CDA en NSC: 'Verbied reclame voor ongezond voedsel voor kinderen'
gisteren · 17:02| Leestijd:3 min
Update: gisteren · 20:22
In het kort
Reclames voor snoep, reclames voor fastfood, reclames voor energiedrankjes: een kinderbrein wordt er dagelijks mee gebombardeerd, via bijvoorbeeld social media. Stop daarmee, vinden NSC en CDA.
Wat denk jij?
Een verbod op reclame voor ongezond eten, gericht op kinderen. Goed idee?
Aantal reacties: 0
“Het aantal kinderen met overgewicht stijgt, ook het aantal kinderen met Diabetes type 2”, vertelt Tweede Kamerlid Harmen Krul van het CDA in Geld of je Leven (EO). “De voedselindustrie pompt elk jaar 1,3 miljard in advertenties voor ongezond voedsel en het kinderbrein is daar niet tegen opgewassen. Een kind moet kind blijven, geen consument, dus die moet je beschermen. Dat doe je in dit geval door alle marketing gericht op kinderen rigoureus te verbieden.”
Wat precies ongezond is en wat niet, daar zijn normen voor, zegt Krul: “Dat zijn is in ieder geval producten buiten de schijf van vijf, maar ook te hoge gehaltes van suiker en bijvoorbeeld energiedrankjes met hoge gehaltes van cafeïne, taurine en andere gevaarlijke stoffen.”

Harmen Krul
Tweede Kamerlid van het CDA"Een kind moet kind blijven, geen consument, dus die moet je beschermen."
Krul krijgt bijval van kinderats Felix Kreier, die in zijn poli vaak kinderen met overgewicht ziet. “Ik zie kinderen en hun ouders echt lijden onder het overgewicht. Een derde van de patiënten – kinderen – hebben een beschadigde lever. Dat kan permanent zijn. Ze hebben last van hun bewegingsapparaat, want een heup is gemaakt voor een bepaald gewicht en niet voor overgewicht.”
Een verbod op reclames zou heel erg helpen, zegt Kreier. “De reclame is een belangrijke factor. Als we dat niet aanpakken, gaat het niet lukken. Ouders proberen thuis gezond te eten, maar kinderen krijgen ook zakgeld en daar kopen ze troep van.”
Dit komt door hoe ons brein werkt, vertelt Kreier: “We hebben een oerkern in ons brein. Ik noem hem altijd: de hamster in je brein. Die heeft zich ontwikkeld in miljoenen jaren van schaarste. Die is bang dat er geen supermarkt is, dus dat we snel gaan verhongeren”, vertelt hij. Kinderbreinen die nog niet helemaal ontwikkeld zijn, zijn al helemaal niet opgewassen tegen het activeren van dit oerbrein, zegt de kinderarts. “Kinderbreinen worden dag en nacht bestookt.”
Reclame aan kinderen al verboden
Reclame specifiek gericht aan kinderen onder de 13 is al sinds 2015 verboden, maar volgens NSC en CDA moet het voor álle kinderen tot 18 gelden. Bovendien moet er strenger worden gehandhaafd: “Het is al verboden voor kinderen tot 13, maar bedrijven doen er alles aan om het te omzeilen”, zegt Krul. De voorstellen gaat verder dan voorstellen die staatssecretaris Karremans (VVD) doet, die ook met dit onderwerp bezig is.
Praat mee
Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?
Gratis inloggen
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Luister naar Geld of je Leven
In Geld of je Leven (EO) gaat Hans van der Steeg verder over dit onderwerp in gesprek met Harmen Krul en Felix Kreier. Beluister de uitzending hieronder als podcast.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.
Dit maakten we ookWaarom deze kinderarts vindt dat medicatie voor kinderen met obesitas vergoed moeten worden
Waarom deze kinderarts vindt dat medicatie voor kinderen met obesitas vergoed moeten worden‘Ga weg met je body positivity, dik zijn heeft geen enkel voordeel', Hanny Roskamp gebruikt nieuwe afslankmiddelen
‘Ga weg met je body positivity, dik zijn heeft geen enkel voordeel', Hanny Roskamp gebruikt nieuwe afslankmiddelen