Maakt thuiswerken ons ongelukkig?
19 maart 2024 · 13:50| Leestijd: 3 min
Update: 9 augustus 2024 · 15:51
In dit artikel aan het woord
"Ruim de helft van de jongeren heeft psychische klachten. Ik wil dat zeker niet alleen ophangen aan het thuiswerken, maar..."
"Het is een persoonlijke keuze. Er zijn veel mensen die thuis wíllen werken, ieder om eigen redenen."
"Dat gevoel dat je wat meer eigen regie hebt, dat vind ik er vooral heel lekker aan."
"Thuiswerken kan, maar wel in beperkte mate."
"Ik ga soms even sporten, dan werk ik daarna weer verder. Dat kan niet als je op kantoor zit. Nadeel is wel dat je je collega's mist!"
In het kort
In geen enkel Europees land wordt zoveel thuisgewerkt als in Nederland, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Is al dat thuiswerken goed voor ons, of worden we er ongelukkig van? Een debat in Dit is de Dag (EO).
Wat denk jij?
Werk jij wel eens vanuit huis?
Aantal reacties: 0
Meer dan de helft van de Nederlanders werkt thuis
Werk jij wel eens thuis? Als jouw antwoord 'ja', is, dan ben je lang niet de enige. Volgens nieuwe cijfers van het CBS werkt ruim 52% van de Nederlanders namelijk soms of meestal vanuit huis. Dat komt neer op 3,8 miljoen mensen.
In welke sectoren wordt het meest thuisgewerkt?
Het aantal thuiswerkers verschilt sterk per sector. ICT'ers, mensen met creatieve en/of taalkundige beroepen en managers werken volgens het CBS het vaakst vanuit huis. In deze sectoren werkt bijna 9 op de 10 mensen soms of meestal thuis.
De sectoren die relatief weinig thuiswerken kun je wel voorspellen. Er wordt weinig thuisgewerkt in de transportsector, in de dienstverlening, en bijvoorbeeld in de zorg. Tja, iemand moet die vrachtwagen besturen... En dat bloedprikken doen we ook liever niet zelf.
Nederland is daarmee kampioen thuiswerken in Europa, gevolgd door Zweden en Finland. Het is lekker efficiënt, modern, je bespaart op reiskosten: het lijkt een mooie ontwikkeling in onze werkcultuur.
En toch... Is al dat thuiswerken nou wel goed voor ons? Het aantal burnoutklachten is sinds de coronapandemie gestegen van 17% naar 20%. Recent stelde Barbara Kok, oprichter van een behandelcentrum voor burnouts, in het AD, dat thuiswerken daar een oorzaak van kan zijn. Ook uit onderzoek van het RIVM blijkt dat thuiswerken zowel fysieke als psychische klachten kan opleveren. Is dat het allemaal waard, of ondermijnen we onszelf?
Dit is de situatieDe voor- en nadelen van thuiswerken
Thuiswerken, is dat goed voor je? Het is veel beter om gewoon samen te komen op kantoor, stelt cultuurantropoloog Danielle Braun. In Dit is de Dag (EO) vertelt ze waarom:
"Mensen zijn sociale wezens. Je komt op kantoor tot meer creativiteit en sociaal contact. Je kunt daarnaast mensen beter inwerken, zeker jonge starters, als je in ieder geval een paar dagen per week op kantoor samenkomt. (...) En ik hoor heel veel mensen - zeker van mijn eigen 'Boomer-generatie', zeggen dat ze thuis beter werken. Maar dan zeg ik altijd: 'Ja, maar jij bent ook ooit ingewerkt door die oudere collega. Dat zou jij je jonge collega ook moeten gunnen.'"
Marianne Sturman, ondernemer en schrijfster van het boek Hybride Wérkt, ziet dat anders. Je moet je werknemers lekker zelf laten kiezen hoe en waar ze willen werken. En dat menselijk contact kun je als werkgever ook op andere manieren aansporen.
"Het is een persoonlijke keuze. Er zijn veel mensen die thuis wíllen werken, ieder om eigen redenen. Meestal voor de werk-privébalans. (...) En het is zeker goed om jonge mensen face-to-face tijd te geven, maar wij hebben andere manieren gevonden om binding tussen collega's te creëren. Wij hebben een paar keer per jaar een teamdag met elkaar en gaan een week zelfs met elkaar in een huis. Ik zie het thuiswerken als een kans voor werkgevers om die combinatie [tussen verbinding en flexibiliteit, red.] te zoeken.
Braun ziet ook dat werknemers er vaak zelf voor kiezen om thuis te werken, maar dat betekent niet dat het ook echt goed voor ze is.
