Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

In de rij bij de kassa in een supermarkt. Supermarkten maken noodplannen voor grote ramp, oorlog of stroomstoring.
© ANP

Supermarkten maken noodplannen voor grote ramp, oorlog of stroom­sto­ring

23 december 2024 · 09:09| Leestijd: 3 min

Update: 23 december 2024 · 13:30

In het kort

Supermarkten bereiden zich voor op een noodsituatie, bijvoorbeeld een klimaatramp, stroomstoring of het uitbreken van een oorlog. Begin 2025 worden er 'noodscripts' samengesteld: daarbij wordt gekeken hoe winkels in dat soort situaties zo veel mogelijk open kunnen blijven.

Supermarkten en essentiële winkels voeren hier gesprekken over met onder meer het ministerie van Economische Zaken, defensie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Ook ondernemersorganisatie VNO-NCW, MKB-Nederland en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zijn hierbij betrokken.

"We kunnen het niet zelf oplossen", zegt Patricia Hoogstraaten van de brancheorganiatie voor zelfstandig retailondernemers Vakcentum tegen het AD. In de eerste fase na een ramp moet dat wel lukken, "maar in geval van grootschalige problemen op langere termijn moeten ook wij weerbaarbaarheidsafspraken maken".

Meerdere keren werd dit jaar vanuit verschillende hoeken benadrukt dat Nederlanders rekening moeten houden met een noodsituatie. Zo komen banken begin volgend jaar met een advies om contant geld in huis te halen, en waarschuwde NAVO-chef Mark Rutte deze maand dat het tijd is "om ons geestelijk voor te bereiden op oorlog".

'Moeten actief nadenken over wat we doen als het écht misgaat'

Prepwinkels, waar noodpakketten aangeboden worden, zien sindsdien een toename van klanten, schrijft het AD. Bij supermarkten is dat nog niet te merken. "We kijken natuurlijk altijd al hoe we eventuele problemen op kunnen lossen, maar hielden tot nu toe vaak rekening met kleinschaligere scenario’s. Nu ontstaat er voor iedereen een situatie waarbij we er minder relaxed bij kunnen zitten dan voorheen", zegt Hoogstraaten. "Daarom moeten we actief nadenken over wat we doen als er iets écht misgaat in Nederland."

Patricia HoogstraatenBrancheorganiatie voor zelfstandig retailondernemers Vakcentum

"We kunnen het niet zelf oplossen."

Er kan ook veel: dat heeft de periode tijdens corona wel bewezen, zegt Hoogstraaten. "Toen hebben wij ook laten zien dat we heel snel, goed kunnen organiseren. Dat is perfect gegaan en wij zijn vitaler dan we denken, dat is wel gebleken." Maar als wegen onbegaanbaar raken of navigatiesystemen uitvallen heb je niet per se iets aan een goede organisatie. Daarom hebben supermarkten, en vooral kleinere, zelfstandige winkels, dus hulp nodig, benadrukt Hoogstraaten. "Al was het maar omdat veel winkels nu al financiële problemen hebben en het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Dan is het geen optie om extra investeringen te doen, zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een noodaggregaat."

Wat denk jij?

Vind jij dat we de waarschuwing voor een oorlog serieus moeten nemen?

Meer weten?

Moet jij je voorbereiden op een oorlog of ramp?

Moet jij je voorbereiden op een wereldoorlog of een enorme ramp? In het televisieprogramma Dit is de Kwestie (EO) gingen we eerder over dit onderwerp in gesprek. Je kunt deze uitzending hieronder bekijken, of via NPO Start.

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Dit is de test

Ben jij goed voorbereid op een oorlog of ramp?

DIT zijn de makers

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook