Navigatie overslaan
zoekenNPO
Uitgelichte afbeelding

Tech-kenner Roderick Nieuwenhuis ruilt likes in voor leven zonder telefoon: ‘Om zes uur gaat hij uit’

vandaag · 05:42| Leestijd:4 min

Update: vandaag · 08:59

In het kort

Zijn we nog wel de baas over onze techniek, of is de techniek zo langzamerhand onze baas geworden? Nu veel mensen uren per dag op hun smartphone zitten, kun je je die vraag stellen. Techniekkenner Roderick Nieuwenhuis werd ongelukkig van zijn schermtijd en nam maatregelen: "Om zes uur gaat m’n telefoon uit." Dit kunnen we leren van zijn nieuwe leven.

Wat denk jij?

Ben jij tevreden met je dagelijkse schermtijd?

Aantal reacties: 0

In De Ongelooflijke Podcast (EO) vertelt Nieuwenhuis over zijn nieuwe boek ‘Mens en machine’, over onze relatie met techniek. Zelf merkte hij dat hij minder op zijn telefoon wilde zitten. Hij nam een radicaal besluit: om zes uur ’s avonds doet hij zijn telefoon uit. "Als je mij appt, krijg je de ochtend erna pas een berichtje terug," vertelt hij.

De beslissing nam hij ook omdat hij vond dat zijn kinderen niet te veel op hun telefoon mochten zitten. Dan moet je zelf wel het goede voorbeeld geven, vindt hij. "Ik wil het voorleven," zegt Nieuwenhuis.

Afbeelding van Roderick Nieuwenhuis

Roderick Nieuwenhuis

Historicus en journalist

"Ik zet elke avond om zes uur mijn telefoon uit. Als je mij appt, krijg je de ochtend erna pas een berichtje terug."

Schermloze zondag

Vroeger kende Nederland autoloze zondagen omdat er olietekorten waren. Als variant daarop bedacht Nieuwenhuis de 'schermloze zondag'. Op die dag kijkt hij de hele dag niet op schermen, net als zijn vrouw en kinderen. "Mijn kinderen klagen dan: wat een saaie dag. Maar als je ze vraagt wat ze later met hun eigen kinderen doen, zeggen ze: ja, precies hetzelfde."

Sociale media weg

Nog zo’n radicale beslissing: Nieuwenhuis gooide al zijn sociale media-accounts weg. Facebook verliet hij, net als X (voorheen Twitter). Alleen LinkedIn gebruikt hij nog, maar hij zet die wel op pauze tot het einde van de zomer. "Je eigenwaarde koppel je toch aan het aantal likes," vindt hij. "Ik herken het echt: wat, hebben maar een paar mensen op mijn superleuke post gereageerd? Wat is er mis met mij?"

"Je hoopt dat mensen niet op je begrafenis zeggen: hij kon zulke mooie spreadsheets in elkaar zetten."

Wat is belangrijker: je CV of wat mensen zeggen op je begrafenis?

Nieuwenhuis komt tot slot nog met een gedachte-experiment. "Er zijn twee manieren om je leven in te vullen," zegt hij, verwijzend naar schrijver David Brooks: een leven gedreven door de lofrede op je begrafenis, of een leven gedreven door je CV. "Je hoopt dat mensen niet op je begrafenis zeggen: hij kon zulke mooie spreadsheets in elkaar zetten, of hij had zulke goeie Instagram-posts. Je hoopt dat mensen dingen zeggen als: hij stond altijd voor me klaar als ik dat nodig had, hij gaf me altijd een luisterend oor."

Omdat hij zelf dit gedachte-experiment deed, wisselde Nieuwenhuis van baan: hij verliet de journalistiek en ging werken in het onderwijs. Zelf kun je je bij alle beslissingen ook de vraag stellen: draagt het bij aan m’n CV, of bij aan dat ik een beter mens ben? "Als je 10 uur per dag op TikTok zit, ontneemt dat je niet de tijd om voor iemand klaar te staan?"

Praat mee

Hoe voel je je na het lezen van dit artikel? En wil je nog iets kwijt?

Meer weten?Luister naar De Ongelooflijke Podcast

In De Ongelooflijke Podcast (EO) gaat David Boogerd verder over dit onderwerp in gesprek met historicus en journalist Roderick Nieuwenhuis en theoloog Stefan Paas. Beluister de uitzending hieronder als podcast. 

spotify

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De Ongelooflijke Podcast (EO) is nu ook te vinden op YouTube, kijk de aflevering hier of via deze link.

youtube

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Dit maakten we ook
De Ongelooflijke Podcast

Dit artikel hoort bij de podcast

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast

Meest gelezen

Lees ook