"Er zit toch iets raars in onze samenleving. We zeggen dat we gelukkig worden van thuiswerken, bedrijven ook, terwijl bijvoorbeeld ruim de helft van de jongeren psychische klachten heeft. Ik wil dat zeker niet alleen ophangen aan het thuiswerken, maar niet alles wat lekker voelt is ook goed voor je. Een zak snoep voelt ook lekker, maar is niet per se goed voor je."
Mensen hebben sociaal contact nodig, stelt Braun, en dat contact leggen we vaak op kantoor. Daarbij is voor vrijgezellen de koffieautomaat ook nog eens een perfécte plek om verliefd te worden. Flirten, socializen, het zijn allemaal menselijke behoeften die we volgens Braun later op de dag nog moeten inhalen als we vanuit huis werken.
"Je zit acht uur achter je scherm te werken. Vervolgens moet je naar de sportschool om te bewegen, dan moet je op Tinder om te flirten, dan moet je naar het buurthuis om sociaal contact te hebben… Vroeger deed je dat allemaal op je werk. Ook dat flirten, bijvoorbeeld; 60% van de mensen heeft elkaar vroeger ontmoet op het werk. Hoe moet dat nu in een Zoom- of Teamsmeeting?
Wat denk jij?
Heb jij ooit een relatie gekregen met een collega?
Aantal reacties: 0
Sturman blijft erbij: mensen moeten zelf de keuze kunnen maken om thuis te werken. Bovendien kan thuiswerken werknemers juist de flexibiliteit geven om buiten werk om een sociaal leven te onderhouden.
"Maar is dat niet gewoon de verandering in de maatschappij? De Randstad Werkmonitor onderzoekt wereldwijd de arbeidsmarkttrends, en uit dat onderzoek blijkt dat flexibiliteit voor veel mensen belangrijker is dan salaris. (...) En Danielle Braun heeft helemaal gelijk, van 9 tot 5 achter een pc zitten is dodelijk, maar juist daarom laten wij mensen werken wanneer het hen uitkomt, zodat je je werk en je sociale leven beter kan combineren."
Praat mee
Wat denk jij: is het goed dat we in Nederland zoveel thuiswerken?
"Heerlijk, tussen het werk door wasjes draaien"
Wat vinden werknemers zelf: is thuiswerken goed voor je, of niet? Wij vroegen het aan ons WhatsApp-panel.
Wil jij ook je mening met ons delen over kwesties zoals deze? Schrijf je hier in voor het Whatsapp-panel met de boodschap 'DIT AAN'!
"Ik werk regelmatig thuis, elke week wel een dag, en dat vind ik heerlijk. Even een wasje tussendoor in de wasmachine doen, even nog iemand bellen... Als ik wordt gestoord door iets wat privé is, dan werk ik dat later wel weer bij. Dat gevoel dat je wat meer eigen regie hebt, dat vind ik er vooral heel lekker aan."
"Ik werk niet vanuit huis, omdat mijn werkzaamheden dit niet toelaten. Toch zou ik het erg op prijs stellen als ik vaktrainingen (om bij te blijven) vaker vanuit huis zou kunnen doen. Door rugklachten is het voor mij niet mogelijk een reisafstand langer dan 1 uur te volbrengen. Nu wordt online deelname niet aangeboden."
"Als je thuiswerkt, kun je lekker flexibel doen. Ik ga soms even sporten, dan werk ik daarna weer verder. Dat kan niet als je op kantoor zit. Nadeel is wel dat je je collega's mist!"
"Thuiswerken kan, maar wel in beperkte mate. Het ligt ook aan het werk, maar max. 2 dagen en de andere 2 of 3 dagen op kantoor. Zo blijf je contact houden met collega’s en cliënten in een omgeving die je moet appreciëren."
"Nou, daar heb ik een bijzonder uitgesproken mening over: wie nu nog niet ziet dat thuiswerken een positieve bijdrage aan het klimaat biedt, en dat thuiswerken de effectiviteit bevordert (omdat er alleen op meetbaar resultaat beoordeeld kan worden; de bijdrage aan het doel van de organisatie), die is gek!
"Ik werk niet vanuit huis. Niets voor mij. Ik zie van alles op mijn werk en daar heb ik geen last van."
Luister onze podcast
Ben je benieuwd naar het hele gesprek uit Dit is de Dag (EO)? Luister hieronder naar de podcast:
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Dit maakten we ook
- Moeten vrouwen meer gaan werken?
Moeten vrouwen meer gaan werken?
- Is fulltime werken nog wel van deze tijd?
Is fulltime werken nog wel van deze tijd?
- Gen Z heeft het zwaar: groeit er een generatie op van softies?
Gen Z heeft het zwaar: groeit er een generatie op van softies?
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de dag