Inloggen bij dit

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

syrie-wilders-assad-asielstop-asielzoekers-dictatuur-rusland-minister-faber-asiel-migratie-oorlog.

Moeten Syrische Nederlanders terug naar Syrië, zoals Wilders wil?

10 december 2024 · 14:56| Leestijd: 4 min

Update: 10 december 2024 · 14:56

In dit artikel aan het woord

Jan Jaap de Ruiter
Jan Jaap de RuiterArabist
"Dwang, wat Wilders suggereert, vind ik onethisch."
Leo Kwarten
Leo KwartenArabist
"Syriërs in Nederland hebben een plicht om hun land op te bouwen."

In het kort

Na 24 jaar is de dictatuur in Syrië onder Assad voorbij. "Als Syriërs in Nederland zelf staan te juichen over de nieuwe situatie in Syrië dan kunnen ze ook terug worden gestuurd," schrijft Geert Wilders op X. Is dat realistisch?

Samenvatting van DIT artikel

De dictatuur in Syrië onder Al Assad is voorbij. Verschillende Europese landen behandelen de komende maanden daarom geen asielaanvragen meer vanuit Syrië. Ook Nederland. Geert Wilders wil bovendien Syrische Nederlanders terugsturen, maar Nederland heeft geen diplomatieke banden met Syrië, waardoor dit niet kan.

Arabist Jan Jaap de Ruiter vindt gedwongen terugkeer onethisch, maar begrijpt dat sommige landen minder asiel geven nu de situatie verandert. Arabist Leo Kwarten vindt dat Syriërs in Nederland aangemoedigd moeten worden om terug te gaan en hun land te helpen. Hij wil geen dwang, maar wel dat zij hun verantwoordelijkheid nemen. Toch blijft de situatie onzeker, vooral over hoe veilig Syrië nu echt is.

Wat denk jij?

Ben jij weleens in het Midden-Oosten geweest?

Dit is de situatie

Syrische asielaanvragen niet behandeld

Het was groot feest afgelopen weekend in verschillende Nederlandse steden: Syrische Nederlanders vierden dat de dictatuur onder Assad na 24 jaar voorbij is. In 2011 ontstond in Syrië een burgeroorlog. Inwoners demonstreerden massaal tegen het regime van Bashar Al Assad, waarna hij chemische wapens inzetten en eigen steden bombardeerde.

Zo veel Syriërs vluchtten naar Nederland

In totaal heeft 0,9% van de Nederlanders een Syrische herkomst, dus ongeveer 162.000 mensen. Meer dan de helft (55,9%) van alle asielaanvragen in Nederland kwamen in 2023 van Syriërs.

De afgelopen dagen hebben de ontwikkelingen elkaar snel opgevolgd. Het regime van president Al Assad viel, waardoor een machtswisseling plaatsvond. Die is nu in handen van rebellenleider Abu Mohammed Al Julani.

Het is onduidelijk hoe veilig het is in Syrië. Daarom stoppen veel Europese landen met het behandelen van asielvragen van Syriërs. Ook in Nederland geldt een beslisstop, meldt minister Faber van Asiel en Migratie. Asielaanvragen van Syriërs worden dus de komende zes maanden niet behandeld.

Asielaanvragen van Syriërs worden niet (meer) behandeld in deze landen
  • Duitsland
  • Oostenrijk
  • Zweden
  • Noorwegen
  • Denemarken
  • Verenigd Koninkrijk
  • Italië

Dat mag nog een stapje verder, vindt Geert Wilders. "Als Syriërs in Nederland zelf staan te juichen over de nieuwe situatie in Syrië dan kunnen ze ook terug worden gestuurd," schrijft hij op X. "En voer ook meteen een asielstop voor Syriërs in!" Maar is dat realistisch?

Dit is de discussie

Moeten Syrische Nederlanders teruggestuurd worden?

Een asielstop is niet mogelijk. Internationale verdragen staan dat niet toe: iemand die in Nederland is, moet altijd om asiel kunnen vragen. Ook kan niemand gedwongen teruggestuurd worden naar Syrië. Daarvoor is overleg nodig met het land van herkomst, maar Nederland heeft geen diplomatieke banden met het regime van Assad.

Arabist Jan Jaap de Ruiter vindt het onethisch om Syrische Nederlands terug naar Syrië te dwingen, zegt hij bij Dit is de Dag (EO).

Jan Jaap de Ruiter
Jan Jaap de RuiterArabist

"Duizenden Syriërs wíllen vanuit Turkije terug naar hun verwanten. Hetzelfde geldt vanuit Libanon. Maar dwang, wat Wilders suggereert, dat vind ik onethisch. Veel Europese landen gaan geen asiel meer geven, en dat snap ik ook wel. Want ja, nu kun je terug."

Toch moeten Syrische Nederlanders wel aangemoedigd worden om terug te gaan, zegt arabist Leo Kwarten. Ze moeten in hun land investeren, vindt hij.

Leo Kwarten
Leo KwartenArabist

"Asielstop is een groot woord. Je moet elk geval op zich bekijken. Maar wel zachte dwang. Je moet niet mensen geforceerd het land uit sturen, maar wel met zekere drang en aanmoediging. Die Syriërs in Nederland hebben ook een verplichting om hun land op te bouwen. Het is hun land en hun toekomst."

Praat mee

Hoe voel jij je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Inloggen bij eo

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Meer weten?

Luister Dit is de Dag terug als podcast

In Dit is de Dag (EO) gaat Margje Fikse verder over dit onderwerp in gesprek met arabist Jan Jaap de Ruiter, arabist Leo Kwarten en Matthijs van Schie, chef buitenland bij EW. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook
Dit is de dag
Dit is de dag

Dit artikel hoort bij het programma

Dit is de dag

Meest gelezen

Lees ook