Inloggen bij

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Onze reacties

Wat denk jij?

Vind jij dat een artiest zich moet uitspreken over politiek?

Wat denk jij?

Luister jij naar de muziek van Taylor Swift?

Taylor Swift steunt Kamala Harris: moeten celebs zich bemoeien met politiek? 'Werkt po­la­ri­se­rend'

12 september 2024 · 15:30| Leestijd: 6 min

Update: 12 september 2024 · 15:43

Geschreven doorMarinka Wagemans

In dit artikel aan het woord

Matthijs Tieleman
Matthijs TielemanHistoricus en Amerikanist
"Ik denk dat het een negatief effect heeft op de liberale democratie en dat het polariserend werkt."
Zabeth van Veen
Zabeth van VeenImagodeskundige
"Het is een beetje lastig dat ze nu voor één persoon kiest, Kamala. Als ze zou kiezen voor de Democraten, dan is het voor haar iets veiliger."
Hans van der Loo
Hans van der LooSchreef biografie over Taylor Swift
"Ik vind het goed dat mensen hun mening durven te geven en dat ze hun invloed ten goede gebruiken."

In het kort

Taylor Swift heeft gezegd dat zij bij de Amerikaanse verkiezingen op Kamala Harris gaat stemmen. De zangeres heeft met haar ruim 283 miljoen volgers een enorme invloed. Is die ook zo groot als het om politiek gaat? En is het wel verstandig voor een artiest om zich uit te spreken, of zorgt dit juist voor nog meer verdeeldheid?

Samenvatting van DIT artikel

Taylor Swift heeft aangekondigd op Kamala Harris te stemmen bij de Amerikaanse verkiezingen, wat voor veel discussie zorgt. Ze uitte haar steun op Instagram, benadrukkend dat Harris een getalenteerde en stabiele leider is. Haar fans, de Swifties, hebben lang gevraagd om haar politieke mening.

Experts zijn verdeeld over de invloed van celebrity-politiek. Sommigen vinden het positief dat beroemdheden hun invloed gebruiken, terwijl anderen waarschuwen voor verdere polarisatie en oppervlakkige politieke discussies.

Wat denk jij?

Vind jij dat een artiest zich moet uitspreken over politiek?

Dit is de situatie

Taylor Swift: 'Ik denk dat Kamala Harris een getalenteerde leider is'

Shake it Off, Love Story, Blank Space... het kan bijna niet anders dan dat je wel eens een liedje van Taylor Swift hebt gehoord. De zangeres brak in 2006 door, en sindsdien blijft ze als ster alleen maar groter worden.

Wat denk jij?

Luister jij naar de muziek van Taylor Swift?

Maar de link met politiek lijkt misschien ver te zoeken. Toch is het stemadvies van Taylor Swift de afgelopen Amerikaanse verkiezingen keer op keer een big topic.

Wie is Taylor Swift precies?

Taylor Alison Swift is een bekende Amerikaanse zangeres, songwriter en actrice. Ze werd geboren op 13 december 1989 in Reading, Pennsylvania, Verenigde Staten. Taylor Swift is een van de meest succesvolle en invloedrijke artiesten in de hedendaagse muziekindustrie. Ze begon haar carrière als countrymuzikant en brak in 2006 door met haar debuutalbum Taylor Swift

In de jaren daarna maakte ze de overstap naar popmuziek en bracht ze hitalbums uit zoals Fearless, Speak Now, Red, 1989, Reputation, Lover en meer.

Taylor Swift staat bekend om haar singer-songwritingtalent en heeft talloze hits geschreven, waaronder Love Story, You Belong with Me, Shake It Off, Blank Space, Bad Blood, Look What You Made Me Do, en vele andere. Ze heeft talloze prijzen en onderscheidingen mogen ontvangen, waaronder meerdere Grammy Awards.

Inmiddels is Swift een megamerk. Met The Eras Tour, waar ze nu de wereld mee rondgaat, verdient Taylor Swift meer geld dan landen als Suriname, Andorra en Liberia in een heel jaar verdienen. Wel 4,3 miljard dollar, volgens Bloomberg.

