als hij niet lekker in zijn vel zit, voelt hij zich zwaarmoedig, heeft hij weinig energie en vindt hij het moeilijk om zijn bed uit te komen. Het liefst blijft hij dan thuis.
Door zijn medicijnen is Mathieu aangekomen: "Ik schaam mij best wel voor mijn gewicht en mijn buik." Zijn klachten en schaamte beïnvloeden zijn dagelijks leven. Hij ontwijkt bepaalde sociale situaties, zoals feestjes, maar ook de sportschool: "Ik voel me daar bekeken, terwijl het juist goed is om daar wel heen te gaan met overgewicht."
"Als iemand echt zijn verhaal kan vertellen, is misschien al zestig procent opgelost."
Mathieu krijgt hulp van Marc Schoffelen, een psychiater die bij hem thuis komt. Aan de keukentafel gaan zij in gesprek over waar hij tegenaan loopt, maar ze gaan bijvoorbeeld ook samen naar de sportschool. Want ondanks zijn schaamte is Mathieu toch weer gaan sporten. Hij bokst om zijn hoofd leeg te maken, maar ook om lotgenoten te ontmoeten.
'Iemand die echt luistert'
Claartje is zo'n lotgenoot, ze bokst samen met Mathieu. Sporten vindt ze heel fijn: "Je voelt dat je leeft." Ze pleit ervoor dat we vaker met elkaar het echte gesprek aangaan aan de keukentafel, in plaats van direct professionele hulp te zoeken. Ook zij krijgt hulp aan huis van een psychiater. "Als iemand echt zijn verhaal kan vertellen, is misschien al zestig procent opgelost."
Het is volgens haar heel belangrijk dat iemand echt naar je luistert en dat je echt gezien en gehoord wordt als je het moeilijk hebt. "Dat je als mens wordt gezien en niet als slachtoffer, loser of uitkeringstrekker. Daar kan ik zo boos om worden; dat heeft zoveel pijn gedaan."
Na alles wat Mathieu heeft meegemaakt, lijkt het hem mooi om als ervaringsdeskundige andere mensen die psychische problemen hebben te ondersteunen. "De juiste dingen zeggen tegen mensen als ze zich niet lekker voelen. Als je niet hetzelfde hebt doorgemaakt, is dat heel moeilijk."
Kijk Dit is de Kwestie
In Dit is de Kwestie (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met experts en ervaringsdeskundigen. Bekijk de volledige uitzending hieronder:
Wil jij de aflevering liever streamen? Klik hier om de aflevering te bekijken via NPO Start.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
- Weer goed in je vel zonder hulp van een psychiater: 'Voor mij was dit de gouden stap'
Weer goed in je vel zonder hulp van een psychiater: 'Voor mij was dit de gouden stap'
- Hoe is het om op te groeien bij ouders met psychische problemen?
Hoe is het om op te groeien bij ouders met psychische problemen?
DIT zijn de makers
Dit artikel hoort bij het programma
Dit is de kwestie