Ga naar inhoud Ga naar menu

Inloggen bij

Jouw perspectief is belangrijk! Als je ingelogd bent kan je reacties plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Ssssssscheer je weg

Giftige slang krioelt door Lelystad: moeten gevaarlijke reptielen verboden worden?

Geschreven door Babette Englebert

22 februari 2024 · 10:00

Update: 22 februari 2024 · 10:12

In gesprek met

Foto van Niels Kalkman

Niels Kalkman

Dierenbescherming

"Ik zou ook niet blij zijn als mijn buurman opbelt en zegt, 'Hey Niels, mijn giftige slang is ontsnapt, misschien ligt hij bij jou onder het bed.'"
Foto van Walter Getreuer

Walter Getreuer

Reptielenliefhebber

"Als je dieren houdt, of het nu een hond, een kat of een giftige slang is, moet je er gewoon voor zorgen dat je geen ellende veroorzaakt."
Foto van Willem Vermaat

Willem Vermaat

Dierenethicus

"Het gaat nu vooral over het gevaar voor de mens, maar we moeten ook naar die dieren zelf kijken."

In het kort

Er kruipt op dit moment ergens in Lelystad een giftige slang rond. Het beest werd gehouden als huisdier, maar ontsnapte uit zijn verblijf. Moet het houden van giftige reptielen verboden worden om zulke situaties te voorkomen?

Wat denk jij?

Zou jij een reptiel als huisdier willen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

12%

3%

12%

74%

aantal reacties: 69

Wil je deze reactie verwijderen?

Dit is de situatie

Slang ontsnapt in Lelystad

Afgelopen maandag ontsnapte een exotische slang uit een woning in Lelystad. Het gaat om een giftige schildneuscobra. De slang is op dit moment nog niet gevonden en buurtbewoners wordt geadviseerd om ramen en deuren dicht te houden.

Wat doet de beet van een schildneuscobra?
De beet van een schildneuscobra is giftig, maar zelden dodelijk. Het gif van de slang is cytotoxisch en neurotoxisch, wat betekent dat het giftig is voor lichaamscellen en het brein. 

De huid rond de slangenbeet kan opzwellen en in sommige gevallen afsterven. Daarnaast kan de beet o.a. zorgen voor hoofdpijn, misselijkheid en braken. Het kan ook tijdelijk moeilijker worden om adem te halen, maar dat komt niet vaak voor. Er is geen tegengif voor de slangenbeet, maar de symptomen zijn doorgaans goed te behandelen. 

Bovendien zal een schildneuscobra niet snel bijten, want het valt alleen aan als het zich bedreigd voelt. Dan tilt hij zijn kop van de grond, maakt hij zijn nekgebied plat en bijt hij terwijl hij sist.

Bron: Dovemed (Engels)

De cobraslang, die als huisdier werd gehouden, veroorzaakt dus een gevaarlijke situatie. Het is niet de eerste keer dat een giftige slang ontsnapt; afgelopen november ontsnapte in Tilburg ook nog een groene mamba. Het is maar de vraag of Nederlanders erop zitten te wachten dat er nóg vaker ontsnapte cobra's en mamba's over straat zullen kruipen (kom zeg, het wemelt hier al van de boa's). Moet er daarom een verbod komen op het houden van giftige reptielen als huisdier?

Welke huisdieren mag je in Nederland legaal houden?
Wil jij een krokodil van zes meter in je logeerkamer? Dat kan!

In Nederland mag je op dit moment zonder vergunning alle huisdieren houden die je wilt, op beschermde diersoorten na. Vanaf 1 juli 2024 komt er wel een verbod op het houden van bepaalde zoogdieren als huisdier, zoals dromedarissen, capibara's en waterbuffels. Voor reptielen zijn er echter (nog) geen regels opgesteld. 

Woon je in Lelystad en wil je meer weten over deze situatie? Lees hier vragen en antwoorden op de website van de Gemeente Lelystad.

Dit is de discussie

Giftige reptielen als huisdier verbieden: goed plan?

Walter Getreuer heeft zelf meerdere reptielen als huisdier gehad en runt nu de Reptielenzoo Serpo in Rijswijk. Bij hem is nog nooit een slang ontsnapt, vertelt hij in Dit is de Dag (EO). Getreuer ziet dan ook niets in een verbod op het houden van giftige reptielen:

Walter Getreuer

Reptielenliefhebber en eigenaar van Reptielenzoo Serpo

"Als je dieren houdt, of het nu een hond, een kat of een giftige slang is, moet je er gewoon voor zorgen dat je geen overlast en ellende veroorzaakt. Alles kán gebeuren, maar op weg naar dit interview heb ik ook een risico gelopen in het verkeer, en ik ben er toch doorheen gekomen."