Na het eerste debat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten, Donald Trump en Kamala Harris, klom Swift in de pen om op Instagram officieel haar steun uit te spreken voor de Democratische kandidaat. Ze somt meerdere argumenten op. Zo schrijft ze onder meer: "Ik denk dat zij een stabiele, getalenteerde leider is en ik denk dat we zoveel meer met dit land kunnen bereiken als we door kalmte en niet door chaos worden geleid."

Knuffelen met een Trump-aanhanger: foei!

Republikeinen kregen de laatste weken misschien nog enige hoop dat Swift tóch meer hun kant op leunde, omdat een van haar beste vriendinnen Brittany Mahomes openlijk haar steun voor Donald Trump uitsprak. Niet lang daarna verschenen de twee knuffelend in beeld bij het tennistoernooi van de US Open, waardoor veel Swifties woest waren.

Ook gingen er recent berichten rond dat Swift Donald Trump zou steunen. Die berichten zijn gegenereerd door kunstmatige intelligentie.

Over welke politieke kwesties sprak Taylor Swift zich eerder uit?

2018 was het jaar waarin Swift liet weten achter de voormalig gouverneur van de Amerikaanse staat Tennessee Phil Bredesen (van de Democratische partij) te staan. Bredesen stond toen in de verkiezingen tegenover Republikein Marsha Blackburn, in de staat waar Swift vandaan komt. "In het verleden ben ik terughoudend geweest met het delen van mijn meningen over politiek, maar door verschillende gebeurtenissen in mijn leven en in de wereld in de afgelopen twee jaar voel ik me daar nu heel anders over", schreef ze op Instagram. "Ik heb mijn stem altijd gebaseerd op welke kandidaat de mensenrechten die we in dit land allemaal verdienen het best beschermt."

Swift sprak zich een jaar later uit voor wapenbeheersing en voor de LGBTQ+-gelijkheidswet. In hetzelfde jaar refereerde ze naar het presidentschap van Trump als een "autocratie". Ze omschrijft zichzelf als "pro-choice", dat houdt in dat ze vindt dat ieder individu zelf de keuze moet kunnen maken over het wel of niet uitvoeren van abortus. De zangeres heeft ook gepleit voor de verwijdering van standbeelden van omstreden Amerikanen in Tennessee, betreurde de vernietiging van Roe v. Wade (abortuswetgeving) in 2022 en gaf toestemming voor het gebruik van haar liedje Only the Young in een politieke advertentie voor de herverkiezingscampagne van de Californische Democraat Eric Swalwell in 2020.

Dit is de discussie

Moeten celebrities zich wel bemoeien met politiek?

Hans van der Loo schreef een biografie over Swift en zag het al even aankomen dat Swift zich zou uitspreken over de Amerikaanse Verkiezingen. Daar werd ook veel om gevraagd door haar fanbase, die bekendstaat als de Swifties. De verwachting was dat Swift op de conventie van de Democratische Partij van een paar weken geleden haar steun zou uitspreken, zegt Van der Loo. Maar dat ging niet door omdat men bang was dat ze Kamala Harris zou overvleugelen met haar aanwezigheid. Dit omdat ze zó groot is: er wordt geschat dat er wereldwijd zo'n 500 miljoen Swifties zijn.

Voor de Republikeinen is de politieke keuze van Swift wel enigszins tragisch, zegt Van der Loo.

Hans van der Loo
Hans van der Loo Schreef biografie over Taylor Swift

"Swift is natuurlijk een idool. Ze is ondernemend, ze is succesvol, ze is groot. Ze is in countrymuziek geworteld, dus je zou zeggen: een conservatief boegbeeld. Miss Americana. Ze staat voor alles wat Donald Trump in zijn dromen zou willen. Ze is een droomvrouw en ze kiest voor de vijand. Dus er zit ook een tragisch element in."

Hij vindt het een positieve ontwikkeling dat sterren zich mengen in de politiek.

"Ik vind het goed dat mensen hun mening durven te geven en dat ze hun invloed ten goede gebruiken. Want dat is natuurlijk belangrijk. Het moet niet in een soort opwelling zijn, je moet niet zomaar uit opportunistische beweegredenen wat schreeuwen. Maar als jij echt staat voor wat je gelooft, en je doelgroep vraagt er ook om, en jij doet dat dan ook nog op een heel passende manier, dan vind ik dat heel goed."