Niels Kalkman werkt bij de Dierenbescherming en heeft zelf in het verleden een slang als huisdier gehad. En toch: dierenliefhebber of niet, Kalkman zou zich niet senang voelen als er in zijn buurt een giftige reptiel zou ronddwalen:

Niels Kalkman

Dierenbescherming

"Ik zou ook niet blij zijn als mijn buurman opbelt en zegt, 'Hey luister Niels, mijn giftige slang is ontsnapt, hou je kat en hond even in de gaten, misschien ligt hij bij jou onder het bed."

Willem Vermaat begrijpt überhaupt niet waarom reptielen buiten hun leefomgeving opgesloten mogen worden voor het vermaak van de mens. Hij pleit dan ook voor een verbod:

Dierenethicus Willem Vermaat, een witte man van middelbare leeftijd, staat voor het centraal station.
© Dit is de Kwestie

Willem Vermaat

Dierenethicus

"Het gaat nu vooral over het gevaar voor de mens, maar we moeten ook naar die dieren zelf kijken. Reptielen hebben een natuurlijke habitat, een bepaalde leefomgeving waar ze gedijen. Het idee dat het moreel neutraal of goed is dat wij die dieren gevangen houden en van ons afhankelijk maken in een klein kooitje... Ja, dát vind ik problematisch."

Kalkman is het met Vermaat eens dat het dierenwelzijn een belangrijke rol moet spelen bij het maken van beleid. Daarom is verder onderzoek broodnodig.

Niels Kalkman

Dierenbescherming

"Binnenkort komt er een lijst waarin staat welke zoogdieren je wel en niet legaal mag houden. Er is daarvoor wetenschappelijk gekeken naar dierenwelzijn en welke zoogdieren te veel risico opleveren om in gevangenschap te houden. Wat mij betreft moet dat onderzoek nu ook zo snel mogelijk bij slangen en andere gevaarlijke giftige dieren gedaan worden. Dan heb je een wetenschappelijke basis waarmee je kan zeggen: dit dier kun je wel houden, dit dier kun je niet houden."

Vermaat gaat daar deels in mee, maar hij zou het nét anders aanpakken.

Dierenethicus Willem Vermaat, een witte man van middelbare leeftijd, staat voor het centraal station.
© Dit is de Kwestie

Willem Vermaat

Dierenethicus

"Ik zou zeggen, draai het dan om. Nu mag je al die reptielen houden, tót uit onderzoek blijkt dat het geen goed idee is. Ik vind dat je een voorzorgsprincipe moet hanteren: pas als uit onderzoek blijkt dat gevangenschap ze echt heel weinig schaadt of niet schaadt, mag je de reptielen houden."

Getreuer ziet dat anders. Reptielen gedijen prima in een kleine omgeving en kunnen goed functioneren in een onnatuurlijke habitat. Daarbij kan gevangenschap het uitsterven van diersoorten voorkomen:

Walter Getreuer

Reptielenliefhebber en eigenaar van Reptielenzoo Serpo

"Wij wonen in huizen, maar de mens hoort eigenlijk ook ergens in de bossen rond te lopen. Dat is ook raar. Maar dieren in gevangenschap kunnen best wel een hele goede rol hebben. Er zijn diverse diersoorten die in gevangenschap nog bestaan, dankzij liefhebbers, dankzij dierentuinen."

Meer weten?

Luister Dit is de Dag (EO)

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan naar Dit is de Dag (EO):

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat denk jij?

Wat vind jij: moet het houden van giftige reptielen verboden worden?

Wil je deze reactie verwijderen?

Meer lezen?

Dit maakten wij ook

Bekijken

Heb je recht op rouwverlof als je huisdier overlijdt?

Bekijken

Kun je nog zonder schuldgevoel naar de dierentuin?

Bekijken

Moet een zorgverzekering voor huisdieren verplicht worden?

WhatsApp

Iets toevoegen?

Een onderwerp tippen?

app direct de redactie

Onze reacties


Zou jij een reptiel als huisdier willen?

Klik hieronder om je antwoord te geven

12%

3%

12%

74%

aantal reacties: 69

Wil je deze reactie verwijderen?


Wat vind jij: moet het houden van giftige reptielen verboden worden?

Wil je deze reactie verwijderen?

Inloggen bij

Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.