Amerikanist Mathijs Tieleman vindt het juist absoluut geen goed idee als celebrities zich politiek gaan profileren.

Matthijs Tieleman
Matthijs Tieleman Universitair docent geschiedenis aan de universiteit van Illinois

"Ik denk dat het een negatief effect heeft op de liberale democratie en dat het polariserend werkt. Je ziet in Amerika een soort samensmelting van celebritycultuur en politiek. Politici worden steeds meer celebrities en andersom. Ik bedoel, Elon Musk is een celebrity die zich ineens is gaan uitspreken over politiek. Zien we dat ook als een positieve ontwikkeling? Musk heeft veel te zeggen over ruimtereizen en elektrische auto's, maar politiek is hij vooral een mememachine. Je durven uitspreken heeft gewoon heel weinig waarde in een politiek debat waarin inhoud überhaupt aan het verdwijnen is. Als we dan ook nog mensen die eigenlijk niet zoveel weten daarover laten spreken, weet ik niet in hoeverre dat het debat bevordert."

Tieleman benadrukt dat Swift heel veel kwaliteiten heeft: als artiest, als businesswoman, maar op het gebied van politiek heeft ze niet meer kennis dan een gemiddeld persoon, zegt hij.

"Het probleem is dat er heel veel mensen zijn die Taylor Swift wellicht heel leuk vinden, maar die niet Democraat zijn. Of niet per se Republikein. Die zullen misschien denken: nu vind ik Taylor Swift eigenlijk niks meer. En dat heeft dan misschien niet zoveel effect op haar bankrekening, die is al groot genoeg, maar wél op de cultuur. Want als ik met iemand praat en ik zeg dat ik Taylor Swift leuk vind, en die persoon associeert dat direct met de Democratische Partij en heeft daar een hekel aan, heb ik al niks meer gemeen met die persoon."

Imagodeskundige Zabeth van Veen denkt dat Swift niet veel fans van haar vervreemdt.

Zabeth van Veen
Zabeth van Veen Mediadeskundige

"Ze komt op voor een heleboel verschillende doelgroepen. Dus ze wordt gezien als artiest, maar ook als vriendin. De meeste Democraten zitten toch al in haar mandje. Het voordeel is wel dat Taylor er ook voor zorgt dat jonge mensen die nog geen stembiljet hebben, misschien nu tóch gaan stemmen. Dus het zal wellicht wel meespelen. Het is wel een beetje lastig dat ze nu voor één persoon kiest, Kamala. Als ze gewoon zou kiezen voor de Democraten, dan is het voor haar iets veiliger."

Van Veen bewondert Swift wel omdat ze zich uitspreekt, maar ze snapt ook zeker wat Tieleman zegt.

"Ze staat voor een heleboel zaken en daar durft ze ook voor uit te komen. En als je ergens voor gaat, dan zul je soms op de blaren moeten zitten. (...) Maar wat Matthijs Tieleman ook net zei: steeds meer mensen gaan zich ermee bemoeien. En het gaat om beeldvorming. Ben je toevallig fan van iemand, dan neem je vaak diens standpunten mee. En zeker als er twee partijen zijn — zoals in Amerika — staan ze ook vaker in grotere mate tegenover elkaar. Het zou steeds meer moeten gaan om de inhoud, maar dat is in deze veranderende wereld niet zo. Dus je moet het ook doen met wat je hebt. En dan ben je soms blij als mensen op een respectvolle, fatsoenlijke manier betuigen dat ze achter bepaalde standpunten staan en niet alleen maar roeptoeteren."

Meer weten?

Luister Dit is de Dag (EO) terug als podcast

In Dit is de Dag (EO) gaat presentator Jan Willem Wesselink verder over dit onderwerp in gesprek. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Luister jij liever via een ander kanaal? Klik hier om het gesprek af te spelen op jouw favoriete podcast-app.

Dit maakten we ook

DIT zijn de makers

Marinka Wagemans
Marinka WagemansOnline
Jan Willem Wesselink
Jan Willem WesselinkPresentatie

Meest gelezen

Lees ook

